Πρωθυπουργός
Δημοσίευση: 10 Ιουλίου 2014 21:46Σαμαράς: Χέρι-χέρι με τους Χρυσαυγίτες ο ΣΥΡΙΖΑ
Στην ομιλία του από το συνέδριο του Economist, το βράδυ της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έστρεψε τα πυρά του στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι «πηγαίνει χέρι- χέρι με τους Χρυσαυγίτες».
Τώρα «που η Ελλάδα προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος και σε αυτό τον τομέα, κάποιοι προσπαθούν να το αποτρέψουν. Να το εμποδίσουν. Να το ματαιώσουν... Και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, χωρίς καν να υπάρχει περίπτωση να επιτύχουν το παραμικρό. Τέτοια τύφλωση, τέτοιος αμοραλισμός. Θαυμάστε τούς τάχα "προοδευτικούς δημοκράτες", χέρι- χέρι με τους Χρυσαυγίτες», σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της ΔΕΗ.
Μιλώντας για το ίδιο ζήτημα, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι «υπάρχει η υποχρέωση της Ελλάδας να απελευθερώσει την ενεργειακή αγορά, όπως και κάθε κράτος- μέλος της Ευρώπης. Όλες οι χώρες το κάνουν. Κι όλες επωφελούνται. Δεν το κάνουν όλες με τον ίδιο τρόπο. Ούτε με τον ίδιο ρυθμό. Αλλά όλες συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει και διαλέγει η καθεμιά τον τρόπο που της ταιριάζει καλύτερα: Για να καταργήσουν το κρατικό μονοπώλιο, και να καταργήσουν και τη δεσπόζουσα θέση όπου αυτή υπάρχει... Γιατί πρέπει να γίνουν μεγάλες επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής και υποδομές».
«Πώς θα γίνουν αυτές οι επενδύσεις; Όπως έγιναν στις άλλες χώρες της Ευρώπης: Με επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα μέσα από προγράμματα αποκρατικοποίησης. Που με τη σειρά τους έφεραν χαμηλότερες τιμές και καλύτερες υπηρεσίες», πρόσθεσε ο Αντώνης Σαμαράς και συνέχισε την επιθεσή του στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Είναι οι ίδιοι, λοιπόν, που αντιστέκονται σε κάθε αλλαγή, σε κάθε μεταρρύθμιση, σε κάθε προσπάθεια να κερδίσει η χώρα το χαμένο έδαφος. Και όλοι αυτοί αντιστέκονται, όχι γιατί ιδεολογικά προτιμούν να μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, όλα εκείνα που παντού αλλού αποκρατικοποιούνται. Αντιστέκονται γιατί θέλουν να μένουν ανεξέλεγκτες οι συντεχνίες και τα κυκλώματα που λεηλατούν τον δημόσιο πλούτο», σημείωσε.
Αναφερόμενος στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, ο πρωθυπουργός έθεσε ως βασικές προτεραιότητες τις μεταρρυθμίσεις, τη δημοσιονομική εξυγίανση, την ανάπτυξη και την ασφάλεια των πολιτών.
«Η πρώτη λέξη- κλειδί: Οι Μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις, λοιπόν, είναι ζωτική ανάγκη. Δεν είναι "πολυτέλεια"… Η Ελλάδα πριν από την κρίση είχε απόλυτη ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Αλλά δεν μπορούσε ούτε να τις αποτολμήσει. Ούτε τις πιο στοιχειώδεις… Στην Ελλάδα οι ξένες επενδύσεις παρέμεναν επί δεκαετίες… "απαγορευμένη έννοια". Αυτά αλλάζουμε τώρα. Όχι κάποια απ' αυτά. Όλα αυτά. Και καθιστούμε την Ελλάδα μια χώρα φιλική για τις επενδύσεις και φιλική για την επιχειρηματικότητα, ώστε να απελευθερώσει το αναξιοποίητο δυναμικό της, τα μεγάλα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τα μεγάλα ταλέντα των ανθρώπων της», ανέφερε σχετικά.
Σε σχέση με την δημοσιονομική εξυγίανση, υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα έγινε την τελευταία διετία, με βάση όλους τους διεθνείς οργανισμούς, η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που υπήρξε ποτέ, στον συντομότερο χρόνο που επιχειρήθηκε ποτέ. Όσοι αντιστέκονται λυσσαλέα δεν ψήφισαν ούτε μια περικοπή σπατάλης.
«Τι στην ευχή; Καμία σπατάλη δεν υπήρχε στην Ελλάδα;», διερωτήθηκε και επισήμανε πως «με το πρωτογενές πλεόνασμα η χώρα θα στέκεται στα πόδια της πλήρως, θωρακίζοντας έτσι και την αξιοπρέπειά της και την ανεξαρτησία της. Την ανεξαρτησία της χώρας την υπηρετεί όποιος τη βγάζει από τα ελλείμματα και τακτοποιεί μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του χρέους της».
Επανέλαβε δε ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα διασφαλιστεί «πλήρως ως το τέλος της χρονιάς, χωρίς νέα δάνεια, χωρίς νέα Μνημόνια, χωρίς νέο γύρο λιτότητας».
Μιλώντας για την ανάπτυξη, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε «το 2014 βγαίνουμε από την ύφεση. Θετικό πρόσημο για την οικονομία μας φέτος, 2,9% ανάπτυξη το 2015 και 3,7% ανάπτυξη το 2019. Ενώ ήδη για πέντε συνεχείς μήνες η ανεργία υποχωρεί. Μετά από έξι χρόνια που ανέβαινε συνεχώς… Δεν βγαίνουμε από την κρίση, για να ξανακυλήσουμε πίσω. Πετύχαμε πολλά, αλλά ακόμα δεν τα έχουμε διασφαλίσει πλήρως. Θα τα διασφαλίσουμε, όταν μπούμε για τα καλά στην Ανάπτυξη».
Αναφέρθηκε επίσης στον κυβερνητικό στόχο για σταδιακή μείωση της φορολογίας, χωρίς, όμως, να τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα, λέγοντας ότι «κάθε χρονιά που περνάει από δω και μπρος, οι φόροι πρέπει να υποχωρούν: Για να φτάσουμε στο 15%, το flat rate tax, για τα επιχειρηματικά κέρδη. Και για να φτάσουμε στο 33% ανώτατο συντελεστή εισοδήματος, από 42% σήμερα. Και για να μειώσουμε σταδιακά τον ΦΠΑ από το 23% που είναι σήμερα στους περισσότερους κλάδους, στο 15%. Και όπου μπορέσουμε ακόμα πιο κάτω. Για να μειώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Για να μειωθεί και τελικά να εξαλειφθεί ο φόρος αλληλεγγύης. Για να καταργηθούν οι φόροι υπέρ τρίτων. Για να ολοκληρωθούν οι συμψηφισμοί οφειλών από και προς το δημόσιο στον ΦΠΑ -όπου ήδη άρχισαν- και να επεκταθούν πέραν του ΦΠΑ».
Παράλληλα, σημείωσε ότι τελευταία λέξη- κλειδί είναι η «Ασφάλεια. Ατομική για κάθε πολίτη ξεχωριστά. Και συλλογική- εθνική για τη χώρα ολόκληρη». Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός έστρεψε και πάλι τα πυρά του στον ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουμε απέναντί μας, αυτούς που υπερασπίζονται όλες τις στρεβλώσεις, όλες τις σπατάλες, όλο το σύμπλεγμα κρατισμού και συντεχνιακής αυθαιρεσίας, να υπερασπίζονται μαζί και κάθε ανομία. Υπερασπίζονταν τους κουκουλοφόρους, όταν καίγανε τις πόλεις μας. Υπερασπίζονται τους τρομοκράτες που έχουν καταδικαστεί ως δολοφόνοι και τώρα τους εμφανίζουν περίπου ως "θύματα". Ζητούν συνεχώς την αποφυλάκιση τρομοκρατών που έχουν καταδικαστεί για στυγερά εγκλήματα», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας έκανε λόγο για τη «Νέα Ελλάδα που αναγεννιέται μέσα από την κρίση». «Προχωράμε μπροστά. Η Ελλάδα έχει πάψει πια να είναι η τελευταία σοβιετική χώρα στον κόσμο. Η Ελλάδα έχει πάψει πια να είναι το Τζουράσικ Πάρκ της Ευρώπης. Με δύο λόγια. Η Ελλάδα τα καταφέρνει. Και η Ευρώπη απέδειξε ότι δουλεύει. Και οι δύο μαζί -Ελλάδα και Ευρώπη- βγαίνουν από την κρίση τους πιο ώριμες, πιο δυνατές, πιο ανταγωνιστικές και πιο έτοιμες για τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.