LATEST NEWS
 
Τοπικά Νέα /ΘεσσαλονίκηΔημοσίευση: 26 Μαΐου 2022 12:47 | Ανανέωση: 26 Μαΐου 2022 13:10

ΑΠΘ: Επεισόδια με τραυματίες στο Τμήμα Βιολογίας (βίντεο)

Επεισόδια μεταξύ μελών φοιτητικών συλλόγων και αστυνομικών στο ΑΠΘ.

ΑΠΘ - Επεισόδια
Τρείς τραυματίες δύο φοιτητές και ένας αστυνομικός ειναι απολογισμός των επεισοδίων που ξέσπασαν για ακόμα μια φορά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μέλη φοιτητικών σχημάτων και αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν μπροστά στο κτίριο Βιολογίας στο υπόγειο του οποίου κατασκευαζεται βιβλιοθήκη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ομάδα φοιτητών διαδήλωνε κατά της αστυνομικής παρουσίας μπροστά στη ΣΘΕ όταν κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες άγνωστοι κινήθηκαν κατά διμοιρίας των ΜΑΤ, με τους αστυνομικούς να απαντούν με περιορισμένη χρήση χημικών και ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Φοιτητής δήλωσε "απροκλητα οι αστυνομικές δυνάμεις μας επιτέθηκαν. Εγώ τραυματίστηκα από κροτου λάμψης στα πόδια. Το άλλο το παιδί λιποθύμησε και το χτύπησαν στο κεφάλι. Αιμορραγουσε από το στόμα".

Τραυματίας - φοιτητής - ΑΠΘ

Ιπποκράτειο: Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον φοιτητή

«Την Πέμπτη 26 Μαΐου και ώρα 13:00μμ, 20χρονος πολίτης διεκομίσθη μέσω του ΕΚΑΒ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, έπειτα από αναφερόμενα επεισόδια στον προαύλιο χώρο του ΑΠΘ.

Έφερε θλαστικό τραύμα πώγωνος και αιτιώμενος άλγος στο δεξιό αυτί,εμβοές και ζάλη.Έγινε εκτίμηση από ΩΡΛ και συρραφή του θλαστικού τραύματος καθώς και ακουόγραμμα από το οποίο δεν προέκυψαν παθολογικά ευρήματα.Ακολούθησε οδοντιατρική εκτίμηση κατά την  οποία δεν προέκυψαν παθολογικά ευρήματα , αλλά προληπτικά συνεστήθη διενέργεια πανοραμικής ακτινογραφίας και γναθοχειρουργική εκτίμηση από το Γ.Ν Παπανικολάου.

Τέλος εκτιμήθηκε από τους Νευροχειρουργούς,έγινε και αξονική εγκεφάλου,από όπου δεν προέκυψαν παθολογικά ευρήματα.

Εξήλθε από το νοσοκομείο με οδηγίες και αντιβιωτική αγωγή».

Ενώ, ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ Γρηγόρης Ζαρωτιαδης είπε "αντιλαμβάνομαι την ανάγκη του έργου δεν μπορεί να ολοκληρωθεί υπό αστυνομικη παρακολούθηση φυλακή".

Τι αναφέρει σε ανάρτηση του ο εκπρόσωπος Tύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στα social media για τα επεισόδια στο ΑΠΘ

"Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει νεκρό στα πανεπιστήμια;

Μπροστά στα αδιέξοδα της η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει το μόνο που ξέρει να κάνει κάθε αυταρχική νεοφιλελεύθερη πολιτική δύναμη. Αυξάνει την ένταση της καταστολής.

Έχοντας ζηλέψει την Τουρκία του Ερντογάν με την μόνιμη παρουσία αστυνομικής δύναμης στα πανεπιστήμια κάνει ότι μπορεί για να πυροδοτήσει την ένταση. Ακυρώνει έτι ουσιαστικά κάθε έννοια ασφάλειας για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες αλλά και συνολικά για την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Σήμερα σε άλλη μια βίαιη επίθεση των ΜΑΤ με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης - με ευθεία βολή - άλλος ένας φοιτητής τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο φέροντας αιμάτωμα στο στόμα, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά και σε οπτικοακουστικό ντοκουμέντο στα social media."


Άμεση ήταν η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας 

"Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει με απροκάλυπτο τρόπο να ενισχύει την ανομία στα πανεπιστήμια. Σήμερα ομάδα ατόμων επιτέθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν τοποθετηθεί για φύλαξη του χώρου του ΑΠΘ που τελούσε επι 34 χρόνια υπό κατάληψη και σήμερα κατασκευάζεται βιβλιοθήκη που θα εξυπηρετεί τους φοιτητές. Στη διάρκεια της επίθεσης κατά των αστυνομικών και της συμπλοκής που ακολούθησε, τραυματίστηκαν ένας φοιτητής κι ένας αστυνομικός.

Για το περιστατικό, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, γίνεται προανάκριση. Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει ευθέως, όχι στη ΝΔ, αλλά στην κοινωνία: Ο χώρος του ΑΠΘ που φύλαγαν οι αστυνομικοί για να μην γκρεμιστεί ξανά με βαριοπούλες, πρέπει να γίνει βιβλιοθήκη ή όχι; Στο όνομα ποιας ακαδημαϊκής ελευθερίας μπορεί οποιαδήποτε ομάδα να κατέχει ακαδημαϊκό χώρο, ανεξάρτητα από τη βούληση της πανεπιστημιακής κοινότητας; Ας πάψει ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει τις ομάδες βίας και την ανομία. Οι πανεπιστημιακοί χώροι θα αποδοθούν ξανά εκεί που ανήκουν: στην ακαδημαϊκή κοινότητα."

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε νεότερη ανακοίνωσή του αναφέρει: «Αντί για εμπρηστικές δηλώσεις από τη ΝΔ και τους υπουργούς της, περιμένουμε από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, πολιτική και επιχειρησιακή, να πει ποιοι είναι οι αστυνομικοί που ρίχνουν χειροβομβίδα κρότου λάμψης με ευθεία βολή από το ένα μέτρο κατά φοιτητών, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός εκ των διαδηλωτών στο κεφάλι και πως θα τιμωρηθούν.

Η κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, στήνοντας προβοκάτσιες κατά των φοιτητών και της νέας γενιάς με μόνο στόχο την περαιτέρω απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Το μόνο δηλαδή που ενδιαφέρει την κα Κεραμέως και τον κ. Μητσοτάκη».

Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της, αναφέρει: «Αντί να μιλάει για προβοκάτσιες και να καλύπτει την ανομία ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να απαντήσει ευθέως: Ο χώρος του ΑΠΘ βρισκόταν υπο κατάληψη επι 34 χρόνια και τον φύλαγαν οι αστυνομικοί για να μην γκρεμιστεί ξανά με βαριοπούλες. Πρέπει να γίνει βιβλιοθήκη ή όχι; Στο όνομα ποιας ακαδημαϊκής ελευθερίας μπορεί οποιαδήποτε ομάδα να κατέχει ακαδημαϊκό χώρο, ανεξάρτητα από τη βούληση της πανεπιστημιακής κοινότητας;  Ξέρουμε φυσικά οπως και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, οτι απάντηση δεν πρόκειται να πάρουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε και συνεχίζει να στηρίζει την ανομία και τις ομάδες βίας».


Απάντηση για τα επεισόδια έδωσε και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τα γεγονότα που σημειώθηκαν στο ΑΠΘ ανακοινώνεται:

"Η ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών στα ΑΕΙ αποτελεί έμπρακτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ας γνωρίζουν όλοι ότι στο ΑΠΘ το έργο κατασκευής της βιβλιοθήκης θα ολοκληρωθεί και η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει ότι χρειαστεί γι’ αυτό το σκοπό υπερασπίζοντας το συμφέρον φοιτητών καθηγητών και όλων των φορολογουμένων πολιτών.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να τοποθετηθούν με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τους νέους ανθρώπους: Είναι υπέρ της ασφάλειας, της ελευθερίας στα πανεπιστήμια ή υπέρ της διάλυσης και των καταστροφών από τους μπαχαλακηδες;
Στα ΑΕΙ, η Αστυνομία θα παρεμβαίνει πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας, όταν παραβιάζεται ο νόμος και κάποιοι επιχειρούν να τρομοκρατούν φοιτητές και καθηγητές που επιθυμούν το αυτονόητο: Την κανονική και ασφαλή λειτουργία του πανεπιστημίου".

To ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καταδίκασε τα σημερινά επεισόδια στο ΑΠΘ, ενώ χαρακτηρίζει αδιανόητη την αντίδραση των αστυνομικών δυνάμεων.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του κόμματος αναφέρει ότι καταδικάζεται η βία απ' όπου κι αν προέρχεται, καθώς οι εικόνες αυτές δεν τιμούν το ελληνικό πανεπιστήμιο και εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του.

«Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο αστυνομικός να στοχεύει, όπως φέρεται, με βομβίδα κρότου-λάμψης οποιοδήποτε πολίτη μέσα ή έξω από το Πανεπιστήμιο», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ επισημαίνει ότι έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια κατά τα πρότυπα λειτουργίας ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Τι αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωση της η  ΕΛΑΣ για τα επεισόδια στο ΑΠΘ

"Μεσημβρινές ώρες σήμερα, Πέμπτη 26 Μαΐου 2022, κατά τη διάρκεια αστυνομικών μέτρων για την περιφρούρηση οικοδομικών εργασιών σε ισόγειο χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ., ομάδα 120 περίπου ατόμων επιτέθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αστυνομικού και ιδιώτη, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Ενεργείται προανάκριση από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης".

ΑΠΘ - Επεισόδια

ΑΠΘ - Επεισόδια

Επιπλέον, σήμερα το πρωί εκδηλώθηκε φωτιά σε υπηρεσιακό τζιπ της Πρυτανείας μέσα στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου

Το αυτοκίνητο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρισκόταν δίπλα από την αίθουσα όπου έκανε μάθημα ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής.

Η κοινότητα του Πολυτεχνείου έμεινε έκπληκτη από το περιστατικό, καθώς δεν προηγήθηκε κάτι ως αφορμή, για παράδειγμα επεισόδια.

πηγή εικόνες; grtimes.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Πάτρα - Πισπιρίγκου: στην ανακρίτρια ο ιατροδικαστής Μπουζιάνης για την Τζωρτζίνα

Πειραιάς – 5χρονη: Η μαρτυρία του καπετάνιου που εντόπισε το κοριτσάκι στην θάλασσα (βίντεο)

Bullying - 11χρονος: οι απειλές, η μητέρα του και η έρευνα στο περιβάλλον του (βίντεο)


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦλώρος: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία - Ο όρος για τον ΓραμμένοΣήμερα 15:14 | Ειδήσεις

Εις βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βιαιοπραγία κατά βουλευτή, κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Ποιος όρος του επιβλήθηκε σε σχέση με τον συνάδελφο του.

Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίαςΣήμερα 12:42 | Ειδήσεις

Ενδελεχής έρευνα για την απομάκρυνση υλικών και την επιχωμάτωση του σημείο της τραγωδίας διατάχθηκε από την αντιεισαγγελέα Λάρισας.

Μαρινάκης: Έπεσαν οι μάσκες για κόμματα που εξελέγησαν με σημαία την Εκκλησία (βίντεο)Σήμερα 13:10 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο κ. Μαρινάκης - μεταξύ άλλων - για τη δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία, Βίκυς Φλέσσα, ότι «όλοι και όλες μαζί σκοτώσαμε τα παιδιά στα Τέμπη» αλλά και για τις βασικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής 

ΤτΕ: Εύσημα και “καμπανάκια” για τις τράπεζεςΣήμερα 14:18 | Ειδήσεις

Σημαντική βελτίωση στα μεγέθη του 2023 καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδας, που όμως προειδοποιεί για νέο κύμα “κόκκινων δανείων”.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αφρικανική σκόνη: Πέρασε από την Ελλάδα στην Τουρκία15:28Φλώρος: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία - Ο όρος για τον Γραμμένο15:15“Ψυχοκόρες”: Η ερωτική εξομολόγηση του Παύλου στη Βασιλική (βίντεο)15:02Καλλιάνος: Μπαμπά μου σε αγαπάω απέραντα και σου ζητώ συγνώμη...14:51Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο14:38ΤτΕ: Εύσημα και “καμπανάκια” για τις τράπεζες14:25Μαδρίτη – Σάκκαρη: Πρόκριση μετά από εντυπωσιακή εμφάνιση14:12Μαρινάκης: Έπεσαν οι μάσκες για κόμματα που εξελέγησαν με σημαία την Εκκλησία (βίντεο)13:58Ο Φλώρος απολογείται για το επεισόδιο με τον Γραμμένο13:45Καλλιάνος - “Αττικόν”: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του βουλευτή13:32Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίας13:18Φωτιά στη Μονεμβασιά13:05Λίτσα Πατέρα - Ζώδια: Οι προβλέψεις της Πέμπτης και οι ζήλιες (βίντεο)12:51Ακίνητα: Η τροπολογία για το ύψος των κτηρίων12:38Βασίλης Κασσελάκης: Οι Σπαρτιάτες, οι “ευπρόσδεκτες ψήφοι” και η αναδίπλωση12:24Ομόνοια: Επεισοδιακή καταδίωξη από ταράτσα σε ταράτσα (εικόνες)12:11Μεξικό: Πρωταθλήτρια χώρα στην παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών11:57Τέμπη: Δεκτή η προσφυγή γονέα κατά εισαγγελικής απόφασης11:44Η Τουρκία φτιάχνει Sky Dome για να καλυφθεί όλη η χώρα11:31Γιάννης Καλλιάνος: Πέθανε ο πατέρας του11:17
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο