LATEST NEWS
 
Οικονομία /Οικονομική πολιτικήΔημοσίευση: 24 Οκτωβρίου 2016 14:39

Νέα μέτρα για το 2017 αν δεν πεισθούν οι δανειστές

Ξεσκονίζει τον Προϋπολογισμό του 2017 το κουαρτέτο. Το «βάρος» του 2015 και τα ισοδύναμα για τα μισθολόγια. Τα επιδόματα στο επίκεντρο. «Μάχη» για τα εργασιακά.

Τσακαλώτος - Κουαρτέτο - τρόικα - Χίλτον

Του Νίκου Ρογκάκου

Τον Προϋπολογισμό του 2017 «σκαλίζουν» κωδικό-κωδικό οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών, φέρνοντας όλο και εγγύτερα στον ορίζοντα την πιθανότητα λήψης επιπλέον μέτρων για το νέο έτος, αν δεν πεισθούν για την διασφάλιση επίτευξης των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων που έχουν οριστεί ως στόχοι.

Η «οσμή» νέων μέτρων αναδύεται κυρίως λόγω τριών αιτιών, με πρώτη το βάρος από το μικρότερο των αρχικών εκτιμήσεων πλεόνασμα του 2015, που μεταβάλλει κατά 900 εκ. ευρώ τα μεγέθη του 2016.

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου άνοιγε εκ νέου την ενδοκυβερνητική ...πληγή για τα ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να μην υπάρξουν μειώσεις στα Ειδικά Μισθολόγια των Ενόπλων Δυνάμεων, κάτι που αποτελεί την δεύτερη «απειλή» για το 2017.

Όπως έλεγε ο αξιωματούχος, «ακόμη περιμένουμε από το Υπ. Εθνικής Άμυνας τα μέτρα με τα οποία να εξοικονομούνται 400 εκατομμύρια ευρώ για το 2017», ρίχνοντας εκ νέου το μπαλάκι στον Πάνο Καμμένο, ο οποίος όμως πολλάκις έχει δηλώσει ότι έχει στείλει στον Γιώργο Χουλιαράκη έγγραφα με μέτρα.

Το «τρίτο μέτωπο» εστιάζεται στα προνοιακά επιδόματα και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, για την διασφάλιση του οποίου η Κυβέρνηση πρέπει να βρει άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που δεν έχει γίνει κατορθωτό μέχρι στιγμής.

Για να εφαρμοστεί το μέτρο, οι δανειστές εξετάζουν το ενδεχόμενο, λόγω της υπεραπόδοσης καποιων φορολογικών μέτρων φέτος, αυτά να «παγιωθούν» ή τουλάχιστον να ισχύσουν και το 2017, ώστε να εξασφαλιστούν επιπλέον εισπράξεις στην διάρκεια του 2017. 

"Σκληρή γραμμή απο το ΔΝΤ"

Ως ο πιο «σκληρός παίχτης» του κουαρτέτου – και σε αυτό το κομμάτι της διαπραγμάτευσης – εμφανίζονται από το οικονομικό επιτελείο η Ντέλια Βελκουλέσκου και τα στελέχη του ΔΝΤ, που «συνεχίζουν να αμφισβητούν τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί. Εμείς πάντως επιμένουμε ότι δεν τίθεται θέμα επιπλέον μέτρων για το 2017 ούτε ζήτημα μείωσης του αφορολόγητου».

Λεφτά

«Ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι, γίνεται και αποδεκτό. Για εμάς το θέμα του αφορολογήτου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχθούμε μείωση αφορολογήτου», τόνισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, λίγο πριν το πρωινό ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο για τα δημοσιονομικά.

'Όπως σημείωσε, εκτιμά ότι όλα τα ζητήματα, τόσο για το Μεσοπρόθεσμο, όσο και για τα υπόλοιπα μέρη της β΄ αξιολόγησης, θα κλείσουν το Νοέμβρη ή στις αρχές Δεκέμβρη. 

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, «συμφωνήθηκε να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων, ώστε να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων».

Κατά τις χθεσινές πρώτες επαφές των δύο πλευρών, επετεύχθη κατ’ αρχήν συμφωνία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό συμβιβασμού για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ διαπιστώθηκε το χάσμα που υπάρχει μεταξύ τους τόσο στα εργασιακά, όσο και στο ζήτημα του ακατάσχετου λογαριασμού.

Κόντρα για τα εργασιακά

Γαι το μέτωπο των εργασιακών, στο οποίο επίσης εμφανίζονται με ιδιαίτερα άγριες διαθέσεις οι δανειστές, εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων συνάντησαν το ευρωπαϊκό σκέλος του κουαρτέτου - όχι την Ντέλια Βελκουλέσκου - συζήτησαν μαζί τους και τους ενεχείρισαν κοινό κείμενο για τα εργασιακά και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θέμα για το οποίο επιτέθηκε στους δανειστές ο Αλέξης Τσίπρας, το πρωί της Δευτέρας, μιλώντας στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη των ΟΚΕ.

Ντέλια Βελκουλέσκου - συνέδριο - Economist

Οι εργοδότες θα συζητήσουν με τους δανειστές και το μείζον θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων, για το οποίο η ελληνική πλευρά επιμένει, όμως οι δανειστές προβάλλουν ισχυρές αντιρρήσεις κι αφήνουν "παράθυρο" να δεχθούν να ισχύσει το μέτρο, αλλά μόνο για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και πάλι με αυστηρά κριτήρια σε ότι αφορά τον αριθμό του προσωπικού της επιχείρησης και τον ετήσιο κύκλο εργασιών της, όροι που "αποκλείουν" από τον ακατάσχετο λογαριασμό την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.

"Βαριά" είναι η ατζέντα των συναντήσεων του κουαρτέτου και την Τρίτη.

Στις 12:00 θα συναντηθούν με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη για θέματα Δικαιοσύνης, στις 13:00 θα γίνει το ραντεβού για θέματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος με τον Πάνο Σκουρλέτη (σημ: αρχικώς είχε οριστεί το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, αλλά είχε αναβληθεί), ενώ στις 14:00 η διαπραγμάτευση θα επικεντρωθεί σε ζητήματα της Δημόσιας Διοίκησης.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Εντοπίσθηκε και συνελήφθη δραπέτης των αγροτικών φυλακών11:24Κυρανάκης: Στην Αθήνα δεν χωράμε άλλοι - Στο τραπέζι η απαγόρευση των φορτηγών από τις 7 έως τις 10 το πρωί (βίντεο)11:10Αγρότες: Σταθερά στα μπλόκα οι παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας – Πού κλείνουν δρόμους10:56Ρόδος: Ανήλικος μαθητής τραυματίστηκε σε συμπλοκή μετά από κατανάλωση αλκοόλ10:42Βόλος: Κινητήρας αυτοκινήτου πήρε φωτιά από βεγγαλικό10:28Βέλγιο: Τα τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους των Βρυξελλών ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης10:14NBA: Σιάτλ και Λας Βέγκας αποτελούν "μνηστήρες" για να αποκτήσουν ομάδες - Οριστική απόφαση το 2026 10:00Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι πολύωροι αποκλεισμοί στα τελωνεία - Σήμερα αποφασίζεται η πορεία των κινητοποιήσεων09:46Ουκρανία: Τραυματισμοί και μπλακάουτ προκλήθηκαν από ρωσική επίθεση drone09:32Φοινικούντα: Παραδόθηκε 30χρονος που αναζητούνταν για το διπλό φονικό09:18Βραχάτι: Αυτοκίνητο πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και έπεσε πάνω σε δέντρο - Νεκρός ο οδηγός09:04Αμπελόκηποι: Συναγερμός για απειλή βόμβας σε ιδιωτικό κολέγιο - Εκκενώθηκε το κτίριο08:50Αμοργός - Ο μοναδικός αγρότης που έστησε μπλόκο, στο Καλημέρα Ελλάδα: Στηρίζω τον αγώνα όλων των αγροτών08:36Ειρηνευτικό σχέδιο - Ουκρανία: Νέες συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας στη Φλόριντα08:22Αλλάζει η εικόνα του σταθμού Μετρό Μοναστηράκι08:08Σοβαρό τροχαίο στη Βασιλίσσης Σοφίας: Σύγκρουση φορτηγού με μοτοσικλέτα07:54Jeff Beck: Ο ανήσυχος πρωτοπόρος που επαναπροσδιόρισε την ηλεκτρική κιθάρα07:40Θεσσαλονίκη: Κατέληξε η 57χρονη που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο07:26Erasmus+: Συμφωνία με την ΕΕ για την επιστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου στο πρόγραμμα07:12Ο Τραμπ υποσχέθηκε στους Αμερικανούς "οικονομικό μπουμ που δεν ξαναείδε ποτέ ο κόσμος"06:58
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο