LATEST NEWS
 
Πολιτική /Ευρωπαϊκή Ενωση /

Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας

Δημοσίευση: 12 Μαΐου 2014 17:28

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία στο επίκεντρο του Άτυπου Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας

Η ανάγκη χάραξης νέας ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά την πρώτη ημέρα του Άτυπου Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας.

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ - ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Σε λίγες ημέρες θα απαντήσει η ΕΕ στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση των βιομηχανικών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της εφαρμογής της λεγόμενης διακοψιμότητας. Οι συμβάσεις διακοψιμότητας θεσπίστηκαν με νόμο το περασμένο φθινόπωρο αλλά η εφαρμογή τους δεν προχώρησε λόγω ενστάσεων της ευρωπαϊκής διεύθυνσης ανταγωνισμού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αντιρρήσεις κάμφθηκαν και, με ορισμένες τροποποιήσεις, θα προχωρήσει η εφαρμογή τους.

Περισσότεροι από 20 Υπουργοί και Υφυπουργοί από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών αντιπροσωπευτικών φορέων του βιομηχανικού κλάδου συμμετείχαν στις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας που πραγματοποείται στην Αθήνα υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας.

Ο Γενικός Διευθυντής Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Καγιέχα, ο Γενικός Διευθυντής της Business Europe κ. Μπέιρερ και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος υπήρξαν κεντρικοί ομιλητές με θέμα «Μοχλοί για τη Βιομηχανική Ανταγωνιστικότητα».

Κατά την Άτυπη Υπουργική Συνάντηση εξετάστηκαν δύο επιμέρους άξονες, ως βασικές προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία:

  1. η καινοτομία και οι βασικές τεχνολογίες γενικής εφαρμογής, με έμφαση στη γεφύρωση του «χάσματος καινοτομίας», και
  2. η ανταγωνιστικότητα των ενεργοβόρων βιομηχανιών, με έμφαση στην άμβλυνση των δυσμενών επιπτώσεων εξαιτίας της αύξησης του κόστους ενέργειας.

Επί των ζητημάτων αυτών κατέθεσαν τις απόψεις τους ο κ. Μάντερι, Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χημικών Βιομηχανιών (CEFIC) και ο κ. Χάρις, Γενικός Διευθυντής Ομάδας Σύνδεσης των Ευρωπαϊκών Μηχανικών, Ηλεκτρικών, Ηλεκτρονικών και Μεταλλουργικών Βιομηχανιών (ORGALIME).

Στο γεύμα εργασίας, μετά από εισήγηση της Ιταλίδας Υπουργού Ανάπτυξης κας Γκουίντι, συζητήθηκαν οι μηχανισμοί που μπορούν να διασφαλίσουν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο την αποτελεσματικότερη ενσωμάτωση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας σε όλους τους συναφής τομείς πολιτικής.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης στην παρέμβασή του τόνισε ότι: «προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας είναι να επανέλθει στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του ευρωπαϊκού δημοσίου διαλόγου η βιομηχανική πολιτική. Το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας του Μαρτίου, το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, το σημερινό Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και μια σειρά από άλλες παράπλευρες δράσεις εστιάστηκαν, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στη Βιομηχανία και τα προβλήματά της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμέλησε την Βιομηχανία και σήμερα πληρώνει το κόστος: αποβιομηχάνιση, λιγότερες δουλειές, λιγότερες επενδύσεις, απώλεια ανταγωνιστικότητας.  Η επόμενη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εργαστεί συντονισμένα και με οριζόντιες δράσεις για την αναγέννηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, τη βελτίωση της νομοθεσίας. Η ελληνική προεδρία θέτει τις βάσεις, είμαι βέβαιος ότι η πολιτική αυτή θα έχει συνέχεια».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, τόνισε ότι «Οι εταίροι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι για την ελληνική βιομηχανία το ενεργειακό κόστος είναι θέμα επιβίωσης. Αν το κόστος ενέργειας δεν μειωθεί, ο παραγωγικός μας ιστός θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο και η έστω αμυδρή σήμερα προοπτική ανάπτυξης θα εκμηδενιστεί».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μπριζίτ Μπαρντό: Ανήκει πλέον στη συλλογική μνήμη του Σεν Τροπέ, την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε, ανακοίνωσε ο δήμος της πόλης22:25Καραμπόλα έξι αυτοκινήτων στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου 22:11Κάραλης στον ΑΝΤ1: Είναι πολύ σημαντικό το ελικόπτερο να μπορεί να φτάσει στο σημείο του συμβάντος το πολύ μέσα σε 20 λεπτά21:57Τραμπ: Βρισκόμαστε στα τελικά στάδια ενός ειρηνευτικού σχεδίου για την Ουκρανία21:43Τραμπ: "Πολύ παραγωγική" τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν πριν από τη συνάντηση με τον Ζελένσκι21:29Ant1 Sports: Συγκινητικές στιγμές στο Άνφιλντ, στη μνήμη του Ντιόγκο Ζότα21:15Διασώστης ΕΜΑΚ στον ΑΝΤ1: Εξαιρετικά δύσκολη η επιχείρηση στα Βαρδούσια Όρη21:01Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε διαμέρισμα – πληροφορίες για εγκλωβισμένους (εικόνες)20:47Κόπα Άφρικα: Σοκ από την κατάρρευση του τερματοφύλακα του Σουδάν την ώρα του αγώνα20:33Ταύρος: Ληστεία σε πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών20:18Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα20:03Κριστιάνο Ρονάλντο: Έγραψε το... 40ο του γκολ για το 202519:48Πέθανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης Μπαχράμ Μπεϊζαί19:33Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί του Αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων19:18Κυρίαρχος στο β' μέρος ο Προμηθέας19:03Μπλόκα αγροτών: Ουρές χιλιομέτρων στη Λαμίας - Αθηνών και στους παραδρόμους (βίντεο)18:49Ηράκλειο: Συνελήφθη 35χρονος για τρεις κλοπές18:35Σουηδία: Φονική η καταιγίδα “Γιοχάνες” που σάρωσε τη χώρα18:21Κίεβο: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε 750.000 νοικοκυριά μετά το χθεσινό ρωσικό σφυροκόπημα18:07Νέα Αριστερά: Η Κυβέρνηση ρίχνει “μαύρο” στη Βουλή17:53
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο