Δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές
Συνεχίζονται και σήμερα οι επαφές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, σε μια προσπάθεια να κλείσουν τα προαπαιτούμενα που θα επιτρέψουν την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ.
Στη συνάντηση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και Οικονομίας και των εκπροσώπων των θεσμών, η οποία είναι σε εξέλιξη, γίνεται μια επισκόπηση του προγράμματος.
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, μέχρι στιγμής έχει συζητηθεί το πρόγραμμα και πως θα προχωρήσουν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, η υλοποίηση των προαπαιτούμενων ώστε να έρθει η δόση των 2,8 δις. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδες πηγές έγινε συζήτηση για την προετοιμασία της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και για τα νομοσχέδια, της εθελοντικής αποκάλυψης εισοδημάτων και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείο Οικονομίας, ανέφερε ότι έρχεται νομοσχέδιο για την ρύθμιση χρεών σε τράπεζες, ταμεία και εφορία.
Η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον Γιώργο Κατρούγκαλο για τα εργασιακά πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών αποχωρούν από την Αθήνα την Παρασκευή και τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις. Όλοι δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα και θα ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση.
Κόντρα για το νέο υπερταμείο
Εν τω μεταξύ, στην χθεσινή συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους δανειστές υπήρξαν έντονες διαφορές με την ελληνική πλευρά να θέλει δικά της πρόσωπα να πλαισιώσουν τη διοίκηση του εποπτικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου και τους δανειστές να επιθυμούν δικούς τους.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως “βρισκόμαστε κοντά στη λύση” ενώ κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως η συζήτηση προβλέπεται να ολοκληρωθεί κατά τις επόμενες μέρες.
Ακόμη ένα ζήτημα που ανακύπτει και αφορά στο “παζάρι” με τους δανειστές είναι το ποιες και πόσες ΔΕΚΟ θα ενταχθούν προς πώληση στο νέο υπερταμείο.
Σύμφωνα με το τεχνικό μνημόνιο στο νέο υπερταμείο πρέπει να μεταφερθούν μεταξύ άλλων η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ, η ΕΥΑΘ, η ΕΑΔ και το Αττικό Μετρό.
Σε ότι αφορά στον ΟΤΕ θα πρέπει να πωληθεί το 5% που έχει το Δημόσιο, με τις δύο πλευρές να αναφέρουν πως είναι πολύ κοντά σε συμφωνία. Ακόμη συζητήθηκαν και ζητήματα του κανονισμού λειτουργίας και άλλες τεχνικές λεπτομέρειες.
Στην συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας ο ΓΓ Διαφθοράς, Γ. Βασιλειάδη με τους δανειστές συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το θέμα που αποτελεί σημείο τριβής προς το παρόν είναι αυτό των ανώνυμων κουπονιών με τα οποία είθισται στην Ελλάδα να χρηματοδοτούνται τα πολιτικά κόμματα.