Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις φέρνει η πρώτη δόση
Με την υπερψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή και την έγκρισή της από το Eurogroup ανοίγει ο δρόμος για πολιτικές εξελίξεις, όπως αυτές έχουν δρομολογηθεί από το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης, στις 20 Αυγούστου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για πρόωρες εκλογές με πιθανές ημερομηνίες την 20ή ή 27η Σεπτεμβρίου χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο να στηθούν κάλπες στις 13 Σεπτεμβρίου.
Άλλωστε, το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού με τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέκλεισε η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου. Η ίδια δήλωσε ότι «δεν θα μας βρουν συμμάχους» οι όποιες δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, που θα επιθυμούσαν μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού.
Σύμφωνα πάντως με τον iskra.gr, οι βουλευτές που έχουν αναφορά στην «Αριστερή Πλατφόρμα» δεν θέλουν να «ρίξουν» την κυβέρνηση αλλά να ανακόψουν και να σταματήσουν άμεσα τη μνημονιακή πορεία του τόπου». Γι αυτό άλλωστε κάνουν λόγο για ωμό εκβιασμό σχολιάζοντας την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης.
Όλα, πάντως, φαίνεται πως θα κριθούν από το τι θα γίνει τελικά με τη δόση των 26 δισ. ευρώ ή μέρους της και από το εάν θα υπάρξει μερική έστω ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αγώνας δρόμου μετά τη συμφωνία
Μέτρα καθοριστικά για την πορεία της οικονομίας, που θα αλλάξουν την ζωή των πολιτών και θα κρίνουν τη βιωσιμότητα της συμφωνίας με τους δανειστές πρέπει να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση το ερχόμενο τετράμηνο.
Οι δομικές αλλαγές στον κλάδο της ενέργειας, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ στην αγορά, οι επώδυνες φορολογικές ρυθμίσεις και οι ανατροπές στο ασφαλιστικό θα πρέπει να ψηφιστούν και να υλοποιηθούν χωρίς παρέκκλιση από τα όσα προβλέπει το Μνημόνιο, προκειμένου να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις της δανειακής σύμβασης και να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Πρόγραμμα.
Στην αγορά της ενέργειας, από τον Σεπτέμβριο κιόλας, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές. Πρωτίστως να καταργήσει την έκπτωση του 20% στην ενέργεια που δαπανά η βιομηχανία, να απαγορεύσει τη λειτουργία μονάδων κάτω από το μεταβλητό κόστος και να συμψηφιστούν οι οφειλές ΔΕΗ και διαχειριστή.
Επίσης πρέπει να σχεδιαστούν οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος από τη ΔΕΗ με στόχο να μειωθεί το μερίδιό της άμεσα κατά 25% και να φτάσει κάτω από το 50% ως το 2020. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία θα ληφθούν εναλλακτικά μέτρα. Και πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ ή να υπάρξει εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμα αποτελέσματα για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό από τη ΔΕΗ.
Οι αγρότες έχουν την... τιμητική τους τον Οκτώβριο καθώς ξεκινά η πρώτη φάση κατάργησης της επιστροφής του Εδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Στη συνέχεια εκδίδονται τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ του 2015 με την τελευταία δόση τους τον Φεβρουάριο του 2016. Παράλληλα στη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική 2016 - 2019 που θα έχει εκπονηθεί θα προβλέπεται μεταξύ των άλλων η αύξηση της φορολογίας των αγροτών (20% το 2016 και 26% το 2017), επίσης θα προβλέπεται η αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο εισόδημα από ενοίκια στο 15% από 11% για κάτω των 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για πάνω από 12.000 ευρώ, όπως και η μείωση κατά 50% της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για το 2016.
Ο Οκτώβριος όμως θα έχει πολύ δύσκολα μέτρα για κτηνοτρόφους, εμπόρους και αρτοποιούς αφού πρόκειται να νομοθετηθούν όλες οι προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που δεν εφαρμόστηκαν επί Χατζηδάκη. Συγκεκριμένα, θα απελευθερωθεί πλήρως η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, η διακίνηση του ψωμιού και θα απελευθερωθούν οι εκπτώσεις. Είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Και ακόμη θα ανακοινωθούν οι δεσμευτικές ημερομηνίες για την υποβολή προσφορών που θα αφορά την πώληση του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO χωρίς να αλλάξουν οι όροι των διαγωνισμών, Τον ίδιο μήνα θα ανακοινωθεί το ενιαίο μισθολόγιο που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2016.
Τον Νοέμβριο, μεταξύ των άλλων, θα διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα αλλάξει ο νόμος Κατσέλη και θα δημιουργηθεί η Υπηρεσία Πίστωσης και Πλούτου.
Τον Δεκέμβριο πρόκειται να επανεξεταστεί όλο το σύστημα της κοινωνικής πρόνοιας στη χώρα σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να περιοριστούν οι παροχές κατά 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και θα δημιουργηθεί σύστημα μόνιμης κινητικότητας των υπαλλήλων του Δημοσίου.