Ποιός θα είναι ο νέος Ελληνας Επιτροπος;
του Γιώργου Βλαβιανού
Ένα από τα επόμενα θέματα που θα απασχολήσουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είναι ο νέος Έλληνας Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα αντικαταστήσει τη Μαρία Δαμανάκη της οποίας η θητεία λήγει τον Οκτώβριο. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν να αναλαμβάνει τη θέση η Ντόρα Μπακογιάννη ενώ δεν αποκλείεται και ο Κωστής Χατζηδάκης.
Πάντως αν και μία δεύτερη θητεία ως Επίτροπος δεν είναι αυτοσκοπός, η κ. Μαρία Δαμανάκη θα ήθελε να αναλάβει και πάλι. Άλλωστε όπως υποστήριξε σε συνάντησή της με τους διπλωματικούς συντάκτες, η δεύτερη θητεία ενός Επιτρόπου που προέρχεται από μικρή χώρα και του οποίου το έργο έχει εκτιμηθεί, συνήθως δίνει στη χώρα του καλύτερο χαρτοφυλάκιο.
Η Μαρία Δαμανάκη ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε κατά τη διάρκεια της θητείας της για τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη μέσω τις οποίας η ΕΕ επιδιώκει να αντιμετωπίσει δυσκολίες που εμποδίζουν το δυναμικό βιώσιμης ανάπτυξης σε πέντε τομείς προτεραιότητας της θάλασσας και της ναυτιλίας, την υδατοκαλλιέργεια, τη γαλάζια ενέργεια, τη θαλάσσια βιοτεχνολογία, τις εξορυκτικές δραστηριότητες στον θαλάσσιο βυθό και τον παράκτιο τουρισμό.
Όπως εξήγησε ελήφθησαν πρωτοβουλίες για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που επιδιώκει την ενθάρρυνση των επενδύσεων στη βάση σταθερών δεδομένων, την αύξηση του συντονισμού και της διασυνοριακής συνεργασίας καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος. Σήμερα το 10% της ευρωπαϊκής αιολικής ενέργειας παράγεται στη θάλασσα. Εως το 2020 το ποσοστό αυτό θα φθάσει το 30%. Σήμερα ο κλάδος απασχολεί περίπου 58.000 άτομα. Ο αριθμός αυτός θα φθάσει σχεδόν τα 200.000 το 2020 και πάνω από 300.000 το 2030.
Επίσης υπενθύμισε ότι η μελέτη που ανατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη ζημιουργία θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο Θάλασσα έδειξε ότι μπορούν να προκύψουν σημαντικά οφέλη εάν τα παράκτια κράτη ασκήσουν τα δικαιώματά τους στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών. Βεβαίως υπενθύμισε ότι οι επενδύσεις που μπορεί να γίνουν παρεμποδίζονται σε ορισμένες περιοχές (Αιγαίο) από τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν στις δυνατότητες επιβολής ΑΟΖ.