Ψηφίστηκε με «διαρροές» το αθλητικό νομοσχέδιο
Με ονομαστικές ψηφοφορίες που ζήτησε η Νέα Δημοκρατία για τρία από τα άρθρα του, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η επεξεργασία και υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό.
Το άρθρο 5 για την εισαγωγή τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά όργανα του επαγγελματικού αθλητισμού, (επί παραμέτρων του οποίου έχει εκφραστεί αρνητικά η UEFA) συνάντησε τελικά την επιδοκιμασία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και την αντίθεση της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής, ενώ το Ποτάμι, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν "παρών". (Ειδικά το ΠΑΣΟΚ, είχε διαπιστώσει ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα του άρθρου και είχε ζητήσει από τον αρμόδιο υφυπουργό να ζητήσει τη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου). Σημειώνεται πως η πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε "απούσα" στο άρθρο 5. Οι ΑΝΕΛ εμφανίστηκαν διχασμένοι, με τον ειδικό τους αγορητή Παύλο Χαϊκάλη να καταψηφίζει, δύο βουλευτές τους να ψηφίζουν "παρών" και τους υπόλοιπους να υπερψηφίζουν το άρθρο. Το άρθρο υπερψηφίστηκε από 146 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 67, ενώ "παρών" δήλωσαν 33.
Το άρθρο 13 για την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και την επαναφορά του βαθμού 9,5 ως απαιτούμενου μέσου όρου για τις προαγωγές των μαθητών στις τάξεις του Λυκείου, εγκρίθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ, ενώ καταψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, της Χρυσής Αυγής, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Το άρθρο υπερψηφίστηκε από 156 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 91.
Το άρθρο 14 για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, καταψηφίστηκε από την Νέα Δημοκρατία, τη Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ ψήφισε "παρών". Συνολικά, 149 βουλευτές υπερψήφισαν το άρθρο, 91 το καταψήφισαν ενώ 7 ψήφισαν "παρών".
Τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου, υπερψηφίστηκαν από τους βουλευτές της συμπολίτευσης και καταψηφίστηκαν από εκείνους της Χρυσής Αυγής, η οποία δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Μ. Αρβανίτη είχε θεωρήσει πως το νομοσχέδιο αίρει το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε το πρώτο άρθρο (που δίνει το δικαίωμα στον αρμόδιο υπουργό, ακόμα και να σταματήσει το πρωτάθλημα σε εξαιρετικές περιπτώσεις), όπως επίσης και το Ποτάμι, το οποίο δήλωσε "παρών" στο άρθρο 15 (που τροποποιήθηκε την τελευταία στιγμή από τον Σταύρο Κοντονή) και στο άρθρο 3 για τη διάθεση εισιτηρίων στους οργανωμένους οπαδούς. Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ υπερψήφισαν τα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου.
Στην καταληκτική του παρέμβαση, ο αρμόδιος υφυπουργός, Σταύρος Κοντονής, υπερασπίστηκε τη διαπραγματευτική του τακτική και το νομοσχέδιο απέναντι στις αιχμές της αντιπολίτευσης, η οποία διαπίστωνε (αν και από διαφορετικές αφετηρίες) ότι η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε έναντι της ΕΠΟ και της UEFA. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοντονής κατέθεσε στα Πρακτικά το έγγραφο της ΕΠΟ που είχε σταλεί στο υπουργείο πριν το Πάσχα, και στο οποίο η ομοσπονδία «αποδομούσε άρθρο προς άρθρο το νομοσχέδιο, χωρίς να λέει ούτε ένα "ναι"».
«Δεν δέχονταν την επιβολή διοικητικών προστίμων και ποινών, ή έλεγαν πως πρόκειται για πρόστιμα πειθαρχικής φύσεως. Διαφωνούσαν οριζοντίως και καθέτως με τον ορισμό τακτικών δικαστών. Μέχρι σήμερα ίσχυε ένα απαράδεκτο για την έννομη ελληνική τάξη και το Σύνταγμα της χώρας καθεστώς -μια νησίδα αυτονομίας ειδικά για την ΕΠΟ. Σήμερα καταργείται με τη διάταξη του άρθρου 15» ανέφερε ο υφυπουργός. Τα παραπάνω αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση, «έμεινε σταθερή στους δείκτες που είχε ορίσει» σημείωσε.