Τσακαλώτος στον ΑΝΤ1: όχι νέα μέτρα - δεν θα “προλαβαίνουμε” τις επενδύσεις την επόμενη διετία
«Με πήρε πριν από δύο ώρες ο Πρωθυπουργός για να πάω στην Προεδρία της Βουλής, αφού έφυγε ο Σόιμπλε, να πάω κι εγώ στην Προεδρία της Βουλής» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην έναρξη της συζήτησης του με τον Νίκο Χατζηνικολάου στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ενώ αποδεχόμενος ότι αστειεύεται, ομολόγησε ότι «όντως το έκανε αυτό το αστείο ο Αλέξης Τσίπρας».
Σε ότι αφορά την απομάκρυνση του Β. Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, ο κ. Τσακαλώτος είπε «ξέραμε ποιος ήταν με τα καλά και τα κακά του, είναι μία σύνθετη προσωπικότητα που άφησε την στάμπα του, πάντως ήταν ευρωπαϊστής. Πραγματικά πίστευε μια εποχή ότι ήταν καλύτερα για τους Έλληνες να ήταν εκτός Ευρωζώνης, ωστόσο αυτό τώρα δεν το πιστεύει νομίζω, όπως και μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης», ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τον πιθανό διάδοχο του κ. Σόιμπλε.
«Το όραμα του Σόιμπλε για την Ευρώπη δεν «περπατάει» και μέχρι τις ευρωεκλογές του 2019 αυτές θα συζητάμε. Αυτό είναι που θέλει και ο Μακρόν κι όλα αυτά δεν μπορούν να συνδεθούν με άλλα «ελληνικά επεισόδια». Πρέπει τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα και ζήτημα, γιατί έχει άλλα προβλήματα η Ευρώπη», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.
Για την υπερφορολόγηση
«Έχουμε βάλει περισσότερους φόρους σε συγκεκριμένες ομάδες έχετε ακούσει να το λέω κι εγώ» είπε σχολιάζοντας την δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη για την υπερφορολόγηση και την ανάγκη ανακούφισης των πολιτών από την λιτότητα.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι «δεν είναι μόνο αυτή η εικόνα, αντιτείνοντας ότι «έχει αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση, έχουν ανοίξει οι επιχειρήσεις κι ότι σύμφωνα με τις έρευνες οι καταναλωτές λένε ότι σκοπεύουν να αυξήσουν τις αγορές τους», σημειώνοντας ότι η συνολική εικόνα είναι άλλη.
«Οι εξαγωγές και οι λιανικές πωλήσεις αυξάνονται, η μεταποίηση επεκτείνεται, αυτό λένε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι η διάρθρωση των φορολογικών βαρών δεν είναι σωστή, γι ΄ αυτό έχουν προβλέψει απαλλαγές ύψους 3,5 δις ευρώ για τα επόμενα χρόνια» , σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.
«Ξέρουμε ότι υποφέρει πολύς κόσμος»
«Έχουμε κομμάτια της κοινωνίας που συνεχίζουν να υποφέρουν κι έχουμε κάνει τα πάντα για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους και για αυτά δεν λένε ποτέ τίποτα τα ΜΜΕ», ανέφερε ο κ.Τσακαλώτος, απαντώντας σε ερώτημα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τους εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου.
Ερωτηθείς αν υπάρχει περιθώριο να ισχύσει η ρύθμιση με τις 120 δόσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού και για τους οφειλέτες του Δημοσίου, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο αυξημένο ενδιαφέρον για τον θεσμό, χωρίς τελικώς να δώσει σαφή απάντηση για όσα φυσικά πρόσωπα και άλλους οφειλέτες δεν υπαχθούν σε αυτόν.
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για το 2018, ο κ. Τσακαλώτος αφού αναφέρθηκε σε διαστρέβλωση λεγομένων του κατά τις συζητήσεις του με δημοσιογράφους, επανέλαβε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ κι επομένως δεν θα απαιτηθεί η λήψη επιπλέον μέτρων για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.
«Δεν θα προλαβαίνουμε τις επενδύσεις»
Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι η ανάπτυξη το 2017 θα ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ, λέγοντας ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά φέτος και αναφέροντας ότι «υπάρχουν επενδύσεις που προχωρούν, όπως της Fraport και της Παπαστράτος».
Συμπλήρωσε ότι «όλες οι επαφές με ξένους επενδυτές δείχνουν ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον», ενώ στο επιχείρημα ότι μεγάλες εταιρείες κλείνουν τα εργοστάσια τους στην Ελλάδα και τα μεταφέρουν σε άλλες χώρες απάντησε ότι αυτό ανέκαθεν γίνεται, λέγοντας πως υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα.
«Τα επόμενα δύο χρόνια στην Ελλάδα θα υπάρχουν περισσότερες επενδύσεις από όσες θα μπορούμε να απορροφήσουμε, για αυτό πρέπει να υπάρχουν φίλτρα για να προστατεύονται και κοινωνικά αγαθά» προέβλεψε ο κ. Τσακαλώτος, φέρνοντας ως παράδειγμα την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στην Χαλκιδική και την ανάγκη για περαιτέρω διάλογο με την τοπική κοινωνία και για την προστασία του περιβάλλοντος.
Κεφαλαιακά θωρακισμένες οι τράπεζες
Σε ότι αφορά το θέμα που ανακινήθηκε και μετά από τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι για τις ελληνικές τράπεζες και την πιθανότητα επίσπευσης των στρες τεστ για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ο κ. Τσακαλώτος είπε «μέχρι την Παρασκευή θα υπάρχουν σαφείς απαντήσεις για τις τράπεζες, τα στρες τεστ θα γίνουν για όλες τις χώρες την ίδια εποχή, δεν χρειάζεται μεγαλύτερη εποπτεία κι έλεγχος για τις ελληνικές τράπεζες από ότι για τις άλλες τράπεζες της Ευρώπης».
Μάλιστα, μετά και τις πληροφορίες από πλευράς ΔΝΤ ότι δεν ασκείται ιδιαίτερη πίεση για το θέμα των τραπεζών, ο Υπουργός Οικονομικών είπε στον Νίκο Χατζηνικολάου ότι «δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και τον ρόλο τους στην πραγματική οικονομία για την ανάπτυξη».
Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί και να αποφασιστεί μέτρο για την αγορά των κόκκινων δανείων από τους ίδιους τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, πως συνέβη στην Κύπρο, καθώς έτσι όπως σημείωσε «θα περίμεναν όλοι πότε θα μπορούν να πληρώσουν λιγότερα για το δάνειο τους». Επεσήμανε ότι βασικός στόχος είναι να μπουν στο στόχαστρο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αυτοί που έχουν και δεν πληρώνουν, συμπληρώνοντας ότι έτσι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, το οποίο όπως ανέφερε με νόημα δεν είναι πρόβλημα μόνο των τραπεζών, αλλά όλης της κοινωνίας και της οικονομίας.