Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων για τα εκκρεμή ζητήματα
Στις 10.30 το πρωί ξεκίνησε ο μαραθώνιος διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με σκοπό να κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα.
Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε λίγο μετά τη 01.00 τα ξημερώματα της Κυριακής ότι "κλείσαμε τα χρηματοοικονομικά πλην ενός θέματος. Στην φορολογική διοίκηση συμφωνήσαμε σε όλα και επιτεύχθηκε συμβιβασμός στο θέμα της παραγραφής παλαιών υποθέσεων που ζητούσε το ΔΝΤ".
Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων η συζήτηση αν και πήγε καλά, τόνισε ο ίδιος, παραμένει ένα ανοιχτό θέμα όπως επίσης μια εκκρεμότητα παραμένει και ως προς το Υπερταμείο. "Δεν βλέπω από καμιά πλευρά διάθεση καθυστέρησης" σχολίασε ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας που εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος.
"Στόχος είναι (πιθανόν τα ξημερώματα της Δευτέρας) "να φτάσουμε σε ένα τελικό κείμενο", πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Οι σημερινές συναντήσεις ξεκίνησαν με αντικείμενο τις αγορές προϊόντων, συγκεκριμένα τις συστάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, την πώληση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) εκτός φαρμακείων, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων (μηχανικοί) κ.ά.
Ακολούθησε ένα διάλειμμα, το μεσημέρι, προκειμένου οι δύο πλευρές να συσκεφθούν κατ' ιδίαν και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για το συνταξιοδοτικό, τα «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.
Στη συνάντηση που άρχισε στις 19.00 χθες και ολοκληρώθηκε μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα, αρχικά τέθηκαν θέματα ιδιωτικοποιήσεων, παρόντος, εκτός του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, για τις ΔΕΚΟ, που είναι στην αρμοδιότητά του.
Ακολούθησε η συνάντηση για τη φορολογική διοίκηση, με την παρουσία του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή. Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν με τα ζητήματα των αγορών προϊόντων και των χρηματοοικονομικών. Παρόντες στην τελευταία ενότητα των διαπραγματεύσεων ήταν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και Αλέξης Χαρίτσης, αντιστοίχως.
Την ίδια ώρα, αισιόδοξος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 22 Μαΐου εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα. Ο ίδιος παραδέχεται ότι η Ελλάδα έχει κάνει «ισχυρή πρόοδο» στις μεταρρυθμίσεις, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην άμεση εκταμίευση επιπλέον οικονομικής στήριξης, όπως τόνισε.
Αισιόδοξος όμως είναι και ο πρωθυπουργός, ο οποίος αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το Brexit, δήλωσε ότι "η γενική εικόνα που επικρατεί είναι ότι βρισκόμαστε εντός πλαισίου, εντός στόχων, προκειμένου να έχουμε κατάληξη στις 22 Μαϊου".