Χαρδούβελης: Η χώρα δεν θα ξανακυλήσει στην αβεβαιότητα
Κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά την πορεία των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, κράτησε ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή επί του προϋπολογισμού του 2015, είπε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και υπάρχει συμφωνία σε μια σειρά από θέματα, ενώ επιδίωξη είναι να λυθούν και οι υπόλοιπες εκκρεμότητες.
«Εκτιμώ πως η χώρα δεν θα ξανακυλήσει στην αβεβαιότητα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δουλεύουμε σε μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας για να αποφύγουμε αυτή την αβεβαιότητα. Η θέση μας είναι με πλήρη και τεκμηριωμένα επιχειρήματα να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση με στόχο να κλείσει και η τελευταία αξιολόγηση. Θα επιτύχουμε, χαράσσουμε μία νέα περίοδο με περισσότερη προοπτική για όλους και λιγότερα βάρη. Αυτός είναι ο εθνικός μας στόχος».
Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι κρίσιμοι παράγοντες είναι η πολιτική σταθερότητα και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο Κράτος και την του οικονομία, που αλλάζει σελίδα. «Αφήνουμε σταδιακά πίσω μας τα δύσκολα χρόνια, δεν εννοώ ότι δεν θα έχουμε δυσκολίες, αλλά δε θα χειροτερεύουν τα πράγματα και ανοίγει δόμος για μια βιώσιμη οικονομία», είπε και πρόσθεσε πως το 2015 θα σημειωθεί αύξηση των φορολογικών εσόδων ύψους 1,4 δις ευρώ, που δεν θα προέλθουν από πρόσθετες επιβαρύνσεις.
Στο αίτημα του Παναγιώτη Λαφαζάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ να ενημερωθεί η Βουλή για τα όσα διαδραματίστηκαν στο Παρίσι, καθώς το αντίθετο συνιστά περιφρόνηση και πρόκληση, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως βρισκόμαστε στη μέση της διαπραγμάτευσης.
«Σε μια διαπραγμάτευση, όταν είναι στη μέση, δεν μπορείς να πεις εσύ τι γίνεται και να φανερώσεις την στρατηγική σου. Δεν μπορώ εγώ στη μέση της διαπραγμάτευσης να πω αυτό είναι έτσι και το άλλο αλλιώς. Κάνουμε μια σκληρή διαπραγμάτευση και το γεγονός ότι καθίσαμε μέχρι τις 4.30 το πρωί στο Παρίσι και πιέσαμε, αυτό κάτι σημαίνει», ανέφερε.
Τόνισε δε, ότι τα χρόνια της απαισιοδοξίας και της κατάθλιψης πέρασαν και τώρα είναι καιρός να βλέπουμε τα πράγματα πιο σωστά και πιο λογικά, «όμως δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση και καμιά επανάπαυση».