LATEST NEWS
 
Τοπικά Νέα /ΙωάννιναΔημοσίευση: 22 Νοεμβρίου 2017 07:50

Απορρίφθηκε αίτηση αποζημίωσης για τον θάνατο γυναίκας από αρκούδα στο Μέτσοβο

Το δικαστήριο έκρινε ότι η Πολιτεία είχε λάβει τα αναγκαία μέτρα προστασίας του πληθυσμού και ως εκ τούτου δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις αστικής ευθύνης.

ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑ

Τα Διοικητικά Δικαστήρια απέρριψαν την αίτηση για την καταβολή αποζημίωσης 950.000 ευρώ στους συγγενείς γυναίκας κτηνοτρόφου η οποία απεβίωσε από το κτύπημα ποδιού καφέ αρκούδας στο Μέτσοβο, καθώς οι δικαστές έκριναν ότι η Πολιτεία είχε λάβει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πληθυσμού.

Η φαιά άρκτος είναι προστατευόμενο είδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη χώρα μας. Υπάρχει χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για την προστασία και τη διαχείριση του πληθυσμού και των οικοτόπων της καφέ αρκούδας, λόγω της συνεχιζόμενης δραματικής μείωσης του πληθυσμού της στην Ελλάδα.

Την καφέ αρκούδα την συναντάμε στην περιοχή της Βορείου Πίνδου και συγκεκριμένα στην περιοχή του Δήμου Μετσόβου (6.200 τ. χλμ) και στο ορεινό σύμπλεγμα της Ροδόπης σε έκταση 2.400 τ. χλμ. Μάλιστα, ήδη έχει δημιουργηθεί περιβαλλοντικό κέντρο στο οποίο φιλοξενούνται οι αρκούδες “χορεύτριες” που κατάσχονται από γυρολόγους. Απώτερος σκοπός του περιβαλλοντικού κέντρου είναι η εξάλειψη του φαινομένου της αρκούδας «χορεύτριας» στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, τον Μάιο του 2003 γυναίκα κτηνοτρόφος 85 ετών βρέθηκε νεκρή από το σύζυγό της 500 μέτρα από την καλύβα που έμεναν δίπλα στην στάνη με τα ζώα τους. Η καλύβα ήταν σε απόσταση 5 χλμ. από το κοντινότερο χωριό. Από την ιατροδικαστική έκθεση προέκυψε ότι ο θάνατός της επήλθε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που προκλήθηκαν από πόδι αρκούδας.

Ο σύζυγος και τα δύο παιδιά της προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη και αξίωσαν να τους καταβάλει το Δημόσιο 950.000 ευρώ για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν από τον θάνατό της, καθώς - όπως υποστήριζαν - οι φορείς του Δημοσίου δεν είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του αγροτικού πληθυσμού ο οποίος διαβιεί με τις αρκούδες.

ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑ

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο απέρριψαν την αίτησή τους ως αβάσιμη. Το ίδιο έγινε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (απόφαση 2905/2017), αλλά εκεί απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους.

Οι δικαστές έκριναν ότι είχαν ληφθεί από τους φορείς του Δημοσίου όλα τα αναγκαία μέτρα σε εφαρμογή των Ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων, όπως είχαν ληφθεί αγροπεριβαλλοντικά μέτρα στις προστατευόμενες περιοχές τόσο για την επιβίωση της καφέ αρκούδας, όσο και του πληθυσμού που βρίσκεται κοντά στις προστατευόμενες περιοχές.

Επίσης, ανέφεραν οι δικαστές ότι είχαν δωρεάν φυτευτεί 100.000 οπωροφόρα δένδρα για την εξεύρεση τροφής, διατέθηκαν 183 ηλεκτροφόρες περιφράξεις σε μελισσοκόμους, όπως διατέθηκαν και 200 ποιμενικοί σκύλοι σε κτηνοτρόφους.

Εξάλλου, αναφέρεται στις αποφάσεις, ότι στην προανάκριση ο σύζυγος είχε καταθέσει ότι γυναίκα του είχε αντιληφθεί την παρουσία αρκούδας κοντά στο σπίτι τους και στη στάνη των ζώων τους. Παρ’ όλα αυτά απομακρύνθηκε μόνη της 500 μέτρα από την καλύβα τους, ενώ ποτέ δεν ζήτησαν να πάρουν δωρεάν ποιμενικό σκύλο, αλλά ούτε υπήρχε κοντά χώρος αποθήκευσης απορριμμάτων ή χωματερή.

Κατόπιν αυτών κρίθηκε ότι δεν υπήρχε αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της προβαλλόμενης παρανομίας των οργάνων του Δημοσίου για το θάνατο της 85χρονης, με αποτέλεσμα να μην συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αστικής ευθύνης του Δημοσίου.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)Χθες 20:27 | Ειδήσεις

"Όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε", είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του εθνικού προγράμματος "Προλαμβάνω".

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Χθες 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φοράΧθες 21:19 | Ειδήσεις

Απόψε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ο «χρυσός» Έλληνας Ολυμπιονίκης κατάφερε να κάνει ό,τι κανένας άλλος γυμναστής στα 69 χρόνια ιστορία του θεσμού.

Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)Χθες 20:32 | Ειδήσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για "επαγγελματίες κατευναστές" και εγκάλεσε ευθέως την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει την 50ή επέτειο της εισβολής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο