LATEST NEWS
 
Τοπικά Νέα /Γρεβενά /

Γιγάντια αρκούδα

Δημοσίευση: 08 Οκτωβρίου 2014 13:17

Αρκούδα γίγας ζούσε πριν 3 εκατομμύρια χρόνια στα Γρεβενά

Διεθνές συνέδριο για την μελέτη της αρκούδας καταλήγει σε εντυπωσιακά συμπεράσματα για την διαβίωση της αρκούδας στην Βόρεια Ελλάδα, στο παρελθόν.

Γιγαντιαία αρκούδα - Γρεβενά -Απολίθωμα πτέρνας

Στην αποκάλυψη προχώρησε, κατά την διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου για την μελέτη της αρκούδας που διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κα. Ευαγγελία Τσουκαλά.

Όπως έχει διαπιστωθεί το παλαιοπεριβάλλον ευνοούσε την εμφάνιση γιγάντιων ζώων στην περιοχή, άλλωστε στην Μηλιά Γρεβενών, έχουν βρεθεί οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες του κόσμου (5.02μ) του μαστόδοντα Mammut borsoni, που καταχωρήθηκαν στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Σε ότι αφορά την γιγάντια αρκούδα η ύπαρξη της εξηγείται από την ανακάλυψη μιας πτέρνας από τον αριστερό ταρσό η οποία χρονολογείται πριν από 3.000.000 χρόνια το επιστημονικό όνομα της οποίας είναι Αγριοθήριο (Agriotherium).

Η κα. Τσουκαλά μεταξύ άλλων δήλωσε «Ενδεικτικό του μεγέθους του ζώου είναι ότι η πτέρνα του που βρέθηκε είναι κατά 25% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη μιας μεγάλης καφέ αρκούδας». Το συγκεκριμένο είδος εντοπίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Το περιβάλλον στο οποίο ζούσε είχε πυκνή βλάστηση, πολλά νερά και θερμοκρασία μεγαλύτερη από την σημερινή. Μαζί ζούσε κι ένα άλλο είδος αρκούδας μικρότερης σε μέγεθος, η Ursus etruscus, κοινή προγονική μορφή της αρκούδας των σπηλαίων και της καφετιάς αρκούδας .

Άλλωστε η κα. Τσουκαλά έκανε μνεία και για αυτό το είδος (Ursus etruskus) και για τα 5.000 νεογιλά δόντια που βρέθηκαν στο σπήλαιο των λουτρών του Σπηλαιοπάρκου Αλμωπίας. To συγκεκριμένο είδος εξαφανίστηκε στο τέλος της Πλειστοκαινικής περιόδου πριν από 10.000 χρόνια.

"Διατηρήθηκαν, παρά την ευθραυστότητά τους όλοι οι τύποι των νεογιλών (εμπρόσθια ή πλαϊνά δόντια) και, ιδιαίτερα, από τους 2000 περίπου νεογιλούς κυνόδοντες, μπορεί να διακρίνει κανείς αν αυτοί προέκυψαν από τον πρόωρο θάνατο ή από τη διαδικασία αντικατάστασης των νεογιλών από τους μόνιμους κυνόδοντες" είπε χαρακτηριστικά η κ. Τσουκαλά.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚαλλιάνος - Κούγιας κατά Γεωργιάδη: Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του (βίντεο)Σήμερα 07:50 | Ειδήσεις

«Η δικογραφία για τις συλλήψεις για τον θάνατο του Λυγγερίδη είναι της πλάκας, μόνο και μόνο για να πλήξει τον Ολυμπιακό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ποινικολόγος και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην ΑθήναΣήμερα 09:12 | Ειδήσεις

Πως τα μέλη της διεθνούς συμμορίας είχαν κάνει “χτυπήματα” κέντρο της πρωτεύουσας. Τι βρέθηκε στην κατοχή τους.

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άντρας που έπεσε στις γραμμές του τρένουΣήμερα 09:25 | Ειδήσεις

Τα δρομολόγια έχουν διακοπεί στο ρεύμα προς Πειραιά και οι επιβάτες εξυπηρετούνται με λεωφορεία.

Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε 6 Δήμους την ΠαρασκευήΣήμερα 08:48 | Ειδήσεις

Μακρά θα είναι η διαδρομή της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας πριν παραδοθεί το απόγευμα στους Γάλλους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βασιλιάς Κάρολος: “Επιδεινώνεται η υγεία του –προετοιμάζονται για την κηδεία του”10:19Σητεία: Τον μαχαίρωσε επειδή του έκανε παρατήρηση10:06Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα στην αυλή σχολείου!09:52Κωνσταντάτος για βόμβες στο Ελληνικό: Από θαύμα δεν γίναμε παρανάλωμα09:39Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άντρας που έπεσε στις γραμμές του τρένου09:25“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην Αθήνα09:12Νέα Ιωνία: Άντρας έπεσε στις γραμμές του τρένου09:04Τσερνόμπιλ: το πυρηνικό δυστύχημα που άλλαξε τον κόσμο08:50Κρήτη – ενδοοικογενειακή βία: Πολυετής φυλάκιση σε πατέρα που χτύπησε την κόρη του08:37Τροχαίο δυστύχημα με μηχανή στην Σκιάθο08:24Καλλιάνος - Κούγιας κατά Γεωργιάδη: Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του (βίντεο)08:10Και η ψυχολογική κακοποίηση;08:09Ρομάριο: Επιστρέφει στα γήπεδα μετά από 15 χρόνια07:57“Ενώπιος Ενωπίω” – Ελεονώρα Μελέτη: Δεν θα γίνω πολιτικάντζα…07:43Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε 6 Δήμους την Παρασκευή07:29Κασσελάκης: Μπορούμε να είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές07:15Εορτολόγιο - 26 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 07:01Γκράινερ: Σκέφτηκα την αυτοκτονία στις ρωσικές φυλακές06:48Σημεία για rapid test την Παρασκευή σε 176 σημεία06:34Τροχαίο δυστύχημα στην Ελευσίνα06:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο