LATEST NEWS
 
Πολιτική /Κυβέρνηση /

Διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-εταίρων

Δημοσίευση: 15 Φεβρουαρίου 2015 18:40

Μόνο με... θαύμα θα κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup

"Σταθμός" το Eurogroup της Δευτέρας, όμως όλα δείχνουν ότι η τελική απόφαση θα  αναζητηθεί σε νέο Eurogroup ή και σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Σύνθεση - Τσίπρας - Βαρουφάκης - Σόιμπλε - Ντάισελμπλουμ

Σε αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί οι συζητήσεις της Αθήνας με τους εταίρους, δείχνοντας πως μόνο με ένα θαύμα θα υπάρξει τη Δευτέρα συμφωνία στο Eurogroup.

«Στο αυριανό Eurogroup η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη. Δύναμη της κυβέρνησης, για μια ακόμη φορά, η στήριξη του λαού. Αποτελούν βασικό παράγοντα οι λαϊκές κινητοποιήσεις, σε δεκάδες πόλεις όλης της Ευρώπης, καθώς ενισχύουν την διαπραγματευτική θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης», έλεγαν σήμερα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και τόνιζαν πως είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup.

«Σε κάθε περίπτωση δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει οπωσδήποτε απόφαση στο αυριανό Eurogroup –κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα. Πρόκειται για αγώνα αντοχής που δίνεται με ασφάλεια και σεβασμό στη δημοκρατία. Και, βέβαια, η καταστροφολογία, στην οποία ορισμένοι επενδύουν, αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά τουλάχιστον αβάσιμη», τόνιζαν χαρακτηριστικά.

O Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του σε γερμανικό περιοδικό προσπαθεί να πείσει όσους αντιδρούν στις ελληνικές προτάσεις λέγοντας πως δεν επιθυμεί τη ρήξη με την Ευρώπη.

Αλέξης Τσίπρας - Άγκελα Μέρκελ

«Είμαι υπέρ μίας λύσης που κερδίζουν οι πάντες. Μιας λύσης win – win. Θέλω να σώσω την Ελλάδα από μια τραγωδία και να προστατεύσω την Ευρώπη από τον διχασμό. Δεν θέλουμε νέα δάνεια διάσωσης. Αντί για χρήματα χρειαζόμαστε χρόνο, για να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας για τις μεταρρυθμίσεις. Σας υπόσχομαι: η Ελλάδα σε έξι μήνες θα είναι μια άλλη χώρα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας στο περιοδικό «Stern» και προβλέπει δύσκολες ώρες στο Eurogroup, ενώ αποκαλύπτει πως είδε την Άνγκελα Μέρκελ στο πρώτο τους τετ α τετ στη Σύνοδο Κορυφής.

«Εγώ τη γνώρισα ως ευγενικό άνθρωπο. Δεν είναι τόσο αυστηρή, όσο θα περίμενε κανείς από τα δημοσιεύματα του Τύπου. Είναι πολιτικός με γνώση της πραγματικότητας, που δεν ενδιαφέρεται να θέσει το μέλλον της Ευρώπης σε κίνδυνο. Η διαπραγμάτευση της Δευτέρας θα είναι δύσκολη. Παρ’ όλα αυτά είμαι αισιόδοξος», σημειώνει ο Πρωθυπουργός.

Αν τελικά η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup οδηγηθεί σε ναυάγιο δεν αποκλείεται να συνέλθει εκ νέου στο τέλος της εβδομάδας καθώς τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται, ενώ κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν ακόμη και για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα, εάν δεν καρποφορήσουν οι διαβουλεύσεις τη Δευτέρα.

Γιάννης Βαρουφάκης - Eurogroup - συνεδρίαση

Τα σημεία «αγκάθια» που χωρίζουν τις δύο πλευρές

Στη συζήτηση που έγινε ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια οι δανειστές σκλήρυναν τη στάση τους και πλέον τις δυο πλευρές χωρίζει «χάος» στα εργασιακά, στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό και στις ιδιωτικοποιήσεις.

«Ο ρόλος των τεχνικών κλιμακίων ήταν να αναζητήσουν συγκλίσεις / αποκλίσεις –όχι να κάνουν διαπραγματεύσεις. Κάθε πλευρά έχει, πλέον, το δικό της κείμενο και γνωρίζει τα πεδία συμφωνίας και διαφωνίας. Οι (σκόπιμες) διαρροές σχετικά με τα "ισοδύναμα μέτρα" στο υπάρχον πρόγραμμα, δείχνουν ότι δεν έχει γίνει, απ’ όλους, αντιληπτός ο ρόλος των τεχνικών κλιμακίων. Τα κλιμάκια ήταν "καταγραφείς" θέσεων. Δεν αναζητούσαν ισοδύναμα μέτρα. Οι σχετικές διαρροές, λοιπόν, δεν έχουν σχέση με το ρόλο των τεχνικών κλιμακίων», ανέφεραν σήμερα κυβερνητικές πηγές και έδωσαν το στίγμα της διαπραγμάτευσης.

«Η "συμφωνία – γέφυρα" αποσκοπεί στο να δοθεί χρόνος και ανάσα στην ελληνική κοινωνία μέχρι την οριστική διαπραγμάτευση και την τελική συμφωνία. Συνεπώς η "συμφωνία – γέφυρα" δεν ταυτίζεται, σε καμία περίπτωση, με το τετραετές σχέδιό μας», τόνιζαν οι ίδιες πηγές και επεσήμαναν ότι «η καταπολέμηση φοροδιαφυγής / φοροαποφυγής, και της διαφθοράς, είναι «δράσεις» που η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να αναλάβει. Όπως, βέβαια, και η δίκαιη φορολόγηση».

«Αυτά τα πεδία ήταν και παραμένουν κεντρικά σημεία της ελληνικής πολιτικής και βασικό σημείο συνάντησης με τους ευρωπαίους ηγέτες. Ο σκεπτικισμός, λοιπόν, ορισμένων πλευρών –όχι κατ’ ανάγκη των τεχνικών κλιμακίων-, ως προς τα αποτελέσματα αυτών των δράσεων, έχει να κάνει με την μη απόδοση της προηγούμενη κυβέρνησης. Η νέα ελληνική κυβέρνηση, όμως, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα», τόνισαν και, όπως σημείωνε Έλληνας αξιωματούχος στις Βρυξέλλες «η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής/φοροαποφυγής/διαφθοράς είναι απαραίτητο στοιχείο της πολιτικής της κυβέρνησης».

Μάλιστα, όπως έλεγε χαριτολογώντας Έλληνας αξιωματούχος «είναι σαν να μην αντιλαμβάνεται ορισμένοι την ανάγκη στον τελικό του Champions League η Μπαρτσελόνα να έχει στη βασική της εντεκάδα τους Μέσι και Νεϊμάρ».

Eurogroup - συνεδρίαση

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι «η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή αποδεικνύει σθεναρά τη βούλησή της για εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης με σεβασμό στους εταίρους της, στον ελληνικό λαό και την ετυμηγορία του» και πως «οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί». «Οι διαρροές, λοιπόν,  για το αν βγαίνουν ή όχι "τα νούμερα" αποτελεί γνωστή παραφιλολογία δικαιολόγησης της σκληρής λιτότητας», πρόσθεσαν και διευκρίνισαν πως «το τεχνικό κλιμάκιο της ελληνικής πλευράς παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης με στοιχεία, επιχειρήματα και απόλυτη επάρκεια. Αυτό άλλωστε αναγνωρίστηκε και από το τεχνικό κλιμάκιο των πιστωτών», όπως ελεγαν.

«Αν σήμερα κάναμε ό,τι ζητάει η ελληνική κυβέρνηση, με κάθε λεπτομέρεια εννοώ, και αν αύριο οι Φινλανδοί που ψηφίζουν σε λίγο καιρό και οι Ισπανοί που ψηφίζουν το φθινόπωρο... πρέπει να αλλάζουμε πολιτική, κάθε φορά που γίνονται εκλογές; Πρέπει να θεωρήσουμε ότι οι Συνθήκες δεν είναι πια Συνθήκες και ότι οι κανόνες δεν είναι πια κανόνες, επειδή έγιναν εκλογές;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο «France 24».

Τέλος σε κάθε συζήτηση περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έσπευσε να βάλει την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ABC, χαρακτηρίζοντας ανούσιες τις εικασίες περί Grexit, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, που είπε ότι «η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είναι η χειρότερη μεταξύ όλων των επιλογών, για όλους τους εμπλεκόμενους».

Η κυβέρνηση, πάντως, αποκλείει το ενδεχόμενο να ζητήσει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. «Αν οι λεγόμενοι εταίροι επιμείνουν στην παράταση, με εκείνη ή την άλλη μορφή και παραλλαγή, του υπάρχοντος προγράμματος, δηλαδή του αμαρτωλού μνημονίου, γιατί αυτό εννοούν ως πρόγραμμα, τότε συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει. Τότε, οι λεγόμενοι εταίροι και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, η Γερμανία, θα έχουν κάνει μια συνειδητή επιλογή ρήξης. Δεν εκτιμώ ότι είναι ιδιαίτερα εύκολο για τη Γερμανία να επιχειρήσει κάτι τέτοιο και να σηκώσει τόσο κυνικά και απροκάλυπτα το βάρος μιας ρήξης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Φαίνεται ότι η εκπεφρασμένη δημοκρατικά μέσω εκλογών θέληση των λαών ενοχλεί την ηγεσία της Ε.Ε. Οι εταίροι μας οφείλουν να σεβαστούν τη βούληση του Ελληνικού λαού και να αποδεχθούν ότι οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν», ανέφερε από πλευράς της η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Βρυξέλλες - Eurogroup - Γιάννης Βαρουφάκης - δηλώσεις

Σε λύση «έστω στο και πέντε» ελπίζει την ίδια ώρα ο Γιάνης Βαρουφάκης, όπως αναφέρει στην «Καθημερινή της Κυριακής». «Παρουσιάζουμε με απόλυτη ειλικρίνεια αυτό που πιστεύουμε, χωρίς ίχνος μπλόφας, χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης, ανοιχτοί στις καλές ιδέες των ομολόγων μας και πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη ξέρει να παράγει έντιμες συμφωνίες μέσα από έντιμες διαφωνίες. Η σθεναρή στάση μας πάνω σε απολύτως λογικές βάσεις οδηγεί, σε τελική ανάλυση, έστω και στο «και ‘5», σε μια κοινώς αμοιβαία σύγκλιση», αναφέρει ο Υπουργός Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να πιέζουν τις δυο πλευρές για να υπάρξει συμφωνία, όπως φάνηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Νίκος Κοτζιάς - Τζον Κέρρυ

«Σταθερή πρόθεση της Ελλάδας, να συμφωνήσει με τους εταίρους της επί ενός προγράμματος που θα τερματίζει τη λιτότητα, θα υλοποιεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανασυγκρότηση της Εθνικής Οικονομίας», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς στον Αμερικανό ομόλογό, με τον Τζον Κέρι να απαντά: «Εκφράζω την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ευόδωση των προσπαθειών της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της και για την εξεύρεση ενός κοινά αποδεκτού προγράμματος εξόδου από την κρίση».

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης

«Η «στροφή στον ρεαλισμό» της κυβέρνησης πρέπει να ολοκληρωθεί. Ελπίζουμε πως τα πλεονεκτήματα μιας συμφωνίας σε σχέση με τη ρήξη είναι οφθαλμοφανή στην κυβέρνηση, όπως είναι και στον ελληνικό λαό. Ο κόσμος μπορεί να ζητά στιβαρή διαπραγμάτευση αλλά δεν θέλει να αμφισβητείται η παραμονή της χώρας στο ευρώ», τονίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στη «Real News».

«Είναι ήδη στα σκαριά το νέο «μνημόνιο», άσχετα με την επίσημη ονομασία που θα φέρει εντός κι εκτός Ελλάδας. Αυτό όμως που δε μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να κρύψει τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις αυτής της συμφωνίας, μέσω ίσως μιας τεχνικής παράτασης του μνημονίου, με την ονομασία: «πρόγραμμα – γέφυρα»», υπογραμμίζει από πλευράς του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επίσης στη «Real News».

«Ευχόμαστε και ελπίζουμε να υπάρξει συμφωνία.  Ας γίνει το εθνικά και κοινωνικά σωστό. Και ας ονομαστεί "γέφυρα", "αλλαγή", "ανάσα", "θρίαμβος", "υπερηφάνεια" . Μια τέτοια εξέλιξη αξίζει πολλές λέξεις.  Οι κρίσιμες όμως είναι μόνον δύο: "εθνικό συμφέρον"», αναφέρει, τέλος, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην ίδια εφημερίδα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης στη Δροσιά: Δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπρόταση για τις ΕυρωεκλογέςΧθες 16:19 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο πρθυπουργός στους κατοίκους των βορείων προαστίων για την κυβερνητική πολιτική σε προσφυγικό, συμπόρευση με την Εκκλησία και άλλα ζητήματα.

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Χθες 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)Χθες 22:15 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την επίσκεψή του στην Πρέβεζα.

Τέμπη - ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει προανακριτική για το “μπάζωμα”Χθες 16:31 | Ειδήσεις

Για ποια πρόσωπα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με το ''μπάζωμα των Τεμπών''.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο