Στο ΚΥΣΚΟΙΠ το Ασφαλιστικό
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής με αιχμή το Ασφαλιστικό και οι συμμετέχοντες αποχώρησαν χωρίς να κάνουν ουσιαστικές δηλώσεις για το θέμα, καθώς σύμφωνα με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, «οι συνθήκες για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν διότι απλώς δεν υπάρχει διαπραγμάτευση. Η τρόικα κάνει διακοπές» και παρέπεμψαν στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου για την δρομολόγηση των σημαντικών εξελίξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει τα δικά της πλάνα, τα οποία όμως θα ενεργοποιηθούν μετά την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.
Σε πρώτο πλάνο για την κυβέρνηση είναι η εξεύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης για το Ασφαλιστικό προκειμένου να αποκλειστεί το σενάριο μείωσης των κύριων συντάξεων.
Στο σημερινό Κυβερνητικό Συμβούλιο συμμετείχε σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, αναπληρωτής υπουργός για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, αναπληρωτής υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας Ρ. Αντωνοπούλου, υφυπουργός για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αν. Πετρόπουλος), η ηγεσία του υπουργείου Υγείας (υπουργός Αν. Ξάνθος, αναπληρωτής υπουργός Π. Πολάκης), ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αρ. Μπαλτάς.
Τα σχέδια της Κυβέρνησης
Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, η κυβέρνηση φέρεται να προκρίνει την αύξησή τους, μέτρο που βρίσκει αντίθετους τους εκπροσώπους των θεσμών. Ως αντιστάθμισμα έχει επανέλθει η σκέψη για επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές για ποσά από 1.000 ευρώ και πάνω.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις τραπεζικες συναλλάγες, αλλά υπό όρους, άφησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στον Real fm.
"Εμείς προσπαθούμε να βρούμε εισροές στο σύστημα οι οποίες θα έχουν και έναν στοιχειώδη κανόνα δικαιοσύνης. Οι επιλογές είναι περιορισμένες. Πιθανόν μία εκδοχή φόρου επί συναλλαγών, εάν είναι μελετημένη, δεν μπορώ να την αποκλείσω", τόνισε ο Γιώργος Σταθάκης.
Άλλα σενάρια που εξετάζονται είναι η διοχέτευση στα Ασφαλιστικά Ταμεία μέρους απο τις προμήθειες που εισπράττουν οι τράπεζες απο τις κάθε είδους συναλλαγές, όπως οι πληρωμές μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή και η στήριξη των Ταμείων με μέρος των εισπράξεων απο τα πρόστιμα που επιβάλλει η Τροχαία.
Επί τάπητος βρίσκονται και σενάρια για αξιοποίηση προς όφελος του Ασφαλιστικού μέρους των εσόδων απο τυχερά παιχνίδια, ενώ επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η κατάληξη στα ταμεία μέρους των εσόδων απο τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
"Κλειδώνουν" οι αλλαγές
Η εθνική σύνταξη, ως ποσό που θα εγγυάται το κράτος, θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο ανταποδοτικό κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών που έχει καταβάλλει ο εργαζόμενος. Ενιαίοι κανόνες αναμένεται να εφαρμοσθούν για όλους τους συνταξιούχους, μέσω ενός νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.
Σε ό,τι αφορά την ενοποίηση των ταμείων, προκρίνεται η ενοποίηση όλων των κύριων ασφαλιστικών ταμείων, με διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ ως αυτοτελών νομικών προσώπων για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων.
Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν οι επικουρικές συντάξεις θα συγχωνευτούν σε ένα νέο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης ή εάν θα δοθεί η δυνατότητα σε επικουρικά ταμεία να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία.
Οι διαπραγματεύσεις για το Ασφαλιστικό θα ξεκινήσουν μετά τις γιορτές, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει να καταθέσει την πρότασή της στους δανειστές αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Οι πιθανότερες ημερομηνίες είναι οι 3 και 4 Ιανουαρίου, καθώς στις 8 του ίδιου μήνα θα αφιχθούν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή μέχρι, το αργότερο, στις 15 Ιανουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση "κλειδωμένες" πρέπει να θεωρούνται αλλαγές επι τα χείρω για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξίούχους όπως η μείωση ως και 20% για 700.000 επισκουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης και ο περιορισμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ μέσω της επιβολής αυστηρότερων κριτηρίων.
Κυβερνητικές πηγές: αλλαγές εκ βάθρων
Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, που εμπλέκονται άμεσα στην αναμόρφωση του Ασφαλιστικού, αναφέρουν ότι η τελική ελληνική πρόταση προς τους δανειστές θα υποβληθεί το αργότερα ως τις 10 Ιανουαρίου, οπότε κι αναμένεται να υπάρξει ραντεβού του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των κλιμακίων του κουαρτέτου.
Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, έχει γίνει πολύ σοβαρή και εις βάθος μελέτη απο ελληνικής πλευράς κι έχουν εξεταστεί όλες οι κοινωνικές και οικονομικές παράμετροι.
Οι αναλύσεις και τα συμπεράσματα συγκεντρώνονται σε έναν εξαιρετικά ευμεγέθη τόμο, δείγμα και του όγκου της προεργασίας που γίνεται απο την Αθήνα, όπως σημειώνουν, τονίζοντας ότι αυτό που επιχειρείται απο την Κυβέρνηση είναι η εκ βάθρων αλλαγή των βασικών γραμμών του Ασφαλιστικού, ώστε αυτό να καταστεί δικαιότερο και βιώσιμο.
Ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα για το ζήτημα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων δήλωσε πως «τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμη, καθώς γίνεται μεγάλη προσπάθεια να εξοικονομηθούν αυτά τα 600 εκατομμύρια, είτε με την εισφορά στις τραπεζικές συναλλαγές, είτε με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα του ΑΕΠ».
Αναφερόμενος δε στο ζήτημα που προέκυψε μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, για την στράτευση των γυναικών και τα στρατιωτικά Λύκεια, υποστήριξε πως δημιουργήθηκε πολύ θόρυβος χωρίς αιτία και σχολιάζοντας τις συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κράτησαν σαφείς αποστάσεις από τον κ. Καμμένο υποστήριξε ότι, «δεν υπάρχουν αιτίες σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως αυτά που μας ενώνουν είναι δυνατά και άμεσα».
Σε δηλώσεις του για το Ασφαλιστικό, στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, υπογράμμισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να σωθούν τα ταμεία είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
ΠΑΣΟΚ: Δε νοείται επίλυση του Ασφαλιστικού με διαρροές και επικοινωνιακά τερτίπια
Άλλο ένα Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση. Αλλά επίλυση του Ασφαλιστικού χωρίς πρόταση, με διαρροές και επικοινωνιακά τερτίπια δεν νοείται, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Όπως αναφέρει, «στην κυβέρνηση προσπαθούν να μας πείσουν ότι υπερασπίζονται το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις, όταν ήδη έχουν κάνει τις πρώτες περικοπές και όταν με το 3ο μνημόνιο Τσίπρα – Καμμένου έχουν δεσμευτεί να περικόψουν περίπου 1,8 δις ευρώ το 2016!» και σημειώνει: «Υπενθυμίζουμε ότι στο ΠΑΣΟΚ έχουμε ήδη καταθέσει δημόσια ολοκληρωμένη πρόταση για τις διαρθρωτικές αλλαγές, την οργανωτική δομή και τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, την οποία θέσαμε σε εκτενή διάλογο με τους Κοινωνικούς Φορείς».
Η κ. Χριστοφιλοπούλου αναφέρει πως «είναι επίσης σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε περαιτέρω μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών που επιβαρύνουν υπέρμετρα τις επιχειρήσεις, οδηγούν σε εισφοροαποφυγή και υποθάλπουν την αδήλωτη εργασία». Και καταλήγει: «Αντιπροτείνουμε την κάλυψη της αντίστοιχης δαπάνης με μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, πρόταση που ενδυναμώνει αντί να αντιστρατεύεται την οικονομία και το επιχειρείν».