Βουλή
Δημοσίευση: 18 Φεβρουαρίου 2015 20:40 | Ανανέωση: 18 Φεβρουαρίου 2015 22:24Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος
Με 233 «ναι» εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος, έναντι 30 ψήφων που συγκέντρωσε ο Νίκος Αλιβιζάτος, ενώ 32 βουλευτές δήλωσαν «παρών» και 5 απουσίαζαν.
Η ηχηρότερη απουσία ήταν αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα απόσχει της ψηφοφορίας για να μην καταψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Αίσθηση προκάλεσε η απουσία από την ψηφοφορία της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννας Γαϊτάνη, η οποία με άρθρο της στην εφημερίδα Αυγή είχε ταχθεί τις προηγούμενες εβδομάδες κατά μιας υποψηφιότητας του Δημήτρη Αβραμόπουλου ή άλλης προσωπικότητας από την κεντροδεξιά για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το άρθρο συνυπέγραφε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αργολίδα, Δημήτρης Κοδέλας, ο οποίος όμως στήριξε την υποψηφιότητα Παυλόπουλου.
Μετά την ψηφοφορία τόσο η Ιωάννα Γαϊτάνη όσο και ο κ. Κοδέλας άσκησαν κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της Ελένης Σωτηρίου και του Κώστα Λαπαβίτσα, που επίσης στήριξαν την υποψηφιότητα Παυλόπουλου.
Οι Αλέξανδρος Κοντός και Σάββας Αναστασιάδης, βρίσκονται στο εξωτερικό και γι΄ αυτό δεν ψήφισαν, ωστόσο με επιστολή τους στο Προεδρείο της Βουλής κι οι δύο ενημέρωναν ότι αν έπαιρναν μέρος στην ψηφοφορία θα στήριζαν την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου. Ωστόσο, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, «κάρφωσε» τους δύο βουλευτές όταν επικαλούνται ότι απουσιάζουν στο εξωτερικό, «να μην στέλνουν τις επιστολές τους από την Αθήνα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Απών από την διαδικασία ήταν και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος δήλωσε ασθένεια, ενώ η Ραχήλ Μακρή, η οποία νωρίτερα είχε εκφράσει ιδιαίτερο προβληματισμό αναφορικά με την υπερψήφιση του Προκόπη Παυλόπουλου που πρότεινε το κόμμα της, τελικώς ψήφισε «ναι».
Το ίδιο έπραξε και ο Κώστας Ζουράρις, για τον οποίο νωρίτερα εκφράζονταν "φόβοι" για απρόβλεπτη ψήφο.
Συνολικά, την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου, στήριξαν 147 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμοι οι 13 βουλευτές των ΑΝΕΛ και 73 της βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Αντιστοίχως, σύσσωμες οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Ποταμιού (17 βουλευτές) και του ΠΑΣΟΚ (13 βουλευτές) υπερψήφισαν τον Νίκο Αλιβιζάτο, ενώ όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής (17) και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (15) δήλωσαν «παρών».
Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, όπως ανακοίνωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο Προεδρείο της Βουλής υποβλήθηκαν οι προτάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου, καθώς και οι προτάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ για την υποψηφιότητα του Νίκου Αλιβιζάτου.
"Συγχαίρω θερμά τον κ Προκόπη Παυλόπουλο για την εκλογή του. Είμαι βέβαιος οτι θα ασκήσει κατά τρόπο άψογο τα συνταγματικά του καθήκοντα", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος μετα το πέρας της ψηφοφορίας.