Ψηφοφορία για φάρμακα
Δημοσίευση: 27 Νοεμβρίου 2013 14:58«Πεδίο μάχης» η Βουλή
Οι φωνές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που για πολλούς βουλευτές επιχείρησε να στήσει ένα επικοινωνιακό σόου, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει το «όχι» στα φάρμακα, δεν επέτρεψαν την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης βλέποντας από το κλειστό κύκλωμα πως εξελίσσεται η ψηφοφορία, μπήκε άρον- άρον στην αίθουσα της ολομέλειας για να ηρεμήσει τα πνεύματα, σηκώνοντας από την έδρα τον Γιάννης Τραγάκης που προήδρευε. Ζήτησε να μην δημιουργείται τεχνητή ένταση εκεί που δεν υπάρχει λόγος.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Παναγιώτης Κουρουμπλής από τον ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε να διαχωριστούν τα υπόλοιπα θέματα που ρυθμίζει η τροπολογία με αυτό των φαρμάκων, απαιτώντας ξεχωριστή ψηφοφορία για κάθε ένα από τα πέντε άρθρα της τροπολογίας, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά μόνο στο άρθρο που αφορά στην τιμολόγηση των φαρμάκων.
Το αίτημα δεν έγινε δεκτό, καθώς δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής με αποτέλεσμα κάθε ένας από τους 72 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να σηκώνεται την ώρα της ψηφοφορίας, ενώ δεν προβλέπεται, για να δηλώσει ότι ψηφίζει τα άρθρα 1,2,3 και 4 και όχι το 5 για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.
«Θλίβομαι για την εικόνα αυτή και ψηφίζω ναι», έλεγε σε υψηλούς τόνους η Νίκη Φούντα από την ΔΗΜΑΡ και όταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης της απάντησε πως αποδέχεται την διαδικασία με την ψήφο της, εκείνη του απάντησε: «Κουμάντο στην ψήφο σας».
«Απαράδεκτο σόου για να δικαιολογήσουν στον κόσμο ότι καταψήφισαν τις μειώσεις στα φάρμακα», ήταν το σχόλιο πολλών βουλευτών της συμπολίτευσης αλλά και της ΔΗΜΑΡ που υπερψήφισε μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι είναι ντροπή η εικόνα για το Κοινοβούλιο.
«Λέω ναι στα άρθρα 1,2,3 και 4 και όχι στο 5», φώναξε ο Γιώργος Πάντζας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας σε έντονο ύφος από τους ψηφολέκτες να επαναλάβουν την ψήφο του, καθώς «δεν είναι παξιμάδι». Σε όλη την διαδικασία, η Ζωή Κωνσταντοπούλου παρενέβαινε με φωνές για το παράνομο –όπως έλεγε- της διαδικασίας. Βουλευτές της ΝΔ από τα ορεινά φώναζαν εκείνη την ώρα «βοήθεια, βοήθεια!».
Λίγο πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατήγγειλε την διαδικασία και δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την αποδέχεται.
«Σεβόμενη και υπερασπιζόμενη την κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία επιτάσσει την ακώλυτη έκφραση των βουλευτών και με την ψήφο τους, δεν μπορώ να συναινέσω στη σώρευση πέντε (5) διαφορετικών διατάξεων σε μία ενιαία τροπολογία», δήλωσε παράλληλα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, για την αποχώρησή της από τη θέση της επί του καταλόγου βουλευτού της μείζονος αντιπολίτευσης κατά την ψήφιση της τροπολογίας για τα φάρμακα.
«Η εν λόγω διαδικασία που πρόκρινε η συμπολίτευση, συγχωνεύοντας τις διατάξεις της συγκεκριμένης τροπολογίας, υπηρετεί μικροπολιτικές επικοινωνιακές σκοπιμότητες και λειτουργεί εις βάρος της ουσίας του κοινοβουλευτικού έργου, καθώς στερεί από τους βουλευτές το δικαίωμα επιλογής της υπερψήφισης ή καταψήφισης των επιμέρους διατάξεων. Αποχώρησα λοιπόν από τη θέση τής επί του καταλόγου βουλευτού της μείζονος αντιπολίτευσης, ώστε να μην νομιμοποιήσω, στον βαθμό που μου αναλογεί, την αντικοινοβουλευτική αυτή μεθόδευση», πρόσθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 164 βουλευτές, έναντι 72 που καταψήφισαν και 10 που δήλωσαν «παρών».
Η κόντρα συνεχίστηκε και σε επίπεδο ανακοινώσεων με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο να απαντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι « έμεινε πλέον μόνος στον σκοτεινό δρόμο των συμφερόντων ενάντια στον λαό, καθώς αυτή τη φορά δεν τον ακολούθησε ούτε καν η Χρυσή Αυγή, που συστηματικά ψηφίζουν μαζί».
Ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε πως ευτυχώς για τον ελληνικό λαό και δυστυχώς για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση της τιμής 12.000 φαρμάκων είναι πλέον γεγονός.
«Το μόνο που μένει πια στον κ. Τσίπρα είναι να υποσχεθεί στα συμφέροντα που εξυπηρετεί ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο θα αυξήσει και πάλι τα κέρδη τους εις βάρος του ελληνικού λαού» πρόσθεσε» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Άμεση ήταν η απάντηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ που σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Τελικά, πόσα φάρμακα μειώνονται από την τροπολογία; 100 όπως λέει ο πρόεδρος του ΕΟΦ; 6000 όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ; Ή μήπως 12000, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο; Οι πολίτες αυτής της χώρας δικαιούνται περισσότερο σεβασμό, ειδικά από τη στιγμή που σε ποσοστό 28% είναι αποκλεισμένοι από την ασφαλιστική κάλυψη».
Νωρίτερα το ΠΑΣΟΚ σημείωνε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά καταψήφισε τη μείωση των τιμών σε 6.000 φάρμακα. Δυστυχώς αντί της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πολιτών και των ασφαλιστικών ταμείων, προτίμησαν να μείνουν πιστοί σε άλλες «εξυπηρετήσεις»…. σε άλλα συμφέροντα. Κι αυτό δεν μπορεί ούτε να κρυφτεί, ούτε να ξεχαστεί, παρά την θλιβερή εικόνα που οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήθεν ως αντιπερισπασμό, δημιούργησαν με τη στάση τους στη Βουλή!»
Σε ότι αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, το ΠΑΣΟΚ σχολίάζει ότι «όχι μόνο δεν μίλησε όπως προανήγγειλαν χθες, αλλά έσπευσε να ψηφίσει και να αποχωρήσει, προσδοκώντας να μην μπει στο «κάδρο». Δεν μπορεί όμως ο κ. Τσίπρας να ξεφύγει από το «κάδρο» της υπεράσπισης των υψηλών τιμών στα φάρμακα και συμφερόντων που ωφελούνται. Αυτή η εικόνα θα τον κυνηγά πάντα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στο ΠΑΣΟΚ, συνέστησε στον Ευάγγελο Βενιζέλο «πρώτα να τολμήσει να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και μετά να ασχοληθεί με το πότε αποφασίζει να μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης, καλό θα ήταν να συμβουλευτεί τον κ. Λιντζέρη, Πρόεδρο του ΕΟΦ και πρώην βουλευτή του, σχετικά με το πόσα φάρμακα αφορά η τροπολογία. Αυτά δεν είναι ούτε 6000, ούτε 12000, αλλά 100».
«Η τροπολογία που πέρασε και αφορά τις τιμές 100 μόνο φαρμάκων, όπως άλλωστε δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΦ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, και όχι 6000 με 12000, όπως έλεγε ο κ. Γεωργιάδης στα τηλεπαράθυρα τις προηγούμενες μέρες, θεσμοθετεί τη διαπλοκή, από την στιγμή που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό να «παίζει» με τις τιμές των φαρμάκων», σημείωσε νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ψήφιση της τροπολογίας.