Ο Σαμαράς μιλά με όλους στο τηλέφωνο για να βρεθεί λύση
Σε μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών έχει αποδυθεί ο Πρωθυπουργός για να δρομολογηθεί η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τον καθορισμό του πλαισίου για την «επόμενη ημέρα από το Μνημόνιο».
Ο Αντώνης Σαμαράς μιλάει με όλους στο τηλέφωνο για να βρεθεί συμβιβαστική λύση, μεταξύ των οποίων και με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι «στόχος είναι να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις το συντομότερο δυνατό, καθώς πλησιάζει η 8η Δεκεμβρίου», αναφέροντας ότι οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις και ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Είμαστε σε δρόμο που υπάρχει όλο και μεγαλύτερη σύγκλιση και προς αυτό το σκοπό εργάζεται εντατικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Οι επικοινωνίες του Πρωθυπουργού είναι συνεχείς και με ομολόγους του στην Ευρωζώνη, με τους οποίους αναζητά την πολιτική διευθέτηση μιας σειράς ζητημάτων, ώστε να βγάλουν εισιτήρια για την Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας.
Οι επαφές μεταξύ όλων των εμπλεκομένων είναι διαρκείς, αποκάλυψε ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος μίλησε χθες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Όπως υπογράμμισε «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά για την κατάσταση στην Ελλάδα. Η Επιτροπή επιθυμεί να βρεθεί ένας δρόμος που θα επιτρέψει στην τρόικα να επιστρέψει γρήγορα και στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα που θα της επιτρέψουν να ολοκληρώσει σύντομα το πρόγραμμα προσαρμογής».
Νέα e-mail από την Κυβέρνηση στην τρόικα
Οι πολιτικές διεργασίες εξελίσσονται παράλληλα με τις «τεχνικού» επιπέδου διαπραγματεύσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων με τους εκπροσώπους της τρόικας, ώστε να αμβλυνθούν οι διαφωνίες για το δημοσιονομικό κενό, τις παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό και τις αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ για τις οποίες επιμένουν οι δανειστές.
Η ελληνική πλευρά αναμένεται ως το βράδυ να έχει αποστείλει στους δανειστές σειρά e-mail ανά θεματική ενότητα (ένα από το Υπουργείο Εργασίας για τα ασφαλιστικά θέματα, άλλο από το Υπουργείο Οικονομικών για την απόδοση φόρων αναφορικά με το περιβόητο δημοσιονομικό κενό που βλέπει η τρόικα κλτ).
Μεταξύ όσων μελετά η Κυβέρνηση, ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση είναι η σταδιακή δρομολόγηση δίκαιων αλλαγών στο Ασφαλιστικό, ενώ σε ότι αφορά την αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% για την οποία επιμένει η τρόικα, η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι συζητά μόνο για αύξηση κατά μία μονάδα, η οποία όμως να μην αφορά όλα τα προϊόντα στις περιοχές όπου ισχύει ο μειωμένος συντελεστής.