LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΕπιχειρήσειςΔημοσίευση: 22 Φεβρουαρίου 2019 17:31

Μείωση του τζίρου για μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις το 2018

Το εμπόριο παραμένει ο σημαντικότερος “εργοδότης” στην χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΣΕΕ. Τα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης.

AP - ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΡΟΥΧΑ - ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Του Νίκου Ρογκάκου

Η ύφεση και οι πολιτικές μείωσης της ζήτησης επηρέασαν σημαντικά το λιανικό εμπόριο και ιδιαίτερα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, καθιστώντας πλέον σαφή το διαχωρισμό των μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων. Παράλληλα, το 56% των επιχειρήσεων εμφανίζει το 2018 μείωση του κύκλου εργασιών, το 27%  έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, ενώ επίσης 27% των επιχειρήσεων παρουσιάζει οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.

«Μεταβατική και κρίσιμη είναι αυτή η εποχή για το εμπόριο, διότι αν και η “πίτα” παραμένει στα ίδια επίπεδα και διαφαίνεται μια θετική προδιάθεση, ωστόσο φαίνεται να χάνεται από την αγορά μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναζητούνται τρόποι για να μικρύνει η “ψαλίδα” στην αγορά που μεγαλώνει υπέρ των μεγάλων». Αυτό σημείωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Καρανίκας, στην παρουσίαση της 18ης ετήσιας έκθεσης του ελληνικού εμπορίου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, η συνεισφορά του εμπορίου στο ΑΕΠ της χώρας διαμορφώνεται στο 11%, ενώ καταγράφηκε αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ) στο λιανικό εμπόριο κατά 2,1% και ενίσχυση του χονδρικού εμπορίου κατά 7,2%.

Την ίδια ώρα το εμπόριο παραμένει ο σημαντικότερος εργοδότης της χώρας, απασχολώντας το 18% των εργαζομένων στη συνολική απασχόληση και το 21% στη μη αγροτική απασχόληση. Το 2018 δημιουργήθηκαν 6.200 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο, ενώ 1 στους 5 νέους κάτω των 25 ετών που εργάζεται στον μη αγροτικό τομέα απασχολείται στο εμπόριο.

Αναφορικά με τις ΑΕ και τις ΕΠΕ, καταγράφηκε αύξηση, για δεύτερο συνεχόμενο έτος, κατά 7,9% των πωλήσεών τους αλλά και αύξηση των συνολικών καθαρών κερδών κατά 8,5%. Επίσης είναι άξιο λόγου ότι το 25% των εμπορικών επιχειρήσεων ξεκίνησε τη λειτουργία τους κατά την τελευταία δεκαετία.

AP - ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΡΟΥΧΑ - ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Σύμφωνα με την Βάλια Αρανίτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθύντρια του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ΕΣΕΕ, που επιμελήθηκε και παρουσίασε την ετήσια έκθεση για το 2018, το εμπόριο καταγράφει τις εξής τάσεις:

-     ένα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει είναι η άνιση κατανομή της (οριακής) μεγέθυνσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και της αύξησης του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο. Όπως διαφαίνεται, μια μικρή μερίδα μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες συχνά προέκυψαν από εξωτερική ανάπτυξη (συγχωνεύσεις και εξαγορές), κατορθώνει να απορροφά ένα μεγάλο τμήμα κυρίως της ανελαστικής (ενεργούς) ζήτησης (π.χ. σούπερ μάρκετ).

Δεν μπορούμε να αποφανθούμε με βεβαιότητα εάν αυτή η εξέλιξη οφείλεται στις οικονομίες κλίμακας και στα πολλαπλασιαστικά οφέλη ή στις αλλαγές των προτύπων κατανάλωσης ή ακόμα και σε συνδυασμό των δύο. Στο πλαίσιο αυτής της ιδιότυπης “συγκεντροποίησης” της αγοράς, οι μικρές επιχειρήσεις, που υπέστησαν το βάρος της ύφεσης, δεν μοιάζουν να συντάσσονται με τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, αφού το 56% των επιχειρήσεων της πρωτογενούς έρευνας καταγράφει μείωση του κύκλου εργασιών τους. Τα στοιχεία αυτά φαίνονται σε έναν βαθμό να ερμηνεύουν τις αποκλίσεις που παρουσιάζονται ανάμεσα στο Δείκτη Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ) της  ΕΛ.ΣΤΑΤ. και στα στοιχεία πολλών επιχειρήσεων. Μια σημαντική διαπίστωση της έρευνας είναι ότι παρότι λιγότερες επιχειρήσεις καταγράφουν αύξηση του κύκλου εργασιών, ο μέσος κύκλος εργασιών αυξάνεται ενώ μια μικρή μερίδα επιχειρήσεων εμφανίζει ισχυρή ανάκαμψη μεγεθύνοντας τον κύκλο εργασιών. Ουσιαστικά καταγράφεται μια συγκεντροποίηση του κύκλου εργασιών, η οποία διαφαίνεται ήδη από τις αρχές  της δεκαετίας του 1990 και τεκμηριώνει την άνιση διάχυση των θετικών αποτελεσμάτων του κύκλου εργασιών.

AP - ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ

-     Ένα ακόμη συμπέρασμα που εξάγεται, είναι ότι το εμπόριο, ενώ παραμένει σταθερά ο μεγάλος εργοδότης της ελληνικής οικονομίας, αρχίζει να συγκεντρώνει σταδιακά υψηλότερα ποσοστά μερικής απασχόλησης (15,7% στο εμπόριο έναντι του 10,5% στο σύνολο της οικονομίας), ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης. Μάλιστα, στις μικρές επιχειρήσεις το ποσοστό της μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 18,7% της συνολικής μισθωτής απασχόλησης. Το στοιχείο αυτό φανερώνει αφενός την προσπάθεια προσαρμογής των μικρών επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες - ανάπτυξη τουρισμού, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αλλαγές του θεσμικού πλαισίου - και αφετέρου την υιοθέτηση νέων πρακτικών, διαφορετικών από αυτές που μας είχαν συνηθίσει ως τώρα. Οι παρατηρήσεις αυτές σκιαγραφούν επίσης τη συμπίεση που υφίσταται ένας κλάδος που επενδύει παραδοσιακά στον άνθρωπο και στις δεξιότητες του.

-     Ένα ακόμη εύρημα που εντοπίζεται είναι η διατήρηση της θετικής πορείας των ΑΕ – ΕΠΕ του εμπορίου. Οι πωλήσεις αυξάνονται για δεύτερο συνεχόμενο έτος (κατά +7,9%) με τα μικτά κέρδη να αυξάνονται με μικρότερο όμως ρυθμό λόγω της αύξησης του κόστους των πωληθέντων αγαθών (+8,8%). Εντούτοις, η μεγέθυνση τόσο των πωλήσεων, όσο και η εξέλιξη του μεικτού κέρδους παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις εντός των επιμέρους κλάδων του λιανικού εμπορίου. Για παράδειγμα, ο κλάδος των τροφίμων, ποτών, καπνού παρουσιάζει σημαντική μεγέθυνση (+10,2%) σε αντίθεση με τον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης όπου η αύξηση είναι σημαντικά μικρότερη (+3,6%).

Επίσης, όπως αναφέρθηκε, οι περισσότερες δυναμικές επιχειρήσεις εντοπίζονται στο κλάδο των τροφίμων, ενώ την ίδια στιγμή ο παραδοσιακός κλάδος της ένδυσης και υπόδησης μοιάζει  να βρίσκεται σε κόπωση. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι επιχειρήσεις της ένδυσης και υπόδησης καταγράφουν εξαιρετικά υψηλή συμμετοχή στην ομάδα των αγωνιστών (επιχειρήσεις που έχουν στάσιμο κύκλο εργασιών και καταγράφουν ληξιπρόθεσμα χρέη), ενδεικτικό των πολλαπλών πιέσεων που καταγράφονται στον κλάδο τα τελευταία χρόνια.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μητσοτάκης από Βουλή: Η Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια έχει υπερασπιστεί σθεναρά τα εθνικά της συμφέροντα14:50Ιρλανδία: Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ μαγνητίζουν τα βλέμματα14:35Παράνομοι μετανάστες ταξίδεψαν από την Κωνσταντινούπολη στη Θεσσαλονίκη μέσα σε καρότσα φορτηγού14:20Γαλλία: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Λεκορνί 14:06Τροιζηνία: Εξαρθρώθηκε σπείρα που καλλιεργούσε και διακινούσε κάνναβη – Εντοπίστηκαν 3 πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια13:51Συνέλαβαν τον Βιλντόσα με τη σύζυγό του στην Ιταλία 13:37Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα πετύχει όλους τους στόχους που έθεσε για τον πόλεμο στη Γάζα13:23Κατά πλειοψηφία πέρασε το εργασιακό νομοσχέδιο13:09Ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης12:54Ακρίβεια: Απλησίαστα για τους καταναλωτές τα φρέσκα ψάρια12:40Ο Μεγάλος Δικτάτωρ – Όταν ο Τσάρλι Τσάπλιν ύψωσε τη φωνή του απέναντι στο σκοτάδι12:26Σε κρίσιμη κατάσταση η 3χρονη που ανασύρθηκε από πισίνα στη Ρόδο12:11Γκρουπ στα Social Media για μπλόκα: Αφού συνελήφθησαν οι διαχειριστές, δημιουργήθηκε νέα με 7.000 μέλη11:57Μητσοτάκης: Η ομιλία του στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική11:42Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω11:40Θεσσαλονίκη: Ένοπλη ληστεία σε κατάστημα κινητών τηλεφώνων – Έφυγαν με λεία άνω των 50.000 ευρώ11:25Νότια Προάστια: Συνελήφθησαν δύο 16χρονοι για ένοπλες ληστείες σε περίπτερα 11:10Ψηφίζεται σήμερα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο10:56Ευρυτανία: Αυτοκίνητο έπεσε σε γκρεμό - Νεκρός ο ένας από τους δύο επιβαίνοντες10:42ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και λουκέτα σε 42 ΚΥΔ για φοροδιαφυγή10:28
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο