LATEST NEWS
 
Τοπικά Νέα /ΧανιάΔημοσίευση: 19 Ιουνίου 2022 08:11 | Ανανέωση: 19 Ιουνίου 2022 08:40

Κύκλωμα τοκογλυφίας στην Κρήτη: Κακουργηματικές διώξεις στους “8”

Ποιες ποινικές διώξεις ασκήθηκαν στους 8 συλληφθέντες. Πότε απολογούνται

 Κύκλωμα τοκογλυφίας - Κρήτη
Το κατώφλι του γραφείου του εισαγγελέα πέρασαν το απόγευμα του Σαββάτου οι οκτώ συλληφθέντες που κατηγορούνται για κατ' επάγγελμα τοκογλυφία και εκβιασμούς.

Πρόκειται για τέσσερις Έλληνες και τέσσερις Αλβανούς.

Ο εισαγγελέας, αφού μελέτησε την δικογραφία, τους άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση εγκληματικής ομάδας, για κατ' επάγγελμα τοκογλυφία και εκβιασμούς, για παράνομη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητα (ξέπλυμα), ενώ τους άσκησε διώξεις και για παραβάσεις του κώδικα anti-dopping και του νόμου περί όπλων.

Οι οκτώ συλληφθέντες στη συνέχεια οδηγήθηκαν ενώπιον του ανακριτή όπου ζήτησαν και έλαβαν 48ωρη προθεσμία με αποτέλεσμα να απολογηθούν την προσεχή Τετάρτη.

Κρήτη - δικαστικό μέγαρο

Όλα ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια περίπου, όταν πρωτοσχηματίστηκε η πρώτη ομάδα, η οποία ερχόταν σε επαφή με επιχειρηματίες και απλούς πολίτες που είχαν οικονομικά προβλήματα και τους δάνειζε ποσά με πολύ μεγάλο τόκο με χρήση γραμματίων.

Η αποπληρωμή γινόταν συνήθως με μετρητά ή «σπάσιμο» επιταγών, ωστόσο στην περίπτωση που οι δανειζόμενοι δεν μπορούσαν να ξεχρεώσουν, τότε με εκβιαστικό τρόπο και σοβαρές απειλές αναγκάζονταν να τους αποπληρώσουν.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που η αποπληρωμή γινόταν με ενεχυρίαση πολυτελών αυτοκινήτων και εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας.

Λίγο καιρό μετά τον σχηματισμό της πρώτης εγκληματικής ομάδος, μέλη της σχημάτισαν νέες ομάδες με διαφορετικά άτομα (ανάμεσά τους οι υπόλοιποι συλληφθέντες).

Σκοπός των νέων ομάδων που σχηματίστηκαν ήταν σχεδόν ίδιος, δηλαδή τοκογλυφία και εκβιασμοί.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του cretapost, οι ομάδες αυτές συνεργάζονταν μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις ατόμων που δανείστηκαν από την πρώτη ομάδα, αλλά δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν το ποσό.

Τότε, η πρώτη ομάδα συνιστούσε δανεισμό από την δεύτερη ομάδα για να ξεχρεώσει.

Με αυτόν τον τρόπο το χρήμα ανακυκλωνόταν στις εγκληματικές αυτές υπο-ομάδες με τα θύματα όμως να βρίσκονται συνεχώς σε έναν φαύλο κύκλο.

Με πολύ προσεγμένες κινήσεις τα μέλη των εγκληματικών ομάδων είχαν προνοήσει και για το πώς θα «ξεπλένουν» τα χρήματα που αποκτούν παρανόμως, τα οποία ήταν πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, είχαν προχωρήσει σε σύσταση εταιριών όπως rent a car, εισαγωγή εμπορίας αυτοκινήτων με ανύπαρκτες έδρες, ενώ είχαν κάνει και εικονικές προσλήψεις υπαλλήλων.

Κύκλωμα τοκογλυφίας - Κρήτη

Παράλληλα, είχαν προχωρήσει και σε ανέγερση πολυτελών κατοικιών και εξαργύρωση κουπονιών ΟΠΑΠ.

Η εγκληματική ομάδα φαίνεται πως έχει κάποιο ρόλο στην περίεργη εξαφάνιση του 41χρονου Κρητικού που είχε απασχολήσει τις αρχές τέλη του περασμένου μήνα.

Πρόκειται για έναν 41χρονο τα ίχνη του οποίου χάθηκαν από περιοχή της ενδοχώρας του Ηρακλείου με τους γονείς του να ενημερώνουν τις αρχές.

Το αυτοκίνητό του βρέθηκε παρκαρισμένο στο Βενιζέλειο νοσοκομείο ενώ ο ίδιος για αρκετές ημέρες δεν είχε δώσει ζωή.

Μάλιστα, υπήρξε η πληροφορία ότι ταξίδεψε εκτός Κρήτης καθώς βρέθηκε στο όνομά του ακτοπλοϊκό εισιτήριο.

Αυτή η υπόθεση συμπεριλαμβάνεται μέσα στην ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματίσει η αστυνομία και έχει πλέον στα χέρια του ο εισαγγελέας Ηρακλείου.

Επιχειρηματίες, έμποροι και απλοί πολίτες από το Ηράκλειο είναι ανάμεσα στα θύματα της εγκληματικής ομάδος.

Η, μέχρι στιγμής, αστυνομική έρευνα έχει δείξει πως τουλάχιστον 30 είναι οι υποθέσεις που «καίνε» τα μέλη της ομάδος.

Ωστόσο, ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί κατά πολύ καθώς εξετάζονται και άλλες περιπτώσεις ενώ ερευνάται και η δράση της εγκληματικής ομάδος εκτός Ηρακλείου.

Πηγή: Cretapost.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Γιορτή του Πατέρα: Πώς καθιερώθηκε

Φωτιά στην Εύβοια: μάχη με τις φλόγες από ξηράς και αέρος

Έλον Μασκ: Το tweet για την Κωνσταντινούπολη “τρέλανε” τους Τούρκους

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)Χθες 20:27 | Ειδήσεις

"Όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε", είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του εθνικού προγράμματος "Προλαμβάνω".

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Χθες 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φοράΧθες 21:19 | Ειδήσεις

Απόψε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ο «χρυσός» Έλληνας Ολυμπιονίκης κατάφερε να κάνει ό,τι κανένας άλλος γυμναστής στα 69 χρόνια ιστορία του θεσμού.

Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)Χθες 20:32 | Ειδήσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για "επαγγελματίες κατευναστές" και εγκάλεσε ευθέως την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει την 50ή επέτειο της εισβολής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο