Φουντώνουν οι αντιδράσεις για τους “Φίλους της Μακεδονίας”
«Φωτιές» άναψε η πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού της Κροατίας Μαριάνα Πέτιρ να προχωρήσει στη δημιουργία ανεπίσημης ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το όνομα «Φίλοι της Μακεδονίας».
Μετά τις επιστολές διαμαρτυρίας των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στους Μάρτιν Σούλτς και Μάνφρεντ Βέμπερ, ανάλογη επιστολή έστειλε και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ κοινή δήλωση διαμαρτυρίας υπέγραψαν όλοι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην επιστολή του ο κ. Παπαδημούλης τονίζει την αντίθεσή του καθώς και όλης της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην προκλητική πρωτοβουλία της Κροάτισσας Ευρωβουλευτού του ΕΛΚ, που επιδιώκει τη δημιουργία ομάδας φιλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το όνομα «Φίλοι της Μακεδονίας», υπενθυμίζοντας την επίσημη ονομασία της FYROM και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Η δήλωση των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Καταδικάζουμε απερίφραστα την προσπάθεια της Ευρωβουλευτού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από την Κροατία Μαριάνα Πέτιρ να δημιουργήσει άτυπη ομάδα Ευρωβουλευτών με τον τίτλο «Φίλοι της Μακεδονίας», εντός του Ευρωκοινοβουλίου. Η ενέργεια αυτή παραβιάζει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ σχετικά με την επίσημη ονομασία της χώρας αυτής, ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως έχει αρχικά εκφραστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Απρίλιο του 1993 και υποσκάπτει ουσιαστικά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την ονομασία στα πλαίσια του ΟΗΕ και τις πρόσφατες προσπάθειες για την συμφωνία μέτρων οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης που πρότεινε η Ελλάδα.
Για αυτό το λόγο ζητάμε από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο το οποίο δεν αποδέχεται ούτε χρησιμοποιεί αυτή την ονομασία και από τον Πρόεδρό του να αποστασιοποιηθεί αυτής της πρωτοβουλίας και να προστατέψει τον θεσμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όποιες προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν σε πρωτοβουλίες επιτάχυνσης των αναγκαίων και σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην χώρα όπως επανειλημμένα έχουν υπογραμμιστεί από θεσμικά όργανα της ΕΕ, με σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ.
Την δήλωση υπογράφουν οι ευρωοβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, Κοσταντίνκα Κούνεβα, Κώστας Χρυσόγονος, με πρώτο τον Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος απέστειλε και την ακόλουθη επιστολή στους Μάρτιν Σουλτς και Μάνφρεντ Βέμπερ.
Η επιστολή του κ. Παπαδημούλη
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στην πρωτοβουλία της Κροάτισσας βουλευτή από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κας Μαριάνα Πέτιρ, να δημιουργήσει άτυπη ομάδα Ευρωβουλευτών υπό τον τίτλο «Φίλοι της Μακεδονίας».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναγνώρισε επίσημα την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, δεδομένου ότι η χρήση μόνο αυτού του ονόματος είναι σε πλήρη συμμόρφωση με το ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 7ης Απριλίου 1993. Όπως γνωρίζετε, οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας βρίσκονται σε εξέλιξη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ως το μόνο κοινώς αποδεκτό και συμφωνημένο διεθνές πλαίσιο διαπραγματεύσεων.
Κατά συνέπεια, θα ήθελα να τονίσω ότι ο τίτλος της άτυπης ομάδας όχι μόνο δεν έχει καμία νομική βάση, αλλά αμφισβητεί και τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ. Ως εκ τούτου, η χρήση του θεσμικού ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εγκαταστάσεών του από την άτυπη ομάδα θα πρέπει να αποτραπεί προκειμένου να αποφευχθούν παρεξηγήσεις.
Όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ετήσια Έκθεση Προόδου τον Νοέμβριο του 2015 και η Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-ΠΓΔΜ τον Δεκέμβριο του 2015, σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην χώρα πρέπει να επιταχυνθούν, όπως η εφαρμογή του κράτους δικαίου, οι μεταρρυθμίσεις στη δικαστική εξουσία, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, η εκλογική μεταρρύθμιση και η ομαλή διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών τον Απρίλιο του 2016 σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, η εφαρμογή της πολιτικής συμφωνίας του Ιουνίου/Ιουλίου, η ενδυνάμωση της ελευθερίας του τύπου και των ΜΜΕ, όπως επίσης και η ανάπτυξη καλών σχέσεων γειτονίας. Κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία σέβεται τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ, θα πρέπει να ενθαρρύνεται.