Τ. Γιάγκλαντ
Δημοσίευση: 22 Οκτωβρίου 2013 19:45"Το Συμβούλιο της Ευρώπης στηρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης"
Του Γιώργου Βλαβιανού
Ο Νορβηγός αξιωματούχος, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής Απονομής των βραβείων Νόμπελ, συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια.
Σε συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Γιάγκλαντ χαρακτήρισε την ελληνική κυβέρνηση απολύτως αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, επεσήμανε ότι έχει ήδη αναλάβει δράση για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού και ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες αυτές. Τον ρώτησα αν θεωρεί ότι το πρόβλημα του ακροδεξιού εξτρεμισμού είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης ή μήπως υπάρχουν βαθύτερα αίτια: «Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός παραδοσιακά συνδέεται με κοινωνική απογοήτευση, ανεργία, σήμερα μπορούμε να προσθέσουμε και τη μετανάστευση. Είναι αλήθεια όμως ότι αυτά συμβαίνουν και σε πλούσιες χώρες όπως η Νορβηγία. Πιστεύω ότι το μήνυμα πρέπει να είναι ότι ακόμη κι αν τελειώσει η οικονομική κρίση, η Ευρώπη θα έχει να ζήσει με τη διαφορετικότητα που προέρχεται από τη μετανάστευση και θα πρέπει να ασχοληθούμε με το θέμα πιο ουσιαστικά από το παρελθόν», απάντησε.
Όπως μας είπε θέλει συνεργασθεί με τις ελληνικές Αρχές για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας ώστε να απαγορεύονται τέτοια φαινόμενα μίσους και ρατσισμού. Τον ρώτησα αν πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στη συμφωνία Δουβλίνο 2 για τους μετανάστες μια που είναι πλέον φανερό ότι τα βάρη για τις χώρες εισδοχής μεταναστών, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία είναι δυσανάλογα. Απάντησε ότι «θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη αλληλεγγύη όταν πρόκειται για την κατανομή των βαρών που προέρχονται από την αυξανόμενη μετανάστευση. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη στην οικονομική υποστήριξη για χώρες σαν την Ελλάδα».
Οι φυλετικές διακρίσεις οδηγούν σε κοινωνικές περιθωριοποιήσεις και σε αρκετές περιπτώσεις σε παραβατικότητα, Οι Ρομά έχουν πολλάκις απασχολήσει το Συμβούλιο της Ευρώπης. Μετά την υπόθεση της μικρής Μαρίας που έχει απασχολήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη ήταν φυσικό να ρωτήσω κάτι σχετικό τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης: «Επικεντρωνόμαστε στην εκπαίδευση των νεαρών Ρομά. Είναι σημαντικό να πηγαίνουν και να παρακολουθούν το σχολείο ώστε να ενσωματωθούν στην κοινωνία. Όταν πρόκειται για ανθρώπους που κινούνται εκτός της κοινωνίας, ο τρόπος για να ενταχθούν είναι μέσω της εκπαίδευσης και της εργασίας» μας είπε ο Νορβηγός αξιωματούχος.
Ο Τόρμπιορν Γιάγκλαντ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου.