Πρεμιέρα του συστήματος ελέγχου καταθέσεων –φορολογικών δηλώσεων
Πρεμιέρα κάνει σήμερα το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων, που ως σκοπό έχει «εξπρές» ελέγχους και αποκάλυψη πηγών φοροδιαφυγής.
Η παρουσίαση του συστήματος διασταύρωσης των καταθέσεων με τα εισοδήματα, θα γίνει σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Τα αποτελέσματα ελέγχου των 1,2 εκατομμυρίων ΑΦΜ θα βγαίνουν σε διάστημα δύο ημερών.
Ουσιαστικά, αυτό που θα κάνει το νέο σύστημα είναι να ξεκαθαρίζει τις πρωτογενείς εγγραφές, από τις επανακαταθέσεις και τα διάφορα χρηματοοικονομικά προϊόντα που ανανεώνονται και στη συνέχεια θα συγκριθούν με τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις, ώστε να διαπιστωθεί αν υφίσταται θέμα απόκρυψης φορολογητέων ποσών.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Πιτσιλή, διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέσω της εφαρμογής του αυτοματοποιημένου ελέγχου προσαύξησης περιουσίας θα αντλούνται από τους ελεγκτές – χρήστες τα εξής:
Α. Τα πρωτογενή δεδομένα που έχουν αποσταλεί από τις τράπεζες σε ενιαίο κωδικολόγιο το οποίο δημιουργήθηκε από τα στελέχη της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα.
Β. Τα δηλωθέντα εισοδήματα του ελεγχόμενου, κατά το χρόνο του ελέγχου, ώστε όλα να μπαίνουν σε αυτοποιημένη επεξεργασία των τραπεζικών και φορολογικών δεδομένων, με τον προσδιορισμό των πρότερων καταθέσεων για κάθε ελεγχόμενο, μέσω αυτοματοποιημένων ελεγκτικών εντολών, ώστε να φανούν αυτά που έχουν φορολογικό ενδιαφέρον.
Παρά την απολύτως επιτυχημένη πιλοτική λειτουργία του προγράμματος, οι ελεγκτές εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητά του, αφού θα πρέπει να λειτουργήσουν ταυτόχρονα πολλές παράλληλες εφαρμογές του Taxisnet.
Να σημειωθεί, ωστόσο ότι, στο σύστημα αυτό από το οποίο θα περάσουν και όλοι οι προηγούμενοι έλεγχοι που έχει διενεργήσει η εφορία, δεν μπορούν να διασταυρωθούν εκ νέου οι υποθέσεις που έχει ήδη ελέγξει η οικονομική αστυνομία.
Οι υποθέσεις που έχουν παραδοθεί στην Εφορία από την Οικονομική Αστυνομία, περιλαμβάνουν επανακαταθέσεις αυξάνοντας τα ποσά που καλούνται να δικαιολογήσουν οι ελεγχόμενοι σε υπερβολικά επίπεδα.