LATEST NEWS
 
Πολιτική /Κύπρος /

Κωνσταντοπούλου

Δημοσίευση: 23 Μαρτίου 2015 15:30

Κωνσταντοπούλου: Η αλληλεγγύη μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου δεν διακυβεύεται

Θα διερευνήσουμε πως μπήκε η ελλάδα στα μνημόνια και είμαι σίγουρη πως η έρευνα αυτή θα ρίξει "φως" και στις ευθύνες για την κυπριακή τραπεζική κρίση.

Κύπρος - Ζωή Κωνσταντοπούλου - Νίκος Αναστασιάδης - συνάντηση

 

Για τα καίρια ζητήματα, τα οποία έχουν ενώπιον τους Κύπρος και Ελλάδα, συζήτησαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και η Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε δηλώσεις της μετά από τη συνάντηση, η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε εκτενώς στην πρωτοβουλία που πήρε το Ελληνικό Κοινοβούλιο για ίδρυση Επιτροπής για το λογιστικό έλεγχο του χρέους και που θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες, αλλά θα επικουρείται και από κοινοβουλευτικά πρόσωπα του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών Κοινοβουλίων.

«Μια Επιτροπή που πιστεύω ότι θα μπορέσει να παραγάγει πολύ ουσιαστικά αποτελέσματα που θα επικουρήσουν στη διαγραφή του χρέους, όχι μόνο του ελληνικού, αλλά θα χορηγήσουν πολύτιμα στοιχεία και σε άλλους λαούς και ιδίως στον κυπριακό λαό.

Ταυτόχρονα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε συνεργασία και με την κυρίαρχη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για διερεύνηση των ευθυνών για την υπαγωγή της χώρας μας στο μνημόνιο και είναι σίγουρο ότι στην πορεία αυτής της διερεύνησης θα προκύψουν στοιχεία πολύτιμα και για την αποκάλυψη των παραμέτρων που συνέτειναν και των ευθυνών που υπήρξαν για την κυπριακή τραπεζική κρίση», ανέφερε η Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής», τόνισε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό ζήτημα η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε, «Για το κυπριακό πρόβλημα τόνισα και το τονίζω με κάθε απαιτούμενη έμφαση ότι είναι αυτονόητη και αδιαπραγμάτευτη η έμπρακτη αλληλεγγύη και του ελληνικού λαού και του Ελληνικού Κοινοβουλίου για την επίλυση του κυπριακού με την ενθάρρυνση της επανέναρξης των συνομιλιών χωρίς ενέργειες που τορπιλίζουν την ειρηνική και ομαλή συζήτηση, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και κυρίως του ευρωπαϊκού και του διεθνούς κεκτημένου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Κληθείσα να αναφερθεί στη σημερινή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι «η μάχη που δίνει η Ελληνική Κυβέρνηση και η Ελληνική Βουλή για την αποτίναξη του μνημονιακού ζυγού συνολικά στην Ευρώπη είναι μια μάχη που αφορά όλους εκείνους που συμμερίζονται τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης των λαών και των κοινωνιών».

Κύπρος - Ζωή Κωνσταντοπούλου - Νίκος Αναστασιάδης - συνάντηση


Συνάντηση με τον Γιαννάκη Ομήρου

Στην πρώτη της επίσκεψη στην Κύπρο, υπό την ιδιότητά της ως Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων , η κ. Κωνσταντοπούλου συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό της Γιαννάκη Ομήρου, σε μια συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν το Κυπριακό, οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η οικονομική κρίση που μαστίζει και τις δύο χώρες, θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέματα που άπτονται της συνεργασίας των δύο κοινοβουλίων.

Ο κ. Ομήρου δήλωσε πως η πρώτη επίσκεψη της κ. Κωνσταντοπούλου στην Κύπρο «εκπέμπει ένα βαρύτατο συμβολισμό γιατί επαναβεβαιώνει ότι ο μητροπολιτικός ελληνισμός μέσω του κατ` εξοχήν οργάνου λαϊκής κυριαρχίας, που είναι η Βουλή των Ελλήνων, στέκεται δίπλα στον αγώνα του λαού μας για τερματισμό της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και την αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής αναφέρθηκε και στο θέμα της οικονομικής κρίσης τονίζοντας, «είναι κοινή η θέση και των δύο μας ότι η παρατεταμένη λιτότητα και η σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία που έχει επιβληθεί από τους κυρίαρχους ηγεμονικούς κύκλους της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει σε βαθιά ύφεση τις οικονομίες, έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή ανεργία, στο φαινόμενο της μετανάστευσης και βεβαίως σε υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής και στην Κύπρο και στην Ελλάδα».

Κύπρος - Ζωή Κωνσταντοπούλου - Γιαννάκης Ομήρου - συνάντηση - δηλώσεις

Κωνσταντοπούλου

Στις δικές της δηλώσεις, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε πως με πολύ μεγάλη χαρά και αίσθηση ευθύνης αποδέχθηκε την πρόσκληση του Προέδρου της κυπριακής Βουλής και ότι επέλεξε συνειδητά η Κύπρος να είναι η πρώτη της επίσκεψη υπό την ιδιότητά της ως Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και των Ελληνίδων.

«Και με αυτό τον τρόπο να σηματοδοτήσω την ανάγκη σε κάθε μας κίνηση, σε κάθε μας επιλογή, σε κάθε μας λέξη και σε κάθε μας πράξη να επιβεβαιώνουμε αυτή την αδιαπραγμάετυση αλληλεγγύη που διέπει διαχρονικά τις σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου, τις σχέσεις των λαών μας», είπε.

«Μιας αλληλεγγύης», συνέχισε, «που δεν επιτρέπεται για καμία σκοπιμότητα να τίθεται υπό διακύβευση, μιας αλληλεγγύης, η οποία αποτελεί η ίδια εγγύηση ότι θα υπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα τόσο του ελληνικού λαού όσο και του κυπριακού λαού, αλλά συνολικότερα τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών, τα δικαιώματά τους, η αξίωσή τους για ευημερία και προκοπή».

Κύπρος - Ζωή Κωνσταντοπούλου - Γιαννάκης Ομήρου - συνάντηση - δηλώσεις

Τα σχόλια για τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών της Κύπρου κ. Γεωργιάδη, σύμφωνα με τις οποίες η Κύπρος δεν έχει την σχέση ψευδοκράτους- Τουρκίας και τόσο ο κ. Ομήρου όσο και η κ. Κωνσταντοπούλου, κράτησαν σαφείς αποστάσεις.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής ερωτηθείς για το θέμα απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο «για δηλώσεις Υπουργών και άλλων». Στη συνέχεια πάντως τόνισε, «Λέω τις απόψεις μου που έχουν διατυπωθεί κατ` επανάληψη, ότι η εθνική ομοψυχία μεταξύ κυπριακού και μητροπολιτικού Ελληνισμού, η συμπόρευση Ελλάδας και Κύπρου είναι όρος επιβίωσης για τον κυπριακό λαό, αλλά και για τον ελληνικό λαό, για τον μητροπολιτικό Ελληνισμό, υπό την έννοια ότι δεν είναι απλώς πολιτιστικοί οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, δεν είναι η γλώσσα, δεν είναι η θρησκεία, δεν είναι η προσήλωση σε κοινές πολιτιστικές αρχές και αξίες, αλλά επιβάλλεται αυτή η συμπόρευση και ομοψυχία και από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε και ο κυπριακός Ελληνισμός και ο μητροπολιτικός Ελληνισμός. Είναι όρος επιβίωσης του Ελληνισμού η κοινή πορεία».

Η κ. Κωνσταντοπούλου από τη πλευρά της όταν ρωτήθηκε για το αν αισθάνεται να διακυβεύεται η αλληλεγγύη μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, απάντησε επαναλαμβάνοντας την αναφορά της «ότι η αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη μεταξύ των λαών μας δεν πρέπει να τίθεται για κανένα λόγο και για καμία σκοπιμότητα υπό διακύβευση.

«Γεγονότα τα οποία κλονίζουν αυτήν την αλληλεγγύη, ουσιαστικά κλονίζουν και την προοπτική να υπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά συνολικά των ευρωπαϊκών λαών. Απέναντι σε απειλές που απευθύνονται κυρίαρχα κατά της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, οι λαοί πρέπει να είναι ενωμένοι», κατέληξε.

 

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Στην Γενεύη ο Υπουργός Στρατού των ΗΠΑ, για συνομιλίες σχετικά με το σχέδιο για ειρήνη στην Ουκρανία23:59Βραζιλία: Ο Ζαίρ Μπολσονάρο προσπάθησε να ανοίξει το ηλεκτρονικό του βραχιολάκι από "περιέργεια"23:45Νίκη Κεραμέως: Μειώθηκαν κατά 76% τα εκκρεμή ραντεβού των ΚΕΠΑ μέσα σε έναν χρόνο23:28Ολλανδία: Διακοπή κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο Αϊντχόφεν λόγω εμφάνισης πλήθους drones23:14Σικάγο: Ένας νεκρός και οκτώ έφηβοι τραυματίες από πυροβολισμούς στο κέντρο της πόλης23:00Καναδάς: Αρκούδα επιτέθηκε σε ομάδα μαθητών στα δυτικά της χώρας - Δύο άτομα σε κρίσιμη κατάσταση 22:46Τροχαίο ατύχημα στο Ηράκλειο: Αμάξι παρέσυρε σταθμευμένα οχήματα (εικόνες)22:32Ολυμπιακός: Εύκολη νίκη κόντρα στον Ατρόμητο πριν την αναμέτρηση με την Ρεάλ22:18Επικοινωνία Τραμπ-Μερτς: Κατέστησα σαφή τη δέσμευση της Ευρώπης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος22:04Ρέθυμνο: Νεκρός ένας άνδρας που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του21:50Αχτίδα ελπίδας για τον νεαρό Μάριο - Η μητέρα του μιλά στον ANT121:36ΗΠΑ: Ανησυχίες στο αμερικάνικο Κογκρέσο για το ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία21:24Ηλεκτροκίνηση: Το Μέλλον των Μεταφορών Είναι εδώ21:10Τραμπ: Η πρότασή μου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι η οριστική μου πρόταση20:56Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή20:42Ξεσπά αγρότης στον ANT1, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Ελλάδα20:28Μεθυσμένος οδηγός έτρεχε με 230 χλμ/ώρα στην Αθηνών - Λαμίας20:14Πάνω από 400 χιλιοστά βροχής καταγράφηκαν στα ορεινά της Ηπείρου20:00Τραγωδία στην Άρτα: 44χρονος έπεσε από μπαλκόνι - Στο νοσοκομείο η αδελφή του μετά από φωτιά στο διαμέρισμα19:46Νικ Φαν Ντάικ: Ποιος είναι ο «γιατρός των πρωταθλητών» που θα αναλάβει τον Ματίας Λεσόρ19:32
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο