LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 22 Ιανουαρίου 2017 17:21

Μίχαλος: να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση

Κάθε καθυστέρηση είναι σε βάρος της Ελλάδας επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ και ζήτησε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα της επιχειρηματικότητας.

Κωνσταντίνος Μίχαλος  - πρόεδρος ΚΕΕΕ

Την ανάγκη να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση και να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που εμποδίζουν την επιχειρηματική δράση επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Πιερίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Μίχαλος, «μέχρι στιγμής, η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί. Και κάθε καθυστέρηση είναι σε βάρος της Ελλάδας. Το 2017 είναι χρονιά εκλογών στην Ολλανδία, στη Γερμανία και στη Γαλλία και - όπως έχουμε δει να συμβαίνει και στο παρελθόν - η αδιαλλαξία απέναντι στην Ελλάδα αυξάνεται στο πλαίσιο της προεκλογικής ατζέντας των ευρωπαϊκών κομμάτων. Η κατάσταση, επομένως, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί εφησυχασμό. Οπότε, πρώτα από όλα, πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση. Όχι μόνο για να έρθουν οι πόροι που περιμένει η αγορά. Αλλά για να προλάβει η Ελλάδα να επωφεληθεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και να επιστρέψουν χρήματα στις τράπεζες. Για να μπορέσει, με αυτό τον τρόπο, να αποκλιμακωθεί το κόστος χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. Για να μπορέσουν, επιτέλους, οι επιχειρήσεις να δανειστούν με βιώσιμα επιτόκια».

Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε ο ίδιος, είναι επίσης απαραίτητο να προχωρήσει ταχύτερα η διαδικασία διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Ενώ πάγιο αίτημα της αγοράς και της επιμελητηριακής κοινότητας, είναι η διαμόρφωση ενός σταθερού και ταυτόχρονα ανταγωνιστικού φορολογικού περιβάλλοντος, με καθιέρωση ενιαίου flat rate συντελεστή για τις επιχειρήσεις, που δεν θα ξεπερνά το 20%.

Κωνσταντίνος Μίχαλος - ΕΒΕΑ

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων, με μέτρα όπως η παροχή κινήτρων για τη χρήση του πλαστικού χρήματος και της ηλεκτρονικής είσπραξης ΦΠΑ, καθώς και η σύσταση Ειδικού Σώματος Δίωξης για την καταπολέμηση του παραεμπορίου.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η λειτουργία του δημόσιου τομέα και όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μίχαλος: «δεν μιλάμε για απολύσεις. Δεν μιλάμε για οριζόντιες και τυφλές περικοπές, που οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη παράλυση τη δημόσια διοίκηση. Μιλάμε για αποτελεσματικότητα, για παραγωγικότητα και αξιολόγηση. Να μπουν παντού ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι. Να δοθούν κίνητρα και επιβραβεύσεις στους άξιους και στους παραγωγικούς. Να υπάρχει λογοδοσία και αξιολόγηση αποτελεσματικότητας, για κάθε ευρώ που ξοδεύεται από το κράτος και τους φορείς του και να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες για να εξοικονομηθεί κόστος».

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ σημείωσε ότι χρειάζεται αποτελεσματικότερος έλεγχος της κρατικής δαπάνης, πάταξη της φοροδιαφυγής, λιγότεροι φόροι για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Κι αυτά να συνδυαστούν με μεταρρυθμίσεις και πολιτικές, για την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων στη χώρα.

«Και το σημαντικότερο, υπογράμμισε ο ίδιος, ας ομονοήσουν επιτέλους οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Ας συνεργαστούν κι ας συμφωνήσουν σε μια εθνική στρατηγική, την οποία θα υπερασπιστούν από κοινού απέναντι στους δανειστές. Ας δώσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι οι στόχοι και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα θα τηρηθούν, όποια κυβέρνηση κι αν είναι στην εξουσία. Αλλά θα τηρηθούν βάσει εθνικού σχεδίου».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή23:59Champions League: Πρωταθλήτρια η "διαστημική" Παρί για πρώτη φορά στην ιστορία της23:49Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Σπάτα και Ασπρόπυργο23:39Βάλερι Μαχάφεϊ: «Έφυγε» από τη ζωή η ηθοποιός του "Desperate Housewives"23:24Βουλή: Την Τρίτη αρχίζει η επεξεργασία του νέου ΚΟΚ23:10Κυλλήνη: Πολυτελές αυτοκίνητο τράκαρε με τρακτέρ (εικόνες)22:55Στον Λευκό Οίκο ο Μερτς την Πέμπτη – Πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ ως καγκελάριος22:41Πύργος: Καταδίωξη και προσαγωγές μετά από άγριο καβγά ανηλίκων 22:25Γάζα: Η Χαμάς λέει ότι απάντησε στην πρόταση εκεχειρίας του Γουίτκοφ22:11Αυτό είναι το κρησφύγετο του Τούρκου που πυροβόλησε τα στελέχη της ΕΥΠ (βίντεο)21:56Υγεία - ΗΠΑ: Αύξηση των θανάτων από καρκίνο λόγω αλκοόλ21:40Βέλγιο: Οδοντίατρος κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 55 ασθενών του21:26Ασπρόπυργος: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά21:12Μονή Σινά: Την Δευτέρα η ελληνική αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο 20:58Champions League: Άγρια συμπλοκή στο μετρό του Μονάχου μεταξύ οπαδών της Ίντερ και της Παρί (βίντεο) 20:41Βόλος: Καθάρα τα νερά σε όλες τις πολυσύχναστες ακτές20:27Ελίζαμπεθ Πίπκο στον ΑΝΤ1: Δεν έχω μεγάλη πίστη στο Ιράν αλλά έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην κυρία διαπραγματευτική ισχύ του Τραμπ20:11ΗΠΑ: Αμερικανοί επιστήμονες λένε ότι ανακάλυψαν πλανήτη νάνο στα όρια του ηλιακού μας συστήματος19:57ΝΒΑ: Ο Γουίλιαμσον αρνείται την κατηγορία για βιασμό19:40Νιγηρία: Στους 151 ο αριθμός των νεκρών από τις ξαφνικές πλημμύρες19:23
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο