Νέες απειλές για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν
Οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διευθετήσει τις λεπτομέρειες ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου για την ενίσχυση των συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ με συνοριοφύλακες ή ακόμη και στρατιωτικές δυνάμεις, σε μία προσπάθεια αναχαίτισης του κύματος προσφύγων που κατακλύζει τον ευρωπαϊκό βορρά.
Το σχέδιο φέρνουν στο φως οι Financial Times, επισημαίνοντας πως κερδίζει διαρκώς έδαφος τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα έχει εκφράσει την αντίθεσή της.
Μύδρους κατά της Ελλάδας εξαπέλυσαν από το Άμστερνταμ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουγγαρίας και της Αυστρίας.
«Εάν η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη ή δεν μπορεί να προστατεύσει τη ζώνη Σένγκεν και δεν δέχεται βοήθεια από την Ε.Ε., τότε χρειαζόμαστε μία άλλη γραμμή άμυνας, η οποία προφανώς είναι η ΠΓΔΜ και η Βουλγαρία», υποστήριξε ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας, Πέτερ Σιγιάρτο.
«Η καλύτερη επιλογή είναι να έχουμε στοιχειώδη ασφάλεια στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά όσο αυτό δε συμβαίνει, θα πρέπει να συνεργαστούμε με άλλες χώρες, όπως η ΠΓΔΜ και η Σερβία, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη Σένγκεν. Η βάση για μία Ευρώπη χωρίς σύνορα είναι η ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορά της. Όσο δεν υπάρχει αυτή, απειλείται η Σένγκεν και δε θέλω να βλέπω άλλο κάτι τέτοιο», υποστήριξε από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς.
Μέρκελ: Η προστασία των θαλασσίων συνόρων της ΕΕ δεν εξελίσσεται καλά
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απηύθυνε σήμερα έκκληση για καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ώστε να διατηρηθεί η ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν.
Η Μέρκελ, η οποία άνοιξε πέρυσι το καλοκαίρι τα σύνορα της χώρας της για να υποδεχθεί τους Σύρους που διαφεύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο, δέχεται αυξανόμενη πίεση να περιορίσει την εισροή μεταναστών, καθώς περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφθασαν πέρυσι στη Γερμανία.
Μια δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα, έδειξε πως η υποστήριξη της κοινής γνώμης προς την Μέρκελ βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσεράμισι ετών, καθώς πάνω από 80% των Γερμανών αμφιβάλλουν ότι η κυβέρνησή της έχει υπό έλεγχο την προσφυγική κρίση.
«Έχουμε ανάγκη να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε τη Σένγκεν», δηλώνει η Μέρκελ στο εβδομαδιαίο της podcast.
Ενδεχόμενη αποτυχία να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα διακυβεύσει την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, που είναι η βάση για τον πλούτο της ένωσης, πρόσθεσε η Μέρκελ.
Ιδιαίτερα η προστασία των εξωτερικών συνόρων δεν εξελίσσεται πολύ καλά εκεί όπου η ΕΕ έχει θαλάσσια σύνορα, δήλωσε η καγκελάριος. Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει πως αναφερόταν έμμεσα στην Ελλάδα, χωρίς να κατονομάσει τη χώρα.
Η Μέρκελ θα ταξιδέψει τη Δευτέρα στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και να προσπαθήσουν να βρουν μια κοινή λύση ώστε να σταματήσει η λαθραία διακίνηση ανθρώπων.
Σε εγρήγορση στη ΝΔ για το Προσφυγικό
Στη Μυτιλήνη θα βρίσκεται την Δευτέρα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για το Προσφυγικό–Μεταναστευτικό ζήτημα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα Κέντρα Υποδοχής προσφύγων–μεταναστών στο Καρά Τεπέ και τη Μόρια.
O Πρόεδρος της ΝΔ, που προ ημερών είχε συνάντηση με τον Γιάννη Μουζάλα κι έχει επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες κι επικεφαλής κομμάτων για το Προσφυγικό, θα συμμετάσχει σε ευρεία σύσκεψη για το θέμα, που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.