Μέγαρο Μαξίμου
Δημοσίευση: 13 Ιουλίου 2015 21:10 | Ανανέωση: 13 Ιουλίου 2015 23:45Αρχίζει το… ξήλωμα του «πουλόβερ» σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ
Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να ξεθολώσει το τοπίο όσον αφορά στον ανασχηματισμό και το εσωκομματικό «ξεκαθάρισμα» που προγραμματίζει η κυβέρνηση ενόψει της ψήφισης των κρίσιμων νομοσχεδίων αυτή την εβδομάδα, με δεδομένες τις αντιρρήσεις και τις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί από πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Εξαιρετικά αβέβαιη είναι και η στάση που θα κρατήσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατά τις ψηφοφορίες που έρχονται στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τη δήλωση-γρίφο του Πάνου Καμμένου, μετά την συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για πραξικόπημα και σημείωσε ότι δεν μπορεί να ψηφίσει την συμφωνία που επέβαλαν με εκβιασμούς οι δανειστές, ωστόσο εξέφρασε την στήριξη του στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αφήνοντας ερωτηματικά για το τι τελικά προτίθεται να κάνει. Η τελική στάση των ΑΝΕΛ, πάντως, αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην συνεδρίαση της ΚΟ τoυ κόμματος την Τρίτη, όπως άφησε να εννοηθεί ο Πάνος Καμμένος.
Λίγο νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί η παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκου Χουντή, από το βουλευτικό του αξίωμα. Ο κ. Χουντής, που θα καταλάβει την έδρα του Μανώλη Γλέζου στην Ευρωβουλή, ήταν μεταξύ των 15 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν συνυπογράψει τα ξημερώματα του Σαββάτου δήλωση με την οποία υπογράμμιζαν πως παρότι ψήφισαν «ναι» στο αίτημα της κυβέρνησης να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις και να κλείσει τη συμφωνία, διαφωνούσαν κάθετα με τις προτάσεις που είχαν υποβληθεί στους εταίρους.
Τον... δρόμο της παραίτησης, αφού όμως πρώτα ψηφίσει "όχι" στα μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή, επέλεξε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κοδέλας, όπως προανήγγειλε ο ίδιος το βράδυ της Δευτέρας μέσω του Facebook.
Τα μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή, δεν θα τα ψηφίσει ούτε η Αριστερή Πλατφόρμα, όπως γνωστοποίησαν συνεργάτες του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ τόνιζαν ότι δεν είναι προς το παρόν στις προθέσεις του κ. Λαφαζάνη να παραιτηθεί από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Οι ίδιοι μιλούσαν για «μη ψήφιση», αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, από την καταψήφιση μέχρι το να δηλώσουν «παρών», ή να απέχουν από την ψηφοφορία.
Στη λίστα των «επίφοβων», που βρίσκονται κοντά στην πόρτα της... εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνονται επίσης οι υπόλοιποι βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν στην ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής, αλλά και εκείνοι που είχαν δηλώσει ανοιχτά ότι δεν θα ψηφίσουν μέτρα λιτότητας.
Υπενθυμίζεται ότι «όχι» είχαν ψηφίσει η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρρέα, «παρών» είχαν πει οι: Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Λαπαβίτσας, Στάθης Λεουτσάκος, Αγλαϊα Κυρίτση, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, ενώ απόντες ήταν οι: Γιάνης Βαρουφάκης, Ελένη Αυλωνίτου, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ραχήλ Μακρή και Βασίλης Κυριακάκης.
Σε ότι αφορά την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, ήδη δέχεται σφοδρά πυρά από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως από τον Νίκο Φίλη, και γίνεται ανοιχτά συζήτηση για πρόταση μομφής σε βάρος της.
Μέσα σε αυτό το φόντο, ο Θανάσης Πετράκος και η Ραχήλ Μακρή εξέφρασαν σήμερα την στήριξή τους στην Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Στους διαφωνούντες είχαν προστεθεί άλλοι 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Χουντής, οι οποίοι με κοινή δήλωσή τους είχαν γνωστοποιήσει ότι δεν θα στηρίξουν μέτρα λιτότητας, παρά το «ναι» που είχαν πει στην πρώτη ψηφοφορία. Τη δήλωση αυτή πέραν του κ. Χουντή, συνυπέγραφαν οι Κώστας Ήσυχος, Λίτσα Αμανατίδου, Μιχαήλ Κριτσωτάκης, Ηλίας Καματερός, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Θωμάς Κώτσιας, Ηλίας Ιωαννίδης, Ευγενία Ουζουνίδου, Αθανάσιος Πετράκος, Στέφανος Σαμοΐλης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννης Ζερδελής και Ζήσης Ζάννας.
Με «όχι» στα μέτρα προειδοποίησαν χθες και άλλοι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Βασιλική Κατριβάνου, ο Φάνης Κουρεμπές και η Ελένη Σταματάκη, οι οποίοι είχαν δώσει θετική ψήφο στην πρόταση της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση.
Μπαράζ συσκέψεων του Πρωθυπουργού και πυρετώδεις διεργασίες
Μέσα σε αυτό το φόντο, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε από σήμερα έναν μαραθώνιο συσκέψεων με υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.
Αμέσως μόλις γύρισε στο γραφείο του κάλεσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (επέστρεψε και δεν μετέχει στο σημερινό Eurogroup) και τους Αλέκο Φλαμπουράρη, Πάνο Σκουρλέτη, Τέρενς Κουίκ και Νάντια Βαλαβάνη για τα μέτρα που πρέπει να περάσουν απο την Βουλή το αργότερο ως την Τετάρτη.
Στην σύσκεψη εκλήθησαν και οι Νίκος Φίλης και Τάσος Κορωνάκης, οι οποίοι προφανώς θα αναλάβουν το "μασάζ" στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να υπερψηφιστούν τα μέτρα. Στο Μαξίμου βρέθηκαν επίσης ο Γιάννης Τσιρώνης, ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Δημήτρης Βίτσας, καθώς και η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου. Στη συνέχεια ακολούθησε η συνάντησή του με τον Πάνο Καμμένο.
Συνεδριάζει το πρωί της Τρίτης η ΚΟ και η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ
Προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στο κόμμα και την κυβέρνηση μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, συνεδριάζει αύριο το πρωί στις 09:00 η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνεδρίαση της ΠΓ δεν θα είναι "παρών" ο Αλέξης Τσίπρας.
Νωρίτερα στις 08:00 συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με δύο κρίσιμα θέματα προς συζήτηση. Το πρώτο είναι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Σύνοδο Κορυφής τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις Βρυξέλλες και, το δεύτερο η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της μετά την διαφοροποίηση 32 βουλευτών της.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεδρίαση θα είναι κλειστή.