Τσίπρα και Κοτζιά είδε ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ
Την ανάγκη να ενισχυθεί η καλή σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και το Παλαιστινιακό Κράτος υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Ριάντ Αλ Μάλκι στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός εξέφρασε την στήριξή του στον παλαιστινιακό λαό και τόνισε την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ. Ταυτοχρόνως, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής του ομάδας για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τη βουλή των Ελλήνων.
.
Προηγήθηκε η συνάντηση του Παλαιστίνιου ΥΠΕΞ με τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της λύσης των δύο κρατών, Παλαιστίνης και Ισραήλ, για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
Ο ΥΠΕΞ τόνισε πως «η χώρα μας, η κυβέρνησή μας και εγώ ο ίδιος προσωπικά, στηρίζουμε σταθερά τη λύση των δύο κρατών, του κράτους του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, στη Μέση Ανατολή. Η λύση των δύο κρατών είναι μία λύση που φέρνει την ειρήνη στην περιοχή, παίρνει τα επιχειρήματα των ακραίων, διασφαλίζει τα δικαιώματα της Παλαιστίνης και του παλαιστινιακού λαού και δίνει εγγυήσεις ύπαρξης στο ίδιο το Ισραήλ».
Ο κ. Κοτζιάς, υποσχέθηκε στον Παλαιστίνιο ομόλογό του ότι η Ελλάδα, ως κράτος - μέλος της ΕΕ, θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία στις Βρυξέλλες για τη δημιουργία Ομάδας Φίλων της Παλαιστίνης στην ΕΕ, μετά τον σχηματισμό της οποίας θα μπορούσε να προσκληθεί ο κ. Μάλκι, πιθανόν μετά το καλοκαίρι. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι περί τα μέσα Ιουνίου θα επισκεφθεί το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, στο δε άμεσο μέλλον αναμένεται επίσκεψη του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς στην Αθήνα.
Οι κ.κ Κοτζιάς και Μάλκι συμφώνησαν για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης και σχεδίου δράσης μεταξύ των δύο υπουργείων, το οποίο θα συμπεριλάβει παλιές και νέες συμφωνίες των δύο πλευρών με στόχο την αναβάθμιση, εμβάθυνση και διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας.
Από την πλευρά του ο κ. Μάλκι εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Ελλάδα για τη στήριξή της προς την Παλαιστίνη στα διεθνή φόρα και οργανισμούς (Ηνωμένα Έθνη και ΟΥΝΕΣΚΟ) και για την ιδιαίτερα θερμή και φιλική ατμόσφαιρα που επικράτησε κατά την συνάντησή.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στο ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, δήλωσε ότι με βάση αυτά που είδε και άκουσε από το Τελ Αβίβ δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος, καθώς οι δηλώσεις του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και των εταίρων του κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι.
Εξέφρασε, πάντως, την άποψη ότι αισιοδοξία δίνει η στήριξη των φίλων: «Βλέπουμε ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν θα επιτρέψει να συμβούν η παγκόσμια κοινότητα, η οποία, όπως φαίνεται, θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να διασώσει την ειρηνευτική διαδικασία και να υπάρξει, αντί πολέμου, σταθερότητα και ειρήνη και, αντί μίσους, συνεργασία και ειρηνική συνύπαρξη».