Η Σουηδία “καταργεί” τα μετρητά και στρέφεται στο ψηφιακό νόμισμα (Βίντεο)
Η σουηδική κεντρική τράπεζα (Riksbank) συζητά για το αν θα γίνει η πρώτη σημαντική κεντρική τράπεζα που θα εκδίδει ψηφιακό νόμισμα, ως απάντηση στη μείωση της χρήσης μετρητών στη σκανδιναβική χώρα, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Η αρχαιότερη κεντρική τράπεζα του κόσμου - ήταν η πρώτη που εξέδωσε χαρτονομίσματα στη δεκαετία του 1660 - ξεκινά ένα πρόγραμμα για να διερευνήσει τη μορφή που θα είχε το ψηφιακό νόμισμα και τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν από αυτό. Η Riksbank ελπίζει να αποφασίσει στην επόμενη διετία για το αν θα ξεκινήσει την έκδοση του νομίσματος, το οποίο αποκαλεί ekrona (ηλεκτρονική κορώνα).
«Αυτό είναι εξ ίσου επαναστατικό, όπως και το χαρτονόμισμα πριν από 300 χρόνια. Τι θα σημάνει για τη νομισματική πολιτική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα; Πώς θα το σχεδιάσουμε: θα είναι μία επαναφορτιζόμενη κάρτα, μία εφαρμογή ή ένας άλλος τρόπος;», δήλωσε η υποδιοικητής της Riksbank, Σεσίλια Σκίνγκσλεϊ, στους Financial Times.
Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν μόλις αρχίσει να ασχολούνται με τα δυνητικά οφέλη και προβλήματα των ψηφιακών νoμισμάτων, όπως του bitcoin, με πρόσφατες ομιλίες στελεχών της Τράπεζας της Αγγλίας και της Τράπεζας του Καναδά. Η δραματική πτώση, όμως, της χρήσης μετρητών στη Σουηδία - το ποσό των χαρτονομισμάτων και κερμάτων σε κυκλοφορία έχει μειωθεί κατά 40% από το 2009 - έχει οδηγήσει τη Riksbank στο να αναλάβει δράση.
«Δεν έχουμε, πραγματικά, ποιον να κοιτάξουμε για το πώς θα το σχεδιάσουμε και ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες… Δεν είναι για μας επιλογή να μην κάνουμε τίποτε», δήλωσε η κυρία Σκίνγκσλεϊ. «Πρέπει να κάνουμε την εργασία, επειδή δεν αποτελεί επιλογή να είναι ο δημόσιος τομέας στο περιθώριο και να βλέπει τον ιδιωτικό τομέα να κόβει την πρόσβαση των ανθρώπων στο χρήμα της κεντρικής τράπεζας», σημείωσε. Τόνισε, ωστόσο, ότι η Riksbank βλέπει το ψηφιακό νόμισμα ως συμπληρωματικό στα χαρτονομίσματα και τα κέρματα και όχι ως κάτι που θα τα αντικαταστήσει.
Υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα για τη σουηδική κεντρική τράπεζα, που πρέπει να απαντηθούν, σχετικά με το πώς θα λειτουργούσε το ψηφιακό νόμισμα. Θα είχαν οι άνθρωποι έναν λογαριασμό στη Riksbank; Θα μπορούσαν να ανιχνευθούν οι συναλλαγές, σε αντίθεση με τα μετρητά; Θα απέφερε το ηλεκτρονικό χρήμα τόκο; «Προσωπικά, θα ήθελα να σχεδιασθεί με τρόπο που να μοιάζει περισσότερο με τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα», απάντησε η υποδιοικητής. Αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα απέφεραν τόκο, αλλά πρόσθεσε ότι το κράτος δεν έχει συμφέρον να βοηθά τις παράνομες δραστηριότητες, υπονοώντας κάποια μορφή ανιχνευσιμότητας των συναλλαγών.