Επιστημονικό Συμβούλιο
Δημοσίευση: 30 Μαρτίου 2014 12:41Κοινωνικό μέρισμα και επίδομα προϋπηρεσίας προβληματίζουν το Επιστημονικό Συμβούλιο
Καμία κουβέντα για το γάλα που έχει κλέψει την παράσταση του πολυνομοσχεδίου και θα καρδιοχτυπά την κυβέρνηση μέχρι και την τελευταία στιγμή ψήφισής του, δεν κάνει το Επιστημονικό Συμβούλιο της βουλής στην έκθεσή του.
Ωστόσο, εκφράζονται ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για την πώληση των μετοχών των τραπεζών κάτω από την τιμή αγοράς τους από το δημόσιο αλλά για φορολογικές διατάξεις και προβληματισμοί για τα φαρμακεία, την διανομή του κοινωνικού μερίσματος και την προτεινόμενη μείωση του επιδόματος προϋπηρεσίας για τη διάταξη με την οποία μειώνεται το ύψος του καταβλητέου επιδόματος προϋπηρεσίας για υπαλλήλους άνω των 25 ετών που είναι μακροχρόνια άνεργοι.
Στην 34 σελίδων του έκθεση, το Επιστημονικό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι «εγείρει προβληματισμό» για παραβίαση του Συντάγματος η ρύθμιση ότι οι αποφάσεις του ΤΧΣ είναι επωφελείς και συμφέρουσες για το Ταμείο και το ελληνικό δημόσιο, ειδικά δε ενόψει της προτεινόμενης δυνατότητας του Ταμείου να διαθέτει το σύνολο ή μέρος των μετοχών πιστωτικού ιδρύματος που κατέχει σε τιμές χαμηλότερες της τιμής κτήσης τους ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας τους.
Σε ότι αφορά στα φαρμακεία, αναφέρεται ότι «δεν αποτελούν αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά ιδιότυπα καταστήματα», ενώ «εξασφάλιση της βιωσιμότητας των φαρμακείων και μάλιστα υπό συνθήκες λειτουργίας εκτός των όρων του ελεύθερου ανταγωνισμού, καθώς και η ορθολογική και ισόρροπη κατανομή τους σε ολόκληρη τη Χώρα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ο άμεσος και με ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμός του συνόλου του πληθυσμού με αναγκαία φάρμακα, αποτελούν επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι δικαιολογούν την επιβολή περιορισμών όχι μόνο στην άσκηση αλλά και στην πρόσβαση στο επάγγελμα του φαρμακοποιού προσώπων που συγκεντρώνουν, κατ΄ αρχήν, τα νόμιμα προσόντα για την άσκησή του».
Γενική και αφηρημένη χαρακτηρίζεται η διάταξη που αφορά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, ενώ εκφράζεται προβληματισμός γιατί δεν τίθεται χρονικός περιορισμός ως προς την προτεινόμενη μείωση του επιδόματος προϋπηρεσίας για τη διάταξη με την οποία μειώνεται το ύψος του καταβλητέου επιδόματος προϋπηρεσίας για υπαλλήλους άνω των 25 ετών που είναι μακροχρόνια άνεργοι. Επίσης, αμφισβητείται η νομιμότητα της ποινικής ασυλίας στα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ για τις συμβάσεις παραχώρησης δημόσιας περιουσίας άνω του 1 εκατ. ευρώ.