LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 19 Απριλίου 2016 17:39 | Ανανέωση: 19 Απριλίου 2016 23:50

Σε θολό τοπίο η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων

Σε ένα νομοσχέδιο οι αλλαγές για Ασφαλιστικό και Φορολογικό. Συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών για τον ΑΔΜΗΕ. Ποια η στάση της κυβέρνησης για τα «μέτρα σε αναμονή».

Τσακαλώτος - Τρόικα - διαπραγματεύσεις

Ξεκίνησε το μεσημέρι ο νέος γύρος σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου και στο επίκεντρο βρίσκεται το πρόσθετο πακέτο μέτρων που ζητούν οι δανειστές για να καλυφθούν αποκλίσεις από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018, ανεβάζοντας παράλληλα το λογαριασμό της αξιολόγησης ακόμη και στα 9 δις ευρώ.

Οι σημερινές διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους θεσμούς ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 22:00 και επικεντρώθηκαν σε θέματα παιδείας, ενέργειας και στο Ενιαίο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Μάλιστα σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο στην τετράωρη συζήτηση για το ταμείο δεν συμμετείχε το ΔΝΤ, ενώ αύριο στις 10:00 θα ξεκινήσει η συζήτηση για το κρίσιμο ζήτημα των δημοσιονομικών.

Ο ίδιος αξιωματούχος ερωτηθείς για την μορφή που θα έχουν τα πρόσθετα μέτρα των 3 δις, απάντησε ότι η Κυβέρνηση δεν τα έχει αποδεχτεί.

Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία συζήτηση για επιπλέον μέτρα, πέρα από αυτά των 5,4 δισ. ευρώ, εάν ταυτόχρονα δεν ανοίξει και η συζήτηση για το χρέος. Μένει να διαπιστωθεί ποιός θα νικήσει σε αυτό το νέο μπρα ντε φερ, ενώ σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν και τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας που θα παρουσιάσει την Πέμπτη η Eurostat. Έτσι, Αθήνα και δανειστές έχουν συνολικά τρεις ημέρες μπροστά τους, ώστε να υπάρξει ένα πρώτο επίπεδο συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου, χρόνος που μοιάζει λίγος, αν κάποιος αναλογιστεί τις διαφορετικές οπτικές της Αθήνας, της Ουάσινγκτον, των Βρυξελλών, του Βερολίνου, αλλά και της Φρανκφούρτης (ΕΚΤ).

Από πλευράς της η κυβερνητική εκπρόσωπος επιχείρησε να βάλει φρένο στα σενάρια, όπως τα χαρακτήρισε, για επιπλέον μέτρα ύψους 3,5 δις ευρώ, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι εκ των προτέρων ανακοίνωση μέτρων δεν χρειάζεται. Η Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε τελική φάση η συζήτηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, εν όψει του Εurogroup της Παρασκευής και η συμφωνία αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παράλληλα επέμεινε πως  τα συμφωνημένα βήματα είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και στη συνέχεια να γίνει η συζήτηση για το χρέος.  Τότε μόνο, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, θα μπορούσε η κυβέρνηση να δει το ενδεχόμενο μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων.

Σκουρλέτης - συνάντηση - θεσμοί

Συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της συμφωνίας για τον ΑΔΜΗΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συμφωνήθηκε στην σημερινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των εταίρων. Παράλληλα, καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από διεθνείς ενεργειακές εταιρίες για συνεργασίες με τη ΔΕΗ που στοχεύουν στην απελευθέρωση της αγοράς, χωρίς αποδυνάμωση της κρατικής εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο συγκεκριμένο ενδιαφέρον έχουν εκφράσει εταιρείες από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Ρωσία ενώ το θέμα συζητήθηκε και σε συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός με υψηλά ιστάμενα στελέχη της ιταλικής Edison.

Σε σχέση με τον ΑΔΜΗΕ, η λύση που έχει συμφωνηθεί προβλέπει όπως είναι γνωστό την απόσχιση της εταιρείας από τη ΔΕΗ και τη μεταβίβασή του στο Δημόσιο το οποίο θα διατηρήσει το 51% των μετοχών και θα διαθέσει το υπόλοιπο 49 % σε στρατηγικό επενδυτή (τουλάχιστον 20%) και το υπόλοιπο μέσω Χρηματιστηρίου. Το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε προβλέπει ότι το Μάιο θα περάσει η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καταργείται και η υφιστάμενη νομοθεσία περί ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός και τον Οκτώβριο θα γίνει μια πρώτη επισκόπηση της κατάστασης ως προς το ενδιαφέρον που θα έχει προσελκύσει η λύση αυτή από την αγορά.

Σε ό,τι αφορά τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) που αποσκοπούν στην πρόσβαση εναλλακτικών προμηθευτών σε φθηνότερες πηγές ενέργειας, αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στη χρονιά με βάση ρυθμιστικό πλαίσιο που θα εισηγηθεί η ΡΑΕ ως προς τη διαδικασία, τις ποσότητες ενέργειας που θα δημοπρατούνται, την κατώτατη τιμή, τη χρονική διάρκεια κλπ. και θα εγκρίνει το υπουργείο. Η διαδικασία θα αναθεωρείται ανά εξάμηνο για να προσαρμόζεται στις εξελίξεις.

Πρόοδος στις επαφές Φίλη με τους Θεσμούς

Πρόοδος στην πορεία των συζητήσεων του Νίκου Φίλη με τους Θεσμούς, διαπιστώθηκε σήμερα, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ο κ. Φίλης είχε διαβούλευση νωρίτερα με τους Θεσμούς σε ανώτατο επίπεδο και, όπως ανακοινώθηκε, μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για τα ζητήματα της εκπαίδευσης, με βάση τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ. Σημειώνεται, ότι οι εκθέσεις θα συνταχθούν σε δύο φάσεις, τον ερχόμενο Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2017.

Όσον αφορά στους μόνιμους διορισμούς, στους οποίους ο υπουργός έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε ορίζοντα τριετίας, οι Θεσμοί συνέδεσαν το θέμα αυτό με την εξέλιξη της αξιολόγησης και τον διάλογο που διεξάγεται σε κεντρικό επίπεδο για τις δημοσιονομικές εξελίξεις. Η διαβούλευση για τη ρύθμιση ζητημάτων λειτουργίας της εκπαίδευσης θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο.

Εφορία - χρήματα - εκκαθαριστικό - πληρωμές

Το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό

Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Εργασίας το σχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Με το νομοσχέδιο ορίζεται εθνική σύνταξη σε 384 ευρώ μηνιαίως εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Το ποσό της εθνικής σύνταξης βαίνει μειούμενο κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, που αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της.

Προβλέπονται επίσης:

Κατάργηση ορισμένων περιπτώσεων προσωρινών συντάξεων (πχ σε περίπτωση παραίτησης του υπαλλήλου που δεν έχει συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος). Εισφορά 20% επί των ετησίων εισοδημάτων (μισθωτών, επαγγελματιών) από 1.1.2017 για τον κλάδο σύνταξης. Υπαγωγή στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης των υπαλλήλων – λειτουργών του Δημοσίου καθώς και των στρατιωτικών. Παρεμβάσεις στα επιδόματα τέκνων των συνταξιούχων.

Με τους εγγάμους εξομοιώνονται πλήρως οι αντισυμβαλλόμενοι στο σύμφωνο συμβίωσης ως προς κάθε ασφαλιστικό δικαίωμα, παροχή ή περιορισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος ή της εν γένει ασφαλιστικής και προνοιακής νομοθεσίας. Παρεμβάσεις στις συντάξεις χηρείας. Παρεμβάσεις στην διαδοχική και στην παράλληλη ασφάλιση. Εκπτώσεις για τους νέους επιστήμονες (μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, οικονομολόγους).

Εφορία - χρήματα - εκκαθαριστικό - πληρωμές

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το φορολογικό

Αυξημένος θα είναι ο λογαριασμός φόρου από 8 έως και 176 ευρώ για την πλειοψηφία των μισθωτών και συνταξιούχων με ετήσια εισοδήματα από 9.100 έως και 27.000 ευρώ σύμφωνα με τις διατάξεις για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, όμως έρχονται ελαφρύνσεις από 76 έως και 399 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα από 28.000 έως και 43.000 ευρώ, αλλά και για ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα χαμηλότερα των 32.000 ευρώ.

Ακόμη, επιβαρύνσεις προβλέπονται για μισθωτούς-συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλότερα ετήσια εισοδήματα όπως άλλωστε και για όλους όσοι εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια με την προβλεπόμενη αύξηση των σημερινών συντελεστών και καθιέρωση νέου συντελεστή 45% για εισοδήματα από ενοίκια πάνω από 35.000 ευρώ.

Τσίπρας - Κατρούγκαλος - Τσακαλώτος - ΔΝΤ - Κομισιόν

Ντομπρόβσκις για νέα μέτρα: Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

«Η δημοσιονομική και μακροοικονομική επίδοση της Ελλάδας το 2015 ήταν καλύτερη του αναμενόμενου και τα στοιχεία της Eurostat, που θα δημοσιοποιηθούν στις 21 Απριλίου, αναμένεται να δείξουν πως «η Ελλάδα υπεραπέδωσε πέρυσι», δήλωσε σε συνέντευξη του στο πρακτορείο ΜΝΙ και το Euro2day, o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Στις δηλώσεις αυτές ο κ. Ντομπρόβσκις υποστήριξε πως «είναι εμφανές τώρα πως η Ελλάδα έχει πάει σημαντικά καλύτερα απ’ όσο όταν συμφωνήθηκε το Μνημόνιο τον Αύγουστο», τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε μακροοικονομικό επίπεδο. Αυτό, όπως ανέφερε, θα βοηθήσει να γεφυρωθούν οι διαφορές Αθήνας, ΔΝΤ και ευρωπαίων δανειστών για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Αναφορικά με το πρόσθετο πακέτο, τα "μέτρα σε αναμονή", ο κ. Ντομπρόβσκις απαντά ότι «η ιδέα προέκυψε από τις συναντήσεις της Ουάσιγκτον. Ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες. Οι επικεφαλής των Θεσμών είναι στην Αθήνα και πολλά θα εξαρτηθούν από τις συζητήσεις τις επόμενες δυο-τρεις ημέρες».

AP - Κριστίν Λαγκάρντ - Christine Lagarde - Ευκλείδης Τσακαλώτος

Spiegel: Ο χρόνος για τις διαπραγματεύσεις εξαντλείται

«Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και ο χρόνος εξαντλείται» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel σε δημοσίευμά του με τίτλο «Η Αθήνα προσφέρει παραχωρήσεις προς τους πιστωτές». Το γερμανικό περιοδικό κάνει λόγο για τα νέα μέτρα λιτότητας ύψους 3 δισ. ευρώ που προτείνουν οι δανειστές.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από το συνολικό πακέτο, το οποίο θα περιλαμβάνει, επίσης, την ελάφρυνση του χρέους. «Η ελληνική κυβέρνηση με τις προτάσεις της, είναι προφανές ότι θέλει να φέρει κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις» προσθέτει.

Αντιδράσεις από τα συνδικάτα

Την απόφαση για 48ωρη Γενική Απεργία έλαβε η ΓΣΕΕ, αναφέροντας ότι θα πραγματοποιηθεί όταν τα τεχνάσματα τελειώσουν και κατατεθεί στη Βουλή το τελικό νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, με χρονοδιάγραμμα διαδικασίας και ψήφισης. «Όταν το θέατρο της ηρωικής διαπραγμάτευσης και τάχα της σωτηρία» της χώρας, θα έχει ρίξει αυλαία…», τονίζει χαρακτηριστικά η ΓΣΕΕ.

Σε ανακοίνωσή της κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συνεχίζει το επικοινωνιακό παιχνίδι, δίνοντας στη δημοσιότητα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και επιχειρεί να προετοιμάσει, με το «αμπαλάζ» της δημόσιας διαβούλευσης, τους πολίτες για μέτρα που ρίχνουν την ταφόπλακα σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους και που σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

ΑΘΗΝΑ - ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ -  ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Πανελλαδική στάση εργασίας των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, πραγματοποιεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ  από τις 11.30 το πρωί έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας. Παράλληλα, προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 12:00, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Η Ομοσπονδία αντιδρά στην επικείμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ενώ διεκδικεί την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

Επικρίσεις από την αντιπολίτευση

Οι εξελίξεις στην διαπραγμάτευση έχουν προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και το γεγονός ότι ανεβαίνει ο λογαριασμός των μέτρων, με το ΚΚΕ να καλεί τους πολίτες σε κινητοποιήσεις.

«Το νέο πακέτο «προληπτικών μέτρων» που θα προστεθεί σ’ αυτό που ήδη διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους θεσμούς, είναι η κυνική απόδειξη ότι οι θυσίες για το λαό, προκειμένου να θωρακιστεί η κερδοφορία και η ανάκαμψη του κεφαλαίου, θα είναι χωρίς ημερομηνία λήξης» σχολιάζει το ΚΚΕ και προσθέτει σε ανακοίνωσή του: «Αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα θα είναι και η προϋπόθεση για την όποια ρύθμιση του χρέους, που θα απελευθερώσει κεφάλαια μόνο για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, υποθηκεύοντας επ’ άπειρο τη ζωή του λαού μας».

Το Ποτάμι, με ανακοίνωση του σχολιάζει τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, υπογραμμίζοντας ότι υπουργοί και βουλευτές μιλούν για πολιτική αστάθεια και δημοψηφίσματα. «Πάλι τα ίδια. Υπουργοί και βουλευτές, μας γυρίζουν στο καλοκαίρι του 2015 και μιλούν για πολιτική αστάθεια και δημοψηφίσματα. Άλλοι εισηγούνται δραπέτευση για να αποφύγουν το πολιτικό κόστος των μέτρων και να διατηρήσουν χωρίς απώλειες τον κομματικό στρατό. Ξανά σε πρώτη μοίρα το μικροκομματικό και το ατομικό πολιτικό συμφέρον. Είναι το μόνο που τους νοιάζει. Η χώρα και τα συμφέροντα των πολιτών έρχονται σε δεύτερη μοίρα για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ενδομητρίωση και κατάψυξη ωαρίων22:17Διώρυγα της Κορίνθου: Πότε ξεκινούν οι διελεύσεις των πλοίων22:02ΕΛΑΣ: Τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδι (βίντεο)21:47Άγιο Φως: Έφτασε στον Πανάγιο Τάφο (εικόνες)21:33Απάτη στον ΕΟΠΥΥ από γυναικολόγο: Πώς δρούσε και ποια η ζημιά που προξένησε 21:18Δίκη Τραμπ: Τον “κάρφωσε” η πρώην εκπρόσωπος Τύπου 21:03Δημοτικές εκλογές - Βρετανία: Δήμαρχος Λονδίνου ο Σαντίκ Καν για τρίτη θητεία 20:49“Ο Πρώτος από εμάς”: Νέα επεισόδια με απρόσμενες εξελίξεις (εικόνες)20:35Άγιο Φως: Έφτασε στην Αθήνα και μεταφέρεται σε όλη την Ελλάδα20:21Θεσσαλονίκη: Αστυνομική δράση για τη βία ανηλίκων20:07Κόντρα Ισπανίας - Αργεντινής μετά την δήλωση “ο Μιλέι παίρνει ναρκωτικά”19:53Σάμος: Καταδίωξη μεταναστών και διακινητή 19:38Αργολίδα - Παραλία Ιρίων: Δελφίνι βγήκε στην παραλία (εικόνες)19:24Ιταλία: Η πόλη που σχεδιάζει “γυμνούς γάμους”19:09Βεγγαλικά - Κροτίδες: Οι επιπτώσεις που έχει η χρήση τους18:55Γρίπη των πτηνών: Φόβοι ότι ο ιός πέρασε στον άνθρωπο18:40Ρωσία: Ο Ζελένσκι μπήκε στη λίστα των καταζητούμενων προσώπων18:26Λονγκ Άιλαντ: Έκτακτη προσγείωση αεροσκάφους σε παραλία (βίντεο)18:11G7: Μείωση στην παραγωγή πλαστικού17:57Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι από τις φονικές πλημμύρες17:42
00:22:38Ο Υφυπ. Εργασίας για τις συντάξεις, τα αναδρομικά και τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία22-03-2019 09:12 
00:02:10 
Φτωχότεροι κάθε χρόνο γίνονται οι Έλληνες 21-03-2019 20:00
00:00:58 
Χαρίζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν λόγω… φόρων 21-03-2019 19:59
00:05:12 
Επίδομα ενοικίου: χρήσιμος οδηγός με όλες τις απαντήσεις21-03-2019 07:28
00:02:06 
Αυξήσεις μόνο για τους …συνεπείς πελάτες της αποφάσισε η ΔΕΗ20-03-2019 20:43
00:04:35 
Τζαβέλα στον ΑΝΤ1: η ΕΕ θα έπρεπε να διαπραγματεύεται για τον αγωγό EastMed20-03-2019 20:56
00:01:50 
Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα μαθήματα «απομυζούν» το εισόδημα των νοικοκυριών20-03-2019 20:44
00:01:45 
“Growth Awards 2019” από την Eurobank και την Grand Thorton 21-03-2019 20:46
00:01:41 
Τι θα σημάνει η μονομερής προώθηση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία20-03-2019 19:50
00:01:26 
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την μεταμόρφωση του Σκορπιού σε πολυτελές resort 17-03-2019 20:44
00:02:10 
Προκλήσεις των Σκοπιανών με "μακεδονικό οίνο" σε μεγάλη Έκθεση Κρασιού, στην Γερμανία17-03-2019 20:03
00:00:45 
Νέα “καμπανάκια” από τον Γιάννη Στουρνάρα 16-03-2019 20:29
00:02:03 
Τελεσίγραφο του Μαξίμου στους Θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη»20-03-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο