LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 30 Ιουνίου 2016 16:36 | Ανανέωση: 01 Ιουλίου 2016 07:35

“Νηνεμία” μετά τον σάλο για τον ΟΛΠ

Ο υπουργός Ναυτιλίας κατέθεσε στη Βουλή τις αλλαγές που ζητούσε η Cosco. Ικανοποιημένη η Κινεζική εταιρεία. Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο.

COSCO - ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Με 223 ψήφους υπέρ -των βουλευτών των έξι εκ των οκτώ κομμάτων- που σηματοδοτούν μια ευρύτατη πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων, κυρώθηκε η συμφωνία για την μεταβίβαση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco.

Υπέρ επί της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων και καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ (25 ψήφοι).

Το ΚΚΕ υπερψήφισε, ωστόσο, την τροπολογία για το Κερατσίνι και τα άρθρα για το Λιμενικό Σώμα, πλην αυτού για την συμμετοχή του Λιμενικού στην FRONTEX. 

Η ΧΑ έθεσε σε ονομαστική ψηφοφορία την αρχή του και άρθρα του νομοσχεδίου και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το άρθρο 10α, για τις εργασιακές σχέσεις.

Πριν την ψηφοφορία, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, σε μια κίνηση καλής πίστης –κατά δήλωσή του- ο Θοδωρής Δρίτσας κατέθεσε στη Βουλή τις αλλαγές που ζητούσε η Cosco προκειμένου να συνεχίσει να υφίσταται η συμφωνία. Ο υπουργός Ναυτιλίας χαρακτήρισε τη φασαρία και την αναταραχή που προκλήθηκε μετά την επιστολή των Κινέζων χωρίς ουσιώδη βάση, επιμένοντας ότι οι όποιες αλλαγές έγιναν δεν παραβίαζαν τα συμφωνηθέντα.

«Γεννήθηκε ένα μείζον ζήτημα κυριολεκτικά εκ του μη όντος», ανέφερε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση σέβεται τον παραχωρησιούχο και τη φίλη Κίνα και «δεν έχουμε καμιά αντίρρηση να εξαντλήσουμε όλη την καλή πίστη για να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία ότι η κυβέρνησή μας δεν είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει διεθνώς».

Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας εξαντλήθηκε κάθε προσπάθεια για την υπέρβαση κάθε επιφύλαξης, ενώ όπως είπε, οι παρεμβάσεις που έγιναν είχαν στόχο να μην δημιουργηθούν περισσότερες τριβές στο μέλλον.

Με την επανάληψη της συνεδρίασης ο Θοδωρής Δρίτσας θέλησε να άρει τις εντυπώσεις που άφησαν οι αιχμές του λίγο νωρίτερα κατά της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια συνήθη πρακτική στο πλαίσιο της καλής νομοθέτησης να ελέγχει και να παρεμβαίνει σε όλα τα σχέδια νόμου. «Μεταφέρθηκε ως είδηση ότι ο Δρίτσας αδειάζει το Μαξίμου», είπε και κάλεσε την αίθουσα να αντισταθεί στις αθλιότητες.

Ικανοποίηση από την Cosco

Μάλιστα, το κείμενο των τροπολογιών που κατέθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας, έχει την αποδοχή του νομικού τμήματος της Cosco, σύμφωνα με πληροφορίες. Πηγές προσκείμενες στην κινεζική εταιρεία επεσήμαιναν ότι οι παρατηρήσεις που είχαν κατατεθεί με επιστολή της στη Βουλή των Ελλήνων, με το σημερινό κείμενο διορθώθηκαν και πλέον το σχέδιο νόμου δεν διαφέρει από τη Σύμβαση Παραχώρησης.

Cosco - Κοντέινερ - Γερανοί

"Σφυροκόπημα" της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση

Πάντως, παρά τις βελτιώσεις Δρίτσα κατ’ απαίτηση των Κινέζωντο σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς την κατηγόρησε υπονομεύει οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα στην πατρίδα μαςκαι κάνει οτιδήποτε περνά από το χέρι της για να διώξετε και τους λίγους επενδυτές, που επιμένουν να επενδύσουν στην Ελλάδα

Για τερατώδη ασυνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων, έκανε λόγο η Όλγα Κεφαλογιάννη από τη ΝΔ που αναρωτήθηκε με ποιο ανάστημα θα πάει ο πρωθυπουργός στο Πεκίνο.

«Γιατί αποδέχεστε αυτόν τον πολιτικό αυτοεξευτελισμό;», ήταν το ερώτημα που έθεσε προς την κυβέρνηση ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος  από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που σχολίασε ειρωνικά και τη δήλωση Μπαλαούρα σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «αν δεν ήμασταν κυβέρνηση, θα διαδηλώσαμε για τον ΟΛΠ», μιλώντας για κυβέρνηση super market. «Νομίζετε όταν σας κράζουν ότι σας θαυμάζουν», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

«Η μπότα του κεφαλαίου τσακίζει τα πάντα κι εσείς τη γυαλίζετε για να μην φαίνεται ότι την υπηρετείτε», είπε η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ, ενώ για φιάσκο που θα μπορούσε να αποφευχθεί έκανε λόγο ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι.

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση ότι με τους χειρισμούς της στο θέμα της Cosco σαμπόταρε την ελληνική οικονομία, στέλνοντας το χειρότερο μήνυμα στους επενδυτές, άσκησε ο Σταύρος Θεοδωράκης, λίγο αργότερα.

 

Κύκλοι Μαξίμου: Τέλος καλό, όλα καλά - Δρίτσας: Ευθύνη της κυβέρνησης, όχι δική μου

Παρά το ότι τα φώτα έπεσαν πάνω στον Υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, εξαιτίας της αντίθεσης που είχε προβάλει στο παρελθόν σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι, ο ίδιος  «έφερε στη Βουλή τη σύμβαση που είχε υπογράψει η κυβέρνηση με την Cosco, χωρίς να αλλάξει ούτε τελεία». Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο Υπουργός Ναυτιλίας, κατά τη σημερινή συζήτηση επί του νομοσχεδίου, αποποιήθηκε των ευθυνών για τις αλλαφές στην αρχική συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι, αυτές προήλθαν από τον ΓΓ της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου.

Μετά από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, μέσω ανακοίνωσής της, παρέχει «ασυλία» στον Υπουργό Ναυτιλίας και ξεκαθαρίζει πως η σύμβαση θα κυρωθεί κανονικά.

«Δεν υπάρχει φάουλ» δήλωσε σήμερα ο Κώστας Ζαχαριάδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Τι βελτιώσεις νομικής φύσης (κατά το ελληνικό Δίκαιο) που προκάλεσαν την αντίδραση της εταιρείας, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, επιχείρησε η Γραμματεία τις κυβέρνησης. Υπογραμμίζουν δε ότι, αυτές οι αλλαγές δεν αλλοιώνουν την ουσία της σύμβασης.

Η κυβέρνηση, ως εκ τούτου, χαρακτηρίζει «βιαστική αντίδραση» την ενέργεια, η οποία ήδη αντιμετωπίζεται, αφού ο Γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου και ο Θοδωρής Δρίτσας βρίσκονται σε επικοινωνία με το επιτελείο της κινεζικής εταιρείας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις σε τουλάχιστον δύο από τα σημεία που ζητεί η COSCO.

Μπαλαούρας: Αν δεν ήμασταν κυβέρνηση, θα διαδηλώναμε κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ

Την άποψη ότι η κυβέρνηση είναι αντίθετη με την ιδιωτικοποιήση του ΟΛΠ αλλά είναι υποχρεωμένη να την υλοποιήσει εξέφρασε ο Μάκης Μπαλαούρας. "Νομίζω ότι όλος ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα πράγματα δεν τα θέλει, είναι υποχρεωμένος όμως να τα υλοποιήσει" είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στα Παραπολιτικά. Μάλιστα, απαντώντας στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που δεν ήταν κυβέρνηση, θα διαδήλωνε κατά της σύμβασης με την Cosco ανέφερε χαρακτηριστικά: "Βεβαίως γιατί αυτοί που θα κυβερνούσαν θα ήταν οι ίδιοι που φτιάξανε την σύμβαση. Εμείς δεν δημιουργήσαμε καμία νέα σύμβαση αυτού του είδους, εμείς την υποχρεωθήκαμε. Βεβαίως είναι μια αντίφαση της κατάστασης της εποχής μας, εμείς προσπαθούμε να ξεπεράσουμε αυτή  την αντίφαση. Είναι σαφές αυτό, δεν κρυβόμαστε! Δηλαδή λέμε ότι αυτά δεν μας αρέσουν, είμαστε υποχρεωμένοι όμως να τα υλοποιήσουμε διότι διαφορετικά υπάρχει γκρεμός". 

Aντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Η σύμβαση με την εταιρία που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή ήταν διαφορετική από αυτή που υπογράφηκε. Η χώρα διασύρεται από την έλλειψη αξιοπιστίας. Η ευθύνη ανήκει στον κ. Τσίπρα και όχι στους υπουργούς του κ.κ. Δρίτσα ή Σπίρτζη», δήλωσε σήμερα ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Το κείμενο του νομοσχεδίου που έφερε στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας πώλησης του 67% του ΟΛΠ στην Cosco έρχεται σε αντίφαση με το κείμενο της συμφωνίας, που υπογράφτηκε στις 8 Απριλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του κ. Τσίπρα.

Η αλλοπρόσαλλη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων σκοτώνει την όποια πιθανότητα οικονομικής ανάπτυξης. Η αναξιοπιστία διώχνει επενδύσεις. Η ανικανότητα και η αναξιοπιστία διώχνουν δουλειές. Αυτό δεν είναι δίκαιη ανάπτυξη. Είναι υπονόμευση της ανάπτυξης. Η χώρα, για μια ακόμη φορά, διασύρεται από την αναξιοπιστία, την αφερεγγυότητα, την ανευθυνότητα της Κυβέρνησης.

Η ευθύνη της διακυβέρνησης ανήκει στον πρωθυπουργό και όχι στον κ. Δρίτσα. Αποκλειστικά υπεύθυνος για όλα είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νεάς Δημοκρατίας. 

Δρίτσας - Βουλή - υπουργός Ναυτιλίας

Το Ποτάμι: Παίξτε, παίξτε, παίξτε…

Τον παραπάνω τίτλο έχει η ανακοίνωση του Ποταμιού για το ζήτημα της πώλησης του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO. Το κόμμα της αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι, έχει απολέσει τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας και σοβαρότητας.

Η ανακοίνωση του Ποταμιού

H κυβέρνηση έχει απολέσει και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Η συμπεριφορά της στο θέμα της Cosco δείχνει ότι έχει μεταβληθεί σε έναν άτακτο ασκέρι όπου ο κάθε υπουργός κάνει ό,τι του κατεβαίνει. Κι αν όλα αυτά συμβαίνουν στο προβεβλημένο και εθνικής προτεραιότητας θέμα της Cosco, λίγες μέρες μάλιστα πριν το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Κίνα, σκεφτείτε τι γίνεται στα εκατοντάδες κρίσιμα και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ένωση Κεντρώων: Μην κωλυσιεργείτε!

«Μόνο αν θίγονται μεγάλης σημασίας Εθνικά συμφέροντα να προχωρήσει ο Υπουργός σε αλλαγές», σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων, η οποία καλεί την κυβέρνηση «να μην κωλυσιεργεί και να προχωρήσει στην συνεννόηση με την COSCO και επομένως στην ιδιωτικοποίηση γιατί οι Κινέζοι είναι επενδυτές τωρινοί και αυριανοί».   

Αναλυτικά οι αλλαγές του υπουργού Ναυτιλίας:

Νομοτεχνικές Βελτιώσεις - υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής - 1

Νομοτεχνικές Βελτιώσεις - υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής - 2

Νομοτεχνικές Βελτιώσεις - υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής - 3

Νομοτεχνικές Βελτιώσεις - υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής - 4

Νομοτεχνικές Βελτιώσεις - υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής - 5 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕιδική Παροχή Μητρότητας: Οδηγός για νέες δικαιούχουςΣήμερα 12:37 | Ειδήσεις

12 ερωτήσεις - απαντήσεις για την Ειδική Παροχή Μητρότητας σε ελ. επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες και για την μεταβίβαση του δικαιώματος στους πατέρες.

Χατζηδάκης: : Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότηταΣήμερα 15:09 | Ειδήσεις

Ο υπουργός Οικονομίας παραχώρησε συνεντεύξεις στο Bloomberg και το CNBC. Τι δήλωσε για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και την Ευρώπη, την οικονομική κρίση και την πιθανότητα επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ. 

“Απάτητες παραλίες”: οι 198 περιοχές προστασίας στην ΕλλάδαΣήμερα 11:25 | Ειδήσεις

Σε ισχύ τέθηκε το πλαίσιο προστασίας, καθώς υπογράφηκε η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 “Απάτητες παραλίες” ανά την χώρα.

“MyCoast”: η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίεςΣήμερα 11:00 | Ειδήσεις

Που και πως μπορούν να γίνονται οι αναφορές για καταπάτηση αιγιαλού και παραλίας. Τι δηλώνει ο Κωστής Χατζηδάκης για το νέο θεσμικό πλαίσιο.


 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45Σέρφερ “δάμασε” κύμα-τέρας και έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ (βίντεο)19:32Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι19:18Δίκη Πισπιρίγκου: Μήνυση Δασκαλάκη εναντίον της αδερφής της 19:04Ιεροσόλυμα - Πατριαρχείο: Ανακοίνωσε τον μέγιστο αριθμό προσκυνητών για την Ανάσταση 18:51ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές18:37Σύμη: Τσάντα με εκατομμύρια δολάρια βρέθηκε στη θάλασσα18:23Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει τη στοιχειώδη ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτή18:10Πρατήρια καυσίμων – Σκρέκας: Συνεχείς οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια17:56Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματα17:43Youth League - Ολυμπιακός: Στον τελικό τα “μωρά” των ερυθρόλευκων17:29Anonymous: Χάκαραν τον ισραηλινό στρατό17:16Βαρκελώνη: Σκύλοι θεραπείας φέρνουν χαμόγελο σε ασθενείς της εντατικής (βίντεο)17:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Αγωνία και διλήμματα για τον Δημήτρη και την Άννα (εικόνες)16:49Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματα16:35Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη 16:21Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου είχε μεταφερθεί χώμα από τον τόπο της σύγκρουσης16:08Χατζηδάκης: : Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα15:54
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο