Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής
Δημοσίευση: 14 Ιανουαρίου 2014 12:07Με ρυθμούς χελώνας η έρευνα για τη λίστα Λαγκάρντ
Τα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έμειναν κυριολεκτικά με ανοιχτό το στόμα ακούγοντας τον Στ. Στασινόπουλο να λέει ότι ο έλεγχος ξεκίνησε μετά το καλοκαίρι και ότι ελέγχονται 266 υποθέσεις, ενώ μόλις 155 βρίσκονται σε τελικό στάδιο, με τα αποτελέσματα να παρουσιάζονται ενδεχομένως και έως το τέλος του μήνα.
Απέδωσε την καθυστέρηση αυτή στο γεγονός ότι οι τράπεζες έστειλαν μαζικά στοιχεία και όχι ανά φορολογούμενο και ότι οι ελεγκτές έπρεπε να περάσουν κι ένα μήνα σεμινάριο. «Ο εφοριακός δεν μπορούσε να επέμβει, ήταν αδύνατον, έπρεπε να προηγηθούν άλλες διαδικασίες που δεν ανήκαν μέχρι τώρα στην αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ, έπρεπε να μπορέσουμε όλα αυτά τα στοιχεία να τα κάνουμε κατά φορολογούμενο για να είναι επεξεργάσιμα, έπρεπε κάποιος να τα διαχωρίσει και αυτό το έκαναν οι άνθρωποι της πληροφορικής, αν δεν ήταν αυτοί θα ήταν πολύ δύσκολος ο έλεγχος να γίνει», ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ.
Πρόσθεσε ακόμη, ότι το ΣΔΟΕ ασχολείται και με άλλες υποθέσεις πέραν της λίστας Λαγκάρντ, με προσδοκώμενα έσοδα συνολικά 300 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τις περιπτώσεις 52 αγροτών για επιστροφή ΦΠΑ και επιδοτήσεις με προσδοκώμενα έσοδα 54 εκατ. ευρώ, υποθέσεις 18 δικηγόρων με προσδοκώμενα έσοδα 23 εκατ. ευρώ, υποθέσεις επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών με προσδοκώμενα έσοδα 29 εκατ. ευρώ, υποθέσεις «πόθεν έσχες» 7 φυσικών με προσδοκώμενα έσοδα 8 εκατ. ευρώ και τέλος υποθέσεις 2 καλλιτεχνών με προσδοκώμενα έσοδα 4,2 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με τη λίστα του Λιχτενστάιν, είπε ότι «μπήκε στο αρχείο με πράξη των ελεγκτών από το 2011» και πως ο εισαγγελέας θα αποφασίσει για την περαιτέρω διερεύνηση ή όχι και ότι με τη λίστα των ακινήτων του Λονδίνου ασχολούνται οι ΔΟΥ. Σε ότι αφορά την λίστα με τα εμβάσματα των 54.000 φορολογουμένων που, κατά το κρίσιμο διάστημα 2008-2011, έστελναν χρήματα στο εξωτερικό, ο κ. Στασινόπουλος δήλωσε ότι η εν λόγω λίστα ελέγχεται από τη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων και όχι από την υπηρεσία που προΐσταται.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ από το 2008 έως το 2011, 54.000 άτομα έβγαλαν στο εξωτερικό 54 δις ευρώ, από τα οποία μέχρι στιγμής δεν καλύπτονται τα 20 δις ευρώ.