Στουρνάρας: ρεαλισμός και ευελιξία για να κλείσει η αξιολόγηση
Του Νίκου Ρογκάκου
“Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, δεν πρόκειται να συνεχιστεί η ανάκαμψη”, είναι το μήνυμα που έστειλε εκ νέου ο Γιάννης Στουρνάρας, καλώντας όλες τις πλευρές να ρίξουν νερό στο κρασί τους.
“Απαιτείται ρεαλισμός και ευελιξία τόσο από τους εταίρους και τους θεσμούς όσο και από την ελληνική πλευρά, με στόχο την άμεση κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε να ισχυροποιηθεί η πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από το 2017 και μετά” σημείωσε σε ομιλία του σε εκδήλωση του Wharton Club, με φόντο τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι στο Eurogroup της Πέμπτης θα ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει προκαταβολικά μέτρα, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η συμμετοχή του ΔΝΤ και η διαπραγμάτευση συνολικά.
Εστιάζοντας στις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες στις αγορές προϊόντων και στην αγορά εργασίας, αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης των πολιτικών κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα, ο Διοικητής της ΤτΕ έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου από την άνοδο του λαϊκισμού και τόνισε ότι το αντίδοτο στην αντιευρωπαϊκή ρητορική είναι η ενδυνάμωση της Ευρώπης. Περιγράφοντας, δε, τις εγγενείς αδυναμίες του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, ο Γιάννης Στουρνάρας ξεδίπλωσε μια σειρά παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, όπως ο επιμερισμός του κινδύνου, φέρνοντας πάλι στο τραπέζι τον όρο “ευρωομόλογα”.
Ο Διοικητής της ΤτΕ έριξε, μάλιστα, “καρφιά” στην πολιτική των υψηλών πλεονασμάτων στο εξωτερικό ισοζύγιο, που ουσιαστικά δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών- μελών της ΟΝΕ, “φωτογραφίζοντας” τη Γερμανία, η οποία εγκαλείται συχνά- πυκνά για την εφαρμογή της τακτικής... “τα δικά σας, δικά μας και τα δικά μας, δικά μας”.
“Η έλλειψη προόδου στις χώρες με συνεχή πλεονάσματα στο εξωτερικό ισοζύγιο (σ.σ. χαρακτηριστική περίπτωση η Γερμανία) καθιστά πιο δύσκολη τη συνέχιση της προσπάθειας προσαρμογής στις χώρες που έχουν διορθώσει τις εξωτερικές ανισορροπίες τους (σ.σ. οι χώρες του Νότου και ειδικά η Ελλάδα), καθότι συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερη εσωτερική υποτίμηση προκειμένου να επιτύχουν διατηρήσιμα οφέλη σε όρους ανταγωνιστικότητας και ανόδου των εξαγωγών τους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο σε ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας, περιγράφοντας ουσιαστικά ένα αδιέξοδο. Επικαλούμενος, μάλιστα ειδική μελέτη της Κομισιόν, παρατήρησε ότι μια αύξηση των δημόσιων επενδύσεων που θα επιβάρυνε τις χώρες με υπερπλεονασματικά ισοζύγια (σ.σ. όπως η Γερμανία), δεν θα ενίσχυε την εσωτερική ζήτηση μόνο σε αυτές τις χώρες, αλλά θα “έσπρωχνε” το ΑΕΠ και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης