“Ανάσα” στην Αθήνα από το Eurogroup
«Ξεχειλισμένο» μπορεί να μην είναι «το ποτήρι» της συμφωνίας στο Eurogroup για την Ελλάδα, εν τούτοις ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αγορές συμφωνούν πως για τη χώρα λήγει μια περίοδος βαριάς αβεβαιότητας.
H Αθήνα περίμενε μια πιο γενναία διατύπωση για το ζήτημα του χρέους. Άπαντες όμως στο Eurogroup συνομολόγησαν πως οι αποφάσεις διασφαλίζουν ότι η χώρα αποφεύγει τις καλοκαιρινές περιπέτειες και μπορεί να σχεδιάσει με ασφάλεια έναν «οδικό χάρτη» ανάπτυξης και επιστροφής στις αγορές.
Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τον Προκόπη Παυλόπουλο προκειμένου να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurougroup και σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι «δόθηκε μια δέσμευση για το τέλος των μνημονίων»
Τι πήρε η Αθήνα από τους δανειστές
Στα θετικά της χθεσινής συμφωνίας η απόφαση ότι μετά το τέλος του προγράμματος και εφόσον αυτό τηρηθεί στο ακέραιο, τότε θα εξετασθεί επιμήκυνση δανείων 0-15 έτη «στο βαθμό που θα χρειαστεί».
Επίσης το πάγωμα των επιτοκίων και ένας μηχανισμός που θα συνδέει την εξυπηρέτηση του χρέους με την ανάπτυξη, όπως προέβλεπε η γαλλική πρόταση.
Όμως η Ελλάδα δεσμεύεται από την πλευρά της για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ 2018-2022 και περίπου 2% την περίοδο 2023-2060.
Σε ότι αφορά την βοήθεια για επιστροφή στην ανάπτυξη, οι εταίροι αποφάσισαν την Δημιουργία Αναπτυξιακής τράπεζας σε συνεργασία με Κομισιόν με κονδύλια αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης τόνισε ότι «η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων προϋποθέσεων, που εξασφαλίζουν τη δημοσιονομική σταθερότητα κατά τα επόμενα χρόνια».
Ανακούφιση από την εκταμίευση της δόσης
Η εκπλήρωση και των 140 σκληρών προαπαιτούμενων που είχαν θέσει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί άνοιξε την πόρτα για την εκταμίευση της δόσης, διασφαλίζοντας την ηρεμία στις αγορές. Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς και έτσι από την δόση των 8,5 δις, τα 7,7 δις θα εκταμιευτούν τον Ιούλιο και τα υπόλοιπα 800 εκ. ευρώ το φθινόπωρο, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του για τα αποτελέσματα του Eurogroup, τόνισε ότι πλέον, «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ».
Ναι μεν αλλά… από το ΔΝΤ
Το Ταμείο εξακολουθεί να θεωρεί μη βιώσιμο το Χρέος, παρά το γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα εισηγηθεί εκταμίευση 2δις ευρώ στο ΔΝΤ. Η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου θα απελευθερωθεί όταν υπάρξει η «καθαρότητα» στα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους.
Η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε σχετικά, «θα ήθελα να ανακοινώσω την πρόθεσή μου να προτείνω στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μία Συμφωνία Επί της Αρχής για Stand-By arrangement για την Ελλάδα».
Τα «θολά σημεία» της συμφωνίας
Παρά την γενική ικανοποίηση όμως υπάρχουν τουλάχιστον δυο σημεία τα οποία θα πρέπει να αποσαφηνιστούν.
Το πρώτο είναι πότε η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης και το δεύτερο ότι το ΔΝΤ δεν «βλέπει» ακόμα ότι το χρέος είναι βιώσιμο.
Πηγές της ΕΚΤ ανέφεραν ότι «λαμβάνουμε υπόψη τη συζήτηση στο Eurogroup που βλέπουμε ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης βιωσιμότητας χρέους».
Σε ό,τι αφορά τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος γίνεται αναφορά, στην πιθανότητα μίας περαιτέρω επέμβασης στο προφίλ εξυπηρέτησης των δανείων του EFSF και πάντα σύμφωνα με την απόφαση που είχε ληφθεί τον Μάιο του 2016.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ωστόσο, έσπευσε να προειδοποιήσει τους Έλληνες πως ακόμη δεν έχουν τελειώσει όλα, αλλά όπως είπε ελπίζει πως αυτό «θα είναι το τελευταίο μνημόνιο για την Ελλάδα».
Αντιδράσεις για τη συμφωνία στο Eurogroup
Κυβερνητικά στελέχη εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τα όσα διαδραματίστηκαν στο Eurogroup.
O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε ότι «η συμφωνία δίνει καθαρές δεσμεύσεις για την ανάπτυξη».
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα» τόνισε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε ξεκάθαρη λύση για το χρέος».
"Πυρά" της αντιπολίτευσης
Η αντιπολίτευση από την πλευρά της, δεν φαίνεται να συμμερίζεται την ικανοποίηση της Κυβέρνησης για τις αποφάσεις του Eurogroup.
Σε ανακοίνωση της η ΝΔ υποστηρίζει ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει “κολοσσιαία ψέματα” ως “μεγάλες επιτυχίες”.
Ανάλογου ύφους είναι και οι δηλώσεις εκπροσώπων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Οι αντιδράσεις της αγοράς
Ο Πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, δήλωσε ότι «η συμφωνία στο Eurogroup είναι ένα πρώτο θετικό βήμα». Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, σχολίασε πως «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη».
Ο Πρόεδρος του ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, υπογράμμισε πως πρέπει «να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο». Ενώ ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, αναρωτήθηκε αν «τα μέτρα έφεραν τη συμφωνία ή η συμφωνία τα μέτρα».