Όλαφ Σολτς
Δημοσίευση: 16 Νοεμβρίου 2014 19:48«Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν υπάρχει» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Αμβούργου
«Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν υπάρχει», τόνισε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου του Αμβούργου Όλαφ Σολτς, κατά την συνάντηση που είχε χθες με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κυριάκο Γεροντόπουλο και τάχθηκε υπέρ της έμπρακτης στήριξης της Ελλάδας από την Γερμανία.
«Πιστεύω ότι Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν υπάρχει. Ο Δυτικός Πολιτισμός χρωστάει πολλά στην Ελλάδα και αυτό το τονίζω από τα νεανικά μου χρόνια», επισήμανε ο κ. Σολτς και σημείωσε ότι και καθ' όλη την διάρκεια της δύσκολης για την Ελλάδα περίοδο της κρίσης, έλεγε πάντα στους συμπατριώτες του πολιτικούς ότι η Γερμανία πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα και να αποδεικνύει έμπρακτα την αλληλεγγύη της. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην είσοδο του γραφείου του είχε αναρτηθεί η ελληνική σημαία, προς τιμήν του υφυπουργού Εξωτερικών.
Ο κ. Γεροντόπουλος από την πλευρά του ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Ελεύθερης και Χανσεατικής Πόλης του Αμβούργου για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και τον ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την χρηματοδότηση της έδρας Νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου της πόλης από το Κρατίδιο του Αμβούργου. Τον διαβεβαίωσε δε ότι, αν το Αμβούργο επιλεγεί για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει την τεχνογνωσία της από τους Ολυμπιακούς του 2004 τους οποίους διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Γερμανία, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την συμμετοχή του στην Επετειακή Διάσκεψη του ΟΑΣΕ για τον Αντισημιτισμό, στο Βερολίνο, βρέθηκε επίσης στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, όπου είχε συνάντηση και συζήτηση με τον Διευθυντή, τους καθηγητές αλλά και τους φοιτητές της Έδρας Ελληνικών Σπουδών. Εκεί είχε την ευκαιρία να επισημάνει την μεγάλη σημασία που αποδίδει ο ίδιος στην λειτουργία παρόμοιων τμημάτων για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου και να εκφράσει στους συνομιλητές του τις ευχαριστίες του για την συμβολή τους στην ύπαρξη και την λειτουργία της έδρας.
Ο κ. Γεροντόπουλος συναντήθηκε ακόμη στο ελληνικό Γενικό Προξενείο με τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Αμβούργου και Περιχώρων. Η συζήτηση αφορούσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ μεταξύ των αιτημάτων που τέθηκαν κυρίαρχο ήταν αυτό της εκπαίδευσης και της λειτουργίας των σχολείων για τα παιδιά των μεταναστών από την Ελλάδα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει τις προσπάθειές τους και τους ευχαρίστησε, διότι με την πετυχημένη τους παρουσία σε όλους τους τομείς, βοήθησαν σημαντικά ώστε να αλλάξει η αρνητική εικόνα της χώρας μας στην Γερμανία, κατά την περίοδο της κρίσης.
Ο κ. Γεροντόπουλος επισκέφθηκε επίσης το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης «Νόιενγκάμε», λίγο έξω από την πόλη του Αμβούργου, όπου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο για τους 1.200 Έλληνες που έχασαν την ζωή τους από τους εκεί, ενώ περιηγήθηκε στους χώρους διαμονής και εκτέλεσης των χιλιάδων κρατουμένων.
Στην διάρκεια της παραμονής του στο Αμβούργο επισκέφθηκε ακόμη τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, όπου ο εφημέριος πατήρ Γεώργιος, του παρουσίασε οπτικοποιημένη ιστορική αναδρομή για τα 280 χρόνια Ελληνορθόδοξης παρουσίας στο Αμβούργο (1733-2013), την οποία επιμελήθηκε ο ίδιος. Οι επαφές του υφυπουργού Εξωτερικών ολοκληρώθηκαν με την συνάντηση με την Βιργινία Γιοβανούδη-Γκριν, την ελληνικής καταγωγής επιχειρηματία η οποία αναδείχθηκε πρόσφατα «Μάνατζερ της χρονιάς» για το 2014 στην Γερμανία.