Συνέντευξη του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Δημοσίευση: 13 Φεβρουαρίου 2014 12:47Ότμαρ Κάρας: «Η Τρόικα ήταν αναγκαιότητα, δεν είναι η λύση»
Ο επικεφαλής της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου που ανέλαβε τον έλεγχο του ρόλου της Τρόικας στις χώρες της Ευρώπης, ο αυστριακός ευρωβουλευτής Ότμαρ Κάρας ήταν ξεκάθαρος στη συνέντευξη που παραχώρησε.
«Η Τρόικα ήταν αναγκαιότητα, δεν είναι η λύση, και έχει κάνει λάθη», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στο ξεκίνημα της κρίσης, η Τρόικα αντιμετωπίστηκε ως η λύση για να βοηθήσει υπερχρεωμένες χώρες. Αλλά οι μέθοδοι των εκπροσώπων της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αμφισβητήθηκαν επανειλημμένα.
Ο Ότμαρ Κάρας παραδέχθηκε πως η αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήρθε καθυστερημένα, αποδίδοντας την στην έλλειψη εμπειρίας για την αντιμετώπιση μίας τέτοιας κρίσης.
«Γιατί αντιδράσατε τόσο αργά; Γιατί εξετάζετε μόλις τώρα τόσο λεπτομερώς το θέμα της Τρόικα;» ρώτησε ο δημοσιογράφος, για να λάβει την εξής απάντηση από τον κ. Κάρας.
«Γιατί αντιδρούμε τώρα; Επειδή ενήργησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επειδή το Κοινοβούλιο ελέγχει όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην ΕΕ. Γιατί τώρα και όχι από την αρχή; Επειδή η Τρόικα είναι διακυβερνητικό όργανο και επειδή δεν είναι ακόμα κοινοτική μέθοδος. Επειδή το Κοινοβούλιο δεν είχε αναμιχθεί ακόμα και δεν δεχόμαστε απλά τα πάντα, αλλά αναλύουμε, αξιολογούμε και κάνουμε συστάσεις για το μέλλον».
Μιλώντας στην τηλεόραση του ευρωκοινοβουλίου, ο Ότμαρ Κάρας απάντησε σε ερωτήσεις που έθεσαν Έλληνες μέσω διαδικτύου και φάνηκε να κατανοεί τις ανησυχίες και το θυμό τους για τα πεπραγμένα της Τρόικας.
«Γνωρίζω τις ανησυχίες, τα ερωτήματα, τη λύπη και καμιά φορά το θυμό του κόσμου. Αλλά αγνοούμε όλοι το γεγονός ότι η Ελλάδα κόντεψε να πτωχεύσει. Όταν ένα κράτος δε μπορεί να δανειστεί χρήματα στις χρηματαγορές, όταν βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, δεν μπορεί να προσφέρει κοινωνική πρόνοια: υγεία, εκπαίδευση, ασφάλεια. Η Τρόικα, τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 240 δις ευρώ, έδωσαν χρόνο για τις μεταρρυθμίσεις που θα έσωζαν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία και την έξοδό της από την Ευρωζώνη».
Υπάρχει τελικά άλλη εναλλακτική από την Τρόικα; Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πιστεύει πως υπάρχει:
«Δεν είχαμε καθόλοι εμπειρία, άρα η Κομισιόν δε μπορούσε να δράσει μόνη. Δεν είχαμε κανέναν μηχανισμό σταθερότητας εκείνη την εποχή. Είχαμε μόνο την επιλογή χρήσης της εμπειρίας και των χρημάτων του ΔΝΤ. Τώρα είμαστε ένα βήμα μπροστά, για αυτό προτείνουμε τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, με τα οικονομικά να τροφοδοτούνται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και θα αντλεί από την εμπειρία της Κομισιόν για να δώσει ευρωπαϊκή απάντηση και για να αναπτύξει υπό κάποιες συνθήκες μια ευρωπαϊκή νομοθεσία αφερεγγυότητας».
Παρά τα όποια λάθη έγιναν, ο Ότμαρ Κάρας θεωρεί πως η Τρόικα ήταν μία αναγκαιότητα.
«Η διαχείριση της κρίσης από την ΕΕ: Τρόικα, κανονισμοί των χρηματαγορών, τραπεζική εποπτεία, τραπεζική ένωση, δείχνουν πολύ καθαρά πόσο απαραίτητη είναι η ΕΕ. Χωρίς την ΕΕ δε θα είχαμε την ευκαιρία να ξεπεράσουμε τις κρίσεις που χτύπησαν όλα τα κράτη-μέλη σε διαφορετικό βαθμό. Συνολικά η ΕΕ έχει κάνει πάνω-κάτω καλή δουλειά. Η Τρόικα ήταν αναγκαιότητα, δεν είναι η λύση, και έχει κάνει λάθη. Αλλά η ΕΕ ως κοινότητα υπήρξε πολύ επιτυχημένη», κατέληξε ο αυστριακός ευρωβουλευτής.