Παρίσι
Δημοσίευση: 12 Μαρτίου 2015 17:10Τσίπρας: Δεν αισθάνομαι καμία θηλιά στον λαιμό μου
Σε ρήξη με χρόνιες παθογένεις της Ελλάδας στοχεύει η κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, έπειτα από την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας για την παροχή από τον ΟΟΣΑ της αναγκαίας τεχνικής συνδρομής, ώστε να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις με αποτελεσματικότητα.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για νέα περίοδο στις σχέσεις Ελλάδας-ΟΟΣΑ. Σχέσεις ειλικρινούς συνεργασίας για την ανάπτυξη, με στόχο την ευημερία του ελληνικού λαού.
«Είμαστε έντιμοι απέναντι στους εταίρους μας. Περιμένουμε να είναι κι εκείνοι το ίδιο απέναντί μας», τόνισε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει εκταμίευση της δόσης η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «αυτό θα σημαίνει ότι κάποιος υλοποιεί ην συμφωνία και κάποιος τη δυναμιτίζει».
Έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει η συμφωνία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει ένα κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας». «Πρέπει να χτίζουμε γέφυρες εμπιστοσύνης. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Επειδή κάποιοι δεν μας πιστεύουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις ο ο ΟΟΣΑ θα βάλει την σφραγίδα του».
Αναφερόμενος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τέσσερα χρόνια επέβαλε μια πολιτικής σκληρής λιτότητας στην Ελλάδα. «Τώρα ήρθε η ώρα να έρθει ο ΟΟΣΑ και οι μεταρρυθμίσεις», είπε στην συνέχεια.
Ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «βρισκόμαστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης. Έχουν μπει σε ράγες οι διαδικασίες της διαπραγμάτευσης» επισημαίνοντας: «Δεν αισθάνομαι να έχω καμία θηλιά στο λαιμό μου. Να αφήσουμε πίσω μας τις συγκρούσεις, τους κινδύνους, τις παρεξηγήσεις». «Την συμφωνία την έχουμε, μένει να την υλοποιήσουμε. Εμείς θα την υλοποιήσουμε» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.
Η κυβέρνηση, είπε ο πρωθυπουργός, έχει δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις που θα εμπεδώσουν την κοινωνική αλλαγή «και όχι όπως τις γνωρίσαμε μέχρι σήμερα που ήταν κοινωνικής απορρύθμισης». Οι μεταρρυθμίσεις, που θα εφαρμοστούν σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, θα έχουν αποτέλεσμα την εμπέδωση της κοινωνικής αλλαγής, το χτύπημα μεγάλων συμφερόντων που δημιουργούν μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές καταστάσεις στην οικονομία, το χτύπημα της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.
«Ανοίξαμε σήμερα ένα μεταρρυθμιστικό κεφάλαιο για την Ελλάδα», είπε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας: «Δεν μας υποχρεώνει κανείς να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, θέλουμε να τις κάνουμε».
Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε σήμερα έχει να κάνει με ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο μεταρρυθμίσεων, είπε από την πλευρά του ο κ. Γκουρία. «Εμείς δεν είμαστε εδώ για να πούμε στους Έλληνες τι πρέπει να κάνουν και αυτό το γνωρίζουν γιατί αφορά καινοτομία, υγεία, ολιγοπώλια, υγιή ανταγωνισμό, υγεία» πρόσθεσε ο γγ του ΟΟΣΑ συμπληρώνοντας ότι ο Οργανισμός θα προτάξει ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος για την υλοποίηση των αλλαγών.