Ντομπρόβσκις: οφέλη από τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου
Μεγαλύτερη διαφάνεια, λογοδοσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αποτελεσματικότητα των δημοσιονομικών πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απώτερο στόχο την καλύτερη στήριξη των κρατών-μελών, θα είναι το αποτέλεσμα από τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε η Κομισιόν δια του αντιπροέδρου της Βάλντις Ντομπρόβσκις στην ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τη δημιουργία ενός ΕΝΤ και το ενδεχόμενο ορισμού ενός κοινού Υπουργού Οικονομικών στην Eυρωζώνη.
Ο κ. Ντομπρόβσκις υποστηρίζει κατά λέξη, ότι το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο «θα συμβάλει στο να δημιουργηθούν νέες συνέργειες στο πλαίσιο της ΕΕ, ειδικότερα όσον αφορά τη διαφάνεια, την υποχρέωση λογοδοσίας έναντι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την αποτελεσματικότητα των δημοσιονομικών πόρων της ΕΕ και, ως εκ τούτου, στο να παρασχεθεί καλύτερη στήριξη στα κράτη-μέλη».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο «ορισμένα υφιστάμενα καθήκοντα της οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε. να συγχωνευθούν, ενδεχομένως, υπό την αρμοδιότητα ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών», ο Β. Ντομπρόβσκις σημειώνει πως αυτό «θα ενίσχυε την ευρωπαϊκή διάσταση της χάραξης οικονομικής πολιτικής και θα εξασφάλιζε ισχυρό κοινοβουλευτικό έλεγχο σε επίπεδο Ε.Ε., χωρίς να τίθενται υπό αμφισβήτηση οι εθνικές αρμοδιότητες».
Στην ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη για το τι θα σήμαινε μια τέτοια εξέλιξη για τα κράτη-μέλη, ο Επίτροπος απαντά πως «θα συμβάλει στη δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου πλαισίου διακυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να συμπληρώσει και να διευκολύνει την άσκηση εθνικών αρμοδιοτήτων, καθώς και στην αλληλεπίδρασή τους σε επίπεδο ΕΕ».
«Ιδανικά, θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρος της Ευρωομάδας, κάτι το οποίο είναι ήδη εφικτό σύμφωνα με τις ισχύουσες Συνθήκες της ΕΕ», αναφέρει ο Β. Ντομπρόβσκις.
Από την πλευρά του ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισημαίνει, στην ερώτησή του, ότι «στόχος είναι να μην να μην είναι μελλοντικά απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα στήριξης των χωρών της ΕΕ».