Θεοχάρης: Ο Γκλεν Κιμ παίρνει 800000 ευρώ για να δίνει πληροφορίες σε fund managers
Ξεκάθαρες απαντήσεις από το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τον ρόλο και τις κινήσεις του Κορεάτη συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών Γκλεν Κιμ ζητεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού.
Ο Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM ανέφερε πως σύμφωνα με πληροφορίες του, ο κ. Κιμ «έδινε και δίνει πληροφορίες σε fund manager για τις κινήσεις της κυβέρνησης, ώστε να παίζουν στο χρηματιστήριο».
«’Εχουμε τον κ. Κιμ, ο οποίος έχει πληρωθεί 800 χιλιάδες ευρώ. Δεν ξέρουμε τι κάνει, εμένα μου έρχονται πληροφορίες από το εξωτερικό, από fund manager, ότι έδινε και δίνει πληροφορίες σε fund manager για τις κινήσεις της κυβέρνησης, ώστε να παίζουν στο χρηματιστήριο. Αλλά πάντως, είναι πράγματα, στα οποία επιτέλους το Μαξίμου πρέπει να απαντήσει καθαρά και όχι με μισόλογα, όχι με non paper» είπε χαρακτηριστικά.
Για το ασφαλιστικό
Εγώ βλέπω μεγάλη δυσκολία στην κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή δεν την βλέπω ικανή να φέρει ένα ασφαλιστικό, στο οποίο θα μπορέσει να τα βρει με την Τρόικα, με τις γραβάτες και με τα τρακτέρ. Αφού δεν μπορεί να το κάνει αυτό, δηλαδή στην πραγματικότητα τι έχουμε; Έχει φέρει ένα, κατά την άποψή μου, αντιμεταρρυθμιστικό ασφαλιστικό, αλλά τέλος πάντων, αυτό που έφερε ως σχέδιο δεν αρέσει προς τα μέσα και συνεπώς διαπραγματεύεται βελτίωση του. Δεν αρέσει προς τα έξω και θα αναγκαστεί να το χειροτερεύσει. Άρα, νομίζω ότι πάμε σε μία παράταση της εκκρεμότητας. Η κυβέρνηση ξορκίζει αυτόν τον μπαμπούλα και πολύ φοβάμαι ότι ίσως γυρίσουμε σε μέρες του 2015, δηλαδή σε μια διαδικασία που η κυβέρνηση τάχα μου διαπραγματεύεται και κάνει έτσι μια ηρωική προσπάθεια. Αν θέλετε, η κραυγή του λάθους του κ. Κατρούγκαλου βγήκε όταν είπε ότι, από τη μια μεριά έλεγε ότι μας φέρνει ένα βιώσιμο ασφαλιστικό και από την άλλη είπε το εξής τρομερό, δηλαδή δεν κατάλαβα πώς δεν το είπε κανένας. Είπε ότι ναι μεν είναι δυσβάσταχτες οι εισφορές, δεν τις αντέχει ο κόσμος. Από την άλλη, όμως, αν τις μικρύνουμε, θα μικρύνουν και οι συντάξεις, κάτι το οποίο δεν μπορεί να το αντέξει. Αυτό είναι ορισμός του μη βιώσιμου συστήματος. Όταν οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν τις εισφορές για να πληρώσουν ελάχιστες συντάξεις, που δεν αντέχουν να μειωθούν από τους συνταξιούχους, αυτό λέγεται μη βιώσιμο σύστημα. Άρα, ομολογεί ο ίδιος ότι φέρνει ένα σχέδιο, το οποίο είναι πλήρως αποτυχημένο».
Για την κυβέρνηση και τη διαπραγμάτευση για το χρέος
Ξέρετε, ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά, αλλά και όλος ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ένα μεγάλο ψέμα. Ένα είναι το σημαντικό, φιλοσοφικά πολύ διαφορετικό, είπε ότι θα μας χαρίσει λεφτά ο Σόιμπλε, θα πληρώσουν έστω και ένα ευρώ οι Γερμανοί. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό φιλοσοφικά, έστω και αν οι οικονομολόγοι θα μας πουν ότι είναι σε όρους παρούσας αξίας, από το να επιμηκύνεις και να μειώσεις το επιτόκιο. Διότι η επιμήκυνση και η μείωση του επιτοκίου σημαίνει ότι πάλι κάποιος Έλληνας θα το πληρώσει σε 20-30 χρόνια. Ενώ το να σου χαρίσουν το χρέος, το πληρώνει κάποιος Γερμανός και κάποιος δανειστής, εν πάση περιπτώσει, ας είναι το ΔΝΤ ή οποιοσδήποτε άλλος. Ας πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει τους ανθρώπους στον δρόμο και δεν θα μπορέσει μία κυβέρνηση να πάρει τα μέτρα. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος που δεν καταλαβαίνουν ποιος είναι ο αντίπαλος κάθε φορά της κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση είναι αντίπαλος σε σχέση με τη διαφθορά ή τα διάφορα τέτοιου είδους σκάνδαλα, αλλά η κυβέρνηση κάθε φορά αναμετράται με τις υποσχέσεις που έδωσε η ίδια πριν τις εκλογές. Το πρόβλημα που έχει η χώρα είναι ότι έχει μια κυβέρνηση που τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, επειδή ακριβώς έχει πει ψέματα, δεν μπορεί να υλοποιήσει αυτά που είναι αναγκασμένη από την πράξη, από την πραγματικότητα, να υλοποιήσει.
Για το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης ή νέων εκλογών
Αυτό που πρέπει να αλλάξει, είναι να έρθει μια κυβέρνηση, η οποία αυτά που έχει πει, αυτά να υλοποιήσει, χωρίς ψέματα στον ελληνικό λαό. Η οικουμενική δεν δίνει λύση σε αυτό το πρόβλημα. Η οικουμενική ουσιαστικά παίρνει το μπαλάκι από το πολιτικό σύστημα, το πετάει σε κάποιους νεφελώδεις τεχνοκράτες ή οτιδήποτε άλλο, τρώνε αυτοί τον μουτζούρη, αυτοί είναι οι γερμανοτσολιάδες, αυτοί είναι οι κακοί και μετά έρχεται το πολιτικό σύστημα, που μας έφερε ως εδώ στην πτώχευση το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ που ως τώρα συμφωνούσε σε όλα και τώρα ξαφνικά βρίσκει προβλήματα, να συνεχίσει ανενόχλητο από εκεί που το άφησε δυο χρόνια πριν. Απλώς με μια ανάσα, που θα του ‘χει δώσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση, παίρνοντας αυτά τα άσχημα μέτρα. Οπότε για την ώρα, μπορώ να δεχτώ, prima facie, ότι πράγματι δεν φαίνεται να υπάρχουν οι δυνατότητες οικουμενικής κυβέρνησης. Οι εκλογές μπορούν να δώσουν λύση; Εδώ δεν μπορώ να απαντήσω θετικά σίγουρα, αλλά δυνητικά ναι, μπορούν να δώσουν λύση. Γιατί; Για να δώσουν λύση, πρέπει να βρεθούν κάποιοι άνθρωποι που δεν θα υποσχεθούν ψέματα και να κερδίσουν και τις εκλογές. Άρα, πρέπει και το πολιτικό σύστημα να κάνει το χρέος του και ο λαός βέβαια στις εκλογές να δώσει σε αυτούς τους ανθρώπους τη δυνατότητα να κυβερνήσουν.
Για τις σχέσεις του Ποταμιού με τη Νέα Δημοκρατία
Είναι αυτό μία ισχυρή πιθανότητα (σ.σ.: να υπάρξει στροφή προς το Κέντρο). Νομίζω αυτό αυξάνει τις υποχρεώσεις που έχουμε εμείς ως κόμμα και το μήνυμα μας να είναι ισχυρότερο και πιο σωστό, αλλά κυρίως ίσως, να προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα άνοιγμα, να βοηθήσουμε στον λεγόμενο χώρο του κέντρου, να υπάρξει πράγματι μια δυνατή φωνή. Αυτή τη στιγμή, βλέπουμε ότι με την εκλογή Μητσοτάκη έχει αλλάξει το πολιτικό σκηνικό. Οδηγούμαστε προς την άρση της πολιτικής κρίσης. Όχι δεν υπάρχει καθόλου αυτό (σ.σ.: να κινηθούν στελέχη του Ποταμιού προς τη Ν.Δ.). Όχι, δεν είμαστε πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία, η Νέα Δημοκρατία είναι μακριά μας και προσπαθεί να έρθει πιο κοντά σε μας και αυτό είναι μια προσπάθεια, την οποία πρέπει να χαιρετήσουμε και αν υπάρχει κάποιος, έτσι λεκτικά, να την βοηθήσουμε, να δώσουμε τη στήριξη μας σε αυτήν.
Για το σενάριο αλλαγών στον εκλογικό νόμο
Ενδέχεται (να το ψηφίσουμε), δεν το έχουμε συζητήσει, ώστε να μπορώ εύκολα να μιλήσω εκ μέρους όλων. Νομίζω είναι μια κουβέντα που θα πρέπει να την κάνουμε. Μπορώ να πω μόνο την προσωπική μου άποψη. Έχω την αίσθηση ότι, σε γενικές γραμμές, οι εκλογές πάνε τη χώρα πίσω οικονομικά, κάτι το οποίο είναι φανερό. Έχουμε ήδη περάσει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Νομίζω θα ήταν καταστροφικό να έχουμε έναν εκλογικό νόμο, ο οποίος θα οδηγήσει σε πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις χωρίς να μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία
Νομίζω ότι πρέπει να υποστηριχθούν (οι προτάσεις), μπορούμε να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες - η μία ή η άλλη πρόταση δεν είναι της παρούσης.