Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ
Δημοσίευση: 28 Φεβρουαρίου 2015 16:16Βενιζέλος: Βρισκόμαστε στο απόλυτο στρατηγικό κενό
Της Στεφανίας Μουρελάτου
«Βρισκόμαστε στο απόλυτο στρατηγικό κενό, είναι όλα στον αέρα, η χώρα αναγκάζεται να μπει σε μία επί της ουσίας διαπραγμάτευση με πολύ χειρότερες συνθήκες» ανέφερε δηκτικά ο Ευάγγελος Βενιζελος κάνοντας απολογισμό των πεπραγμένων της Κυβέρνησης.
Ανοίγοντας την συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος προέβλεψε ότι η κυβέρνηση οδεύει σε Μνημόνιο 3, εκτίμησε ότι δαπανήθηκε εθνικό κεφάλαιο και πολύτιμος χρόνος, προσδιόρισε ως το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό λάθος το ότι η κυβέρνηση άνοιξε μέτωπα με όλα τα κράτη μέλη για εσωτερική κατανάλωση. «Σκηνοθετήθηκε σόου για εσωτερική κατανάλωση γεμάτο αλαζονεία και αυταρέσκεια, ο Υπουργός οικονομικών είπε χθες ότι θα βρούμε ένα τρόπο να τους κοροϊδέψουμε, από το σκληρό ροκ φθάσαμε στο μέιλ Βαρουφάκη-Κοστέλο, στην παράταση του Μνημονίου χωρίς χρηματοδότηση και όλα αυτά έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία» σημείωσε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε και την σημερινή συνέντευξη του Γιάννη Βαρουφάκη λέγοντας ότι αποκαλύπτονται οι προθέσεις , όπως π.χ. τα σχέδια για έκτακτη εισφορά, που θα ισοδυναμεί με τον αποδεκατισμό της μεσαίας τάξης.
«Αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι τη Βουλή, διαθέτει η κυβέρνηση την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας; Αν την έχει, πρέπει να την αποδείξει με συζήτηση και ψηφοφορία για την τροποποίηση και επέκταση του προγράμματος» τόνισε και χαρακτήρισε ευχάριστο νέο τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια. «Θα την ψηφίσουμε με ενθουσιασμό, χρειαζόμαστε μία διαρκή εξεταστική για την 5ετία 2004 - 2009, πως μπήκαμε στο πρώτο Μνημόνιο, το δεύτερο Μνημόνιο, αλλά και τώρα τι είχε πει ο Γιούνκερ και ο Ντράγκι στον Τσίπρα πριν από τις εκλογές και πως πάμε τώρα με τα μάτια κλειστά στο Μνημόνιο 3» κατέληξε υπαινικτικά.
Ως προς τα εσωκομματικά, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι στο συνέδριο του Μαΐου θα λήξει η θητεία του ως πρόεδρος, δεν θα ανανεωθεί και μετά το Συνέδριο θα εκλεγεί νέος πρόεδρος από άμεση ψηφοφορία.
«Καλώ τα στελέχη, που έχουν θεμιτές φιλοδοξίες να εκφράσουν το χώρο να ανοίξουν τον διάλογο» προέτρεψε.
Οι τοποθετήσεις στελεχών
Η Φώφη Γεννηματά επέμεινε ότι δεν είναι σωστό το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών διαδικασιών όπως το εισηγήθηκε ο κ. Βενιζέλος και αντιπρότεινε εκλογή προέδρου πριν το συνέδριο. «Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα προηγούμενα είναι να απαντήσουμε στο ερώτημα: Θέλουμε ένα μικρό, μίζερο, φοβικό κόμμα, περιχαρακωμένο στα πρόσφατα εκλογικά του ποσοστά»; αναρωτήθηκε η κ. Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Εγώ απαντώ ευθέως :Αυτή η επιλογή δεν έχει μέλλον, δεν έχει προοπτική. Δεν υπάρχουμε για να αμυνόμαστε».
«Είμαστε ένας ζωντανός οργανισμός που μπορεί να μαθαίνει από τα λάθη, έχει μεγάλη εμπειρία και είμαστε πολλοί αυτοί που είμαστε αποφασισμένοι συλλογικά να αγωνιστούμε για να γίνει και πάλι πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Πρώτη ανάγκη να ξεκινήσουμε διαδικασία πολιτικού διαλόγου άμεσα που θα κορυφωθεί με τη σύγκληση εθνικής συνδιάσκεψης. Συγκροτείται θεσμικά και αποφεύγουμε εσωστρεφείς διαδικασίες εκλογής συνέδρων στην παρούσα φάση. Προχωρούμε σε εκλογή Προέδρου από τη βάση σεβόμενοι μια δημοκρατική κατάκτηση και διαδικασία που εμείς πρώτοι υιοθετήσαμε και πλέον αποτελεί πρακτική πολλών κομμάτων και στη χώρα μας και διεθνώς. Το μητρώο δεν μπορεί παρά να ισχύσει και να παραμείνει ανοιχτό , να επικαιροποιείται και να συμπληρώνεται κατά την συμμετοχή στις διαδικασίες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε κανέναν.
Τέλος, ακολουθεί μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα το Συνέδριο και η εκλογή νέων οργάνων του κόμματος» κατέληξε.
Αντίθετα, πρώτα συνέδριο και μετά εκλογή προέδρου δηλ. υπέρ της εισήγησης Βενιζέλου ήταν ο Κώστας Σκανδαλίδης. «Η αναγεννητική τομή εμπεριέχει και προϋποθέτει την κατεδάφιση, η νέα αλλαγή προϋποθέτει την ανασυγκρότηση. Ας ονομάσουμε προσωρινά το προϊόν αυτής της αναγεννητικής τομής «νέο ΠΑΣΟΚ», που αν πράγματι έχει κύριο και καθοριστικό στόχο την αναγέννηση της προοδευτικής, δημοκρατικής παράταξης μέσα από την ανασύσταση του σοσιαλιστικού χώρου δεν μπορεί να απευθυνθεί στον ευρύτερο και κατακερματισμένο χώρο ως ένα κόμμα αξιωματούχων που διψούν για εξουσία, που ζουν και αναπνέουν με τον κυβερνητισμό και τον κρατισμό. Ούτε βέβαια αρκεί να απευθυνθεί ο ένας και μοναδικός αρχηγός και ένα κατά τεκμήριο προσωποπαγές κόμμα» τόνισε.
Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε με νόημα ότι «χρειάζεται να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ κόμμα με ξεκάθαρη ιδεολογική ταυτότητα και προσανατολισμό. Απαιτείται να κινηθούμε προς την κοινωνία. Στόχος μας δεν είναι να χτίσουμε την κυβερνητική εξουσία. Στόχος μας είναι να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, να ξαναγεφυρώσουμε το χάσμα που μας χωρίζει από τη λαϊκή μας βάση. Ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χρειάζεται να έχει συνειδητοποιήσει ξεκάθαρα ότι δεν θα είναι πια υποψήφιος πρωθυπουργός, αλλά θα είναι υποψήφιος για ένα άλλο πολύ μεγάλο, πολύ μεγαλύτερο εθνικό στόχο, αν θέλετε την προσωπική μου άποψη. Να αποκτήσει ξανά η χώρα ισχυρή δημοκρατική παράταξη που θα εκτοπίσει από το προσκήνιο τις ιδέες του εθνικολαϊκισμού και της συνωμοσιολογίας που απομονώνουν τη χώρα μας από το διεθνές περιβάλλον και τις διεθνείς εξελίξεις», κατέληξε.
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σημείωσε ότι «Το ζήτημα της ανασυγκρότησής μας είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τον πολιτικό μας χώρο. Ή σχεδιάζουμε με αρχιτεκτονική έμπνευση το νέο ή ασφυκτιούμε στο παλαιό και κλειστό οικοδόμημα. Δεν μας αρκεί να ανοίξουμε τα παράθυρα. Μας χρειάζεται ένα νέο θεμέλιο άρα ένα νέο πολιτικό οικοδόμημα. Μας χρειάζεται ένα κόμμα δημιουργικό και καινοτόμο. Ας εργαστούμε λοιπόν για το νέο πολιτικό σχέδιο και τη νέα θεμελίωση».