Νέες “φωτιές” στην διαπραγμάτευση από την ΕΚΤ
«Φωτιές» στην διαπραγμάτευση από τον επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ στο κουαρτέτο, ο οποίος λέει ότι νόμοι που ψηφίστηκαν μετά την δεύτερη αξιολόγηση εξετάζονται ως ασύμβατοι με όσα έχουν συμφωνήσει Αθήνα–δανειστές. Σχεδόν ταυτόχρονα, με νέο "χτύπημα" ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέει ότι ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ.
Την ίδια ώρα, τα κυβερνητικά στελέχη βάλλουν κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσπαθεί να κλείσει το παράθυρο για νέα μέτρα το 2018 που …μισάνοιξε, μετά το Νομισματικό Ταμείο, και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο Eurogoup της Παρασκευής, στην Εσθονία.
Κουβέντα για «νέα μέτρα»
Να σταματήσει πριν καν ανοίξει επισήμως η συζήτηση από τους δανειστές, που ήδη πάντως αναφέρονται στο ενδεχόμενο νέων μέτρων το 2018 επιδιώκει η Κυβέρνηση, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει ότι τελικώς ο στόχος των δημοσίων εσόδων, άρα και του πλεονάσματος, θα επιτευχθεί.
«Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα χρειαστούμε κανένα νέο μέτρο για το 2018, διότι πιστεύω ότι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, η υπεραπόδοση και η υποαπόδοση θα αλληλοεξουδετερωθούν», δηλώνει ο Υπ. Οικονομικών, τονίζοντας ότι υπάρχει μεν υστέρηση στα έσοδα, όμως η εκτέλεση του Προϋπολογισμού επιτυγχάνεται λόγω μεγαλύτερων εισπράξεων από άλλες πηγές.
Οι δανειστές ζητούν μετ΄ επιτάσεως από την Αθήνα να τρέξει για την υλοποίηση των 95 προαπαιτούμενων ώστε η γ΄ αξιολόγηση να κλείσει ως το τέλος του έτους. Βασικότερα αγκάθια:
- ο τρόπος επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018
- η αναθεώρηση κοινωνικών επιδομάτων (όπως το φοιτητικό και τα οικογενειακά)
- Εργασιακά
- Άνοιγμα αγορών-επαγγελμάτων
- «Κόκκινα δάνεια»
- Ιδιωτικοποιήσεις
«Αγκάθια» μεταξύ β΄ και γ΄ αξιολόγησης
Κι ενώ τα προαπαιτούμενα της γ΄ αξιολόγησης είναι …βουνό, ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ για την Ελλάδα, λέει ότι υπάρχουν αστερίσκοι και για μια σειρά νόμων που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι.
O Φραντσέσκο Ντρούντι, μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα» επισημαίνει «δυστυχώς, διάφορα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν μετά την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης ενδέχεται να μην είναι συμβατά με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος και θα πρέπει να εξεταστούν από τις ομάδες μας».
Όπως δηλώνει, «είναι για παράδειγμα νομοθετικές διατάξεις που αφορούν την αγορά εργασίας, τη φορολογία, τη διαχείριση εσόδων και τη Δημόσια Διοίκηση».
«Πυρ ομαδόν» κατά ΔΝΤ
Σε κοινή γραμμή, Βρυξέλλες, Αθήνα και ΕΚΤ απέρριψαν - και στις συζητήσεις στο Eurogroup - τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε ότι αφορά την δημιουργία «μαξιλαριού ασφαλείας» για την κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών, όμως η Κεντρική Ευρωτράπεζα είχε ενστάσεις για αργούς ρυθμούς στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και την διευθέτηση κόκκινων δανείων.
«Δεν εγείρουμε τώρα θέμα αναφορικά με την παρουσία ή όχι του ΔΝΤ (στο πρόγραμμα). Αυτό που λέμε, είναι ότι όλοι πρέπει να μείνουν σε όσα όλοι μαζί έχουμε συμφωνήσει. Περιμένουμε όλοι μας οι εταίροι να κάνουν το ίδιο. Ελπίζουμε ότι αυτή η αξιολόγηση δεν θα καθυστερήσει, όπως η προηγούμενη, λόγω διαφωνιών μεταξύ των θεσμών», δηλώνει ο Νίκος Παππάς στο Bloomberg.
Ο Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξη του στην Realnews, υπογραμμίζει «η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα λειτουργεί τελικώς σε βάρος της χώρας μας. Νέες απαιτήσεις δεν πρέπει να γίνουν δεκτές. Εάν πάλι δεν πιαστούν οι στόχοι που έχουμε ήδη συμφωνήσει, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε για την ορθότητα του μείγματος πολιτικής που ακολουθούμε».
«”Καθαρή έξοδος” από τα μνημόνια»
Η ταχεία ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης, θα προλειάνει το έδαφος για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το βράδυ της Παρασκευής, μετά από την συνεδρίαση του Eurogroup, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα γίνει με πλήρη κάλυψη των αναγκών της χώρας από τις διεθνείς αγορές, χωρίς την ύπαρξη προληπτικής γραμμής πίστωσης.
«Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει εν πολλοίς συντελεστεί, τα μέτρα έχουν ψηφιστεί, αυτό που πρέπει να δείξουμε και να πείσουμε όλους γι΄ αυτό είναι ότι πήραμε το μάθημα μας και δεν θα κάνουμε τα ίδια λάθη του 2009 και του 2010, αυτά που μας έφεραν εδώ. Αν αυτό γίνει σαφές, θα είναι πιο καθαρός ο ορίζοντας στην εποχή μετά το μνημόνιο», τόνισε ο Εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών εργάζονται πυρετωδώς στην Αθήνα, όπου οι επικεφαλής των κλιμακίων αναμένονται σε ακριβώς έναν μήνα.