LATEST NEWS
 
Τοπικά Νέα /ΘεσσαλονίκηΔημοσίευση: 15 Φεβρουαρίου 2023 19:25

Ελεύθερος με όρους ο Βούλγαρος που κατηγορείται ότι πουλούσε μικροτσίπ σε Ρώσους

Ο 49χρονος είχε συλληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο από Έλληνες αστυνομικούς στην περιοχή του Σιδηροκάστρου Σερρών, καθώς εκκρεμούσε σε βάρος του διεθνές ένταλμα και έκτοτε κρατείτο στις φυλακές Διαβατών.

Μικροτσίπ
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση αφέθηκε ο 49χρονος Βούλγαρος, την έκδοση του οποίου ζητούν οι ΗΠΑ, καθώς τον κατηγορούν ότι πούλησε αμερικανικά μικροτσίπ και άλλα εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία, με «όχημα» μία βουλγαρική εταιρία - «βιτρίνα», παρακάμπτοντας τους εμπορικούς περιορισμούς που θέτει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει για το αμερικανικό αίτημα έκδοσης, ανέβαλε - για νομικούς λόγους - την προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση της υπόθεσης, κάνοντας - παράλληλα - δεκτό το αίτημα του εκζητούμενου να αντικατασταθεί η προσωρινή του κράτηση με περιοριστικούς όρους, μέχρι να κριθεί η έκδοσή του ή όχι στις ΗΠΑ. Ο 49χρονος είχε συλληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο από Έλληνες αστυνομικούς στην περιοχή του Σιδηροκάστρου Σερρών, καθώς εκκρεμούσε σε βάρος του διεθνές ένταλμα και έκτοτε κρατείτο στις φυλακές Διαβατών. Σύμφωνα με την εκδοχή του εκζητούμενου, η σύλληψή του έγινε κατά την επιστροφή του στην Βουλγαρία μετά από ταξίδι που έκανε στη Θεσσαλονίκη για να επισκεφθεί έναν φίλο του.

Τι ισχυρίζεται ο 49χρονος

Ο ίδιος δια των συνηγόρων του αρνήθηκε τις κατηγορίες περί «απάτης κατά της κυβέρνησης» και της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις» που του καταλογίζουν οι αμερικανικές δικαστικές Αρχές, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με παράνομες εξαγωγές προς τη Ρωσία. Δήλωσε τεχνικός διευθυντής της επίμαχης βουλγαρικής επιχείρησης, η εταιρική μορφή της οποίας, όπως ανέφερε, είναι περιορισμένης ευθύνης και ως ιδιοκτήτρια φέρεται συμπατριώτισσά του που κατονομάζεται στα δικαστικά έγγραφα. Όσον αφορά τα επίμαχα τεχνολογικά εξαρτήματα, η πλευρά του εκζητούμενου ισχυρίστηκε ότι δεν «πρόκειται για επικίνδυνα είδη» ούτε απαιτείται ειδική άδεια για την εμπορία τους.

Τονίστηκε δε, ότι οι εις βάρος του αποδιδόμενες πράξεις, όπως περιγράφονται από τους Αμερικανούς, δεν αποτυπώνονται αυτοτελώς στην ελληνική έννομη τάξη. Η υπόθεση αναβλήθηκε, διότι το Δικαστικού Συμβούλιο αποδέχθηκε αίτημα των συνηγόρων του να αποστείλουν οι Αμερικανοί επιπλέον έγγραφα που συγκέντρωσαν αναφορικά με την φερόμενη δράση του και να αντιπαρατεθούν με παραστατικά, τιμολόγια κ.ά. έγγραφα που θα προσκομίσει ο ίδιος από τη βουλγαρική εταιρία.

Αποφασίστηκε δε, να αφεθεί ελεύθερος μέχρι να κριθεί το αμερικανικό αίτημα, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από την Ελλάδα -με δήλωση συγκεκριμένης κατοικίας, της εμφάνισής του σε αστυνομικό τμήμα και καταβολή εγγύησης 5.000 ευρώ.

Γιατί τον κατηγορούν οι ΗΠΑ

Το Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ (Δυτικής Περιφέρειας του Τέξας) είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον του κατηγορώντας τον για πράξεις που επισύρουν πολυετείς ποινές κάθειρξης, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο.

Όπως περιγράφεται στα δικαστικά έγγραφα, ευαίσθητα εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας, όπως μικροτσίπ, εξήχθησαν το διάστημα μεταξύ 2014 - 16 από τις ΗΠΑ προς τη Βουλγαρία, όπου επανασυσκευάστηκαν και απεστάλησαν, μέσω της επίμαχης εταιρίας, προς τη Ρωσία, κατά παράβαση των εμπορικών περιορισμών που θέτουν οι ΗΠΑ. Ως παραλήπτριες εμφανίζονται δύο εταιρίες μηχανικών, συνεργαζόμενες μεταξύ τους, με έδρα τη Μόσχα, ενώ μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά σε παραγγελία ύψους 1,7 εκατ. δολαρίων.

Ειδήσεις σήμερα:

Συνάντηση Μητσοτάκη - καλλιτεχνών: Νέα πρόταση για τα εργασιακά τους δικαιώματα έως το τέλος της εβδομάδας

Βοιωτία: 13χρονη κατήγγειλε ομαδικό βιασμό

ΣΤΑΣΥ - ΗΣΑΠ: ακυρώθηκε η στάση εργασίας στον Ηλεκτρικό

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜήνυμα Τραμπ σε Ζελένσκι πριν από τη συνάντηση: Η Ουκρανία δεν θα πάρει πίσω την Κριμαία και δεν θα γίνει μέλος του NATOΣήμερα 08:36 | Ειδήσεις

Απαντώντας μέσω Χ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε πως θέλει ο πόλεμος με τη Ρωσία να τελειώσει «γρήγορα», αλλά κατά τρόπο «αξιόπιστο», ώστε να εξασφαλιστεί «ειρήνη που θα έχει διάρκεια».

Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων: Μόνο η Ουκρανία μπορεί να πάρει αποφάσεις για ζητήματα κυριαρχίας Χθες 21:55 | Ειδήσεις

Οι ηγέτες ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

O κυκλώνας Έριν απειλεί τις Μπαχάμες – Ποιες άλλες περιοχές θα σαρώσειΣήμερα 08:55 | Ειδήσεις

Το ακραίο φαινόμενο θα πλησιάσει τα επόμενα 24ωρα τις Μπαχάμες, στην Καραϊβική, αχανή περιοχή του βόρειου Ατλαντικού που ήδη πλήττεται από σφοδρούς ανέμους και ισχυρές βροχές, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι πλημμυρών και κατολισθήσεων.

ΑΤ Κερατέας: Είχε συλληφθεί μια μέρα πριν ο κρατούμενος που εντοπίστηκε νεκρόςΧθες 19:52 | Ειδήσεις

Την υπόθεση έχουν αναλάβει τα στελέχη της Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Η Μόσχα εγκρίνει τις δηλώσεις Τραμπ11:07Αγρίνιο: Παραμένει στο νοσοκομείο η ανήλικη μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε πάρτι 10:51Ήρα: Η χαριτωμένη σκυλίτσα ναυαγοσώστρια (βίντεο)10:36ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Σεπτεμβρίου10:20Ένας Έλληνας και ένας Τούρκος ένωσαν τις δυνάμεις τους και άνοιξαν καφέ στην Κωνσταντινούπολη10:03Στα δικαστήρια η χήρα του Έλβις Πρίσλεϊ - Κατηγορείται για τον θάνατο της κόρης της09:47ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών έως τις 22 Αυγούστου09:31O κυκλώνας Έριν απειλεί τις Μπαχάμες – Ποιες άλλες περιοχές θα σαρώσει09:17ΑΤ Κερατέας: Είχε συλληφθεί μια μέρα πριν ο κρατούμενος που εντοπίστηκε νεκρός 09:01Μήνυμα Τραμπ σε Ζελένσκι πριν από τη συνάντηση: Η Ουκρανία δεν θα πάρει πίσω την Κριμαία και δεν θα γίνει μέλος του NATO08:46Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 18 Αυγούστου08:30Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα08:15Αγία Πετρούπολη: Εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν το περίφημο "Φεστιβάλ των Ονείρων"23:58Συλλήψεις και πρόστιμα για φωτιές στην ύπαιθρο23:43Ρόδος: Ατύχημα σε λούνα παρκ - Ο 17χρονος στον ΑΝΤ1: Νόμιζα ότι θα πεθάνω23:26Επίσημο το "αντίο" στον Μαξίμοβιτς από τον Παναθηναϊκό23:12Επίθεση της Ζαχάροβα στον Μακρόν για τις δηλώσεις περί "συνθηκολόγησης" της Ουκρανίας22:58Τραγωδία στο Αιγάλεω - Νεκρή 65χρονη μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα22:44Ο Μισεουί έλαμψε στη νίκη - ανατροπή του Άρη επί του Αστέρα Τρίπολης22:29Αποφασισμένος για εκεχειρία ο Ζελένσκι – "Ιστορική η απόφαση παροχής εγγυήσεων ασφαλείας"22:15
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο