Γιγάντια αρκούδα
Δημοσίευση: 08 Οκτωβρίου 2014 13:17Αρκούδα γίγας ζούσε πριν 3 εκατομμύρια χρόνια στα Γρεβενά
Στην αποκάλυψη προχώρησε, κατά την διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου για την μελέτη της αρκούδας που διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κα. Ευαγγελία Τσουκαλά.
Όπως έχει διαπιστωθεί το παλαιοπεριβάλλον ευνοούσε την εμφάνιση γιγάντιων ζώων στην περιοχή, άλλωστε στην Μηλιά Γρεβενών, έχουν βρεθεί οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες του κόσμου (5.02μ) του μαστόδοντα Mammut borsoni, που καταχωρήθηκαν στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.
Σε ότι αφορά την γιγάντια αρκούδα η ύπαρξη της εξηγείται από την ανακάλυψη μιας πτέρνας από τον αριστερό ταρσό η οποία χρονολογείται πριν από 3.000.000 χρόνια το επιστημονικό όνομα της οποίας είναι Αγριοθήριο (Agriotherium).
Η κα. Τσουκαλά μεταξύ άλλων δήλωσε «Ενδεικτικό του μεγέθους του ζώου είναι ότι η πτέρνα του που βρέθηκε είναι κατά 25% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη μιας μεγάλης καφέ αρκούδας». Το συγκεκριμένο είδος εντοπίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Το περιβάλλον στο οποίο ζούσε είχε πυκνή βλάστηση, πολλά νερά και θερμοκρασία μεγαλύτερη από την σημερινή. Μαζί ζούσε κι ένα άλλο είδος αρκούδας μικρότερης σε μέγεθος, η Ursus etruscus, κοινή προγονική μορφή της αρκούδας των σπηλαίων και της καφετιάς αρκούδας .
Άλλωστε η κα. Τσουκαλά έκανε μνεία και για αυτό το είδος (Ursus etruskus) και για τα 5.000 νεογιλά δόντια που βρέθηκαν στο σπήλαιο των λουτρών του Σπηλαιοπάρκου Αλμωπίας. To συγκεκριμένο είδος εξαφανίστηκε στο τέλος της Πλειστοκαινικής περιόδου πριν από 10.000 χρόνια.
"Διατηρήθηκαν, παρά την ευθραυστότητά τους όλοι οι τύποι των νεογιλών (εμπρόσθια ή πλαϊνά δόντια) και, ιδιαίτερα, από τους 2000 περίπου νεογιλούς κυνόδοντες, μπορεί να διακρίνει κανείς αν αυτοί προέκυψαν από τον πρόωρο θάνατο ή από τη διαδικασία αντικατάστασης των νεογιλών από τους μόνιμους κυνόδοντες" είπε χαρακτηριστικά η κ. Τσουκαλά.