“Καμπανάκι” Στουρνάρα για την αξιολόγηση
‘Εκκληση για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμένεται να απευθύνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της, επισημαίνοντας ότι αυτή θα συμβάλει στη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης, η οποία θα αποτελέσει το "κλειδί" για την επιστροφή των καταθέσεων, την φθηνότερη χρηματοδότηση των τραπεζών και την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χαλάρωση των capital controls.
Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να κρούσει των κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς αν αργήσει παραπάνω υπάρχει ο φόβος οτι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην οικονομία και στα μεγέθη των συστημικών ομίλων.
Θα επισημάνει επίσης την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών για την αναδιάρθρωση των προβληματικών χαρτοφυλακίων χορηγήσεων. Γι αυτό το λόγο ετοιμάζει μια πράξη που θα δίνει τη δυνατότητα πώλησης ή εκχώρησης για διαχείριση όλων των δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες αναδιάρθρωσης.Επιπλέον θα καθορίσει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών προς τις εταιρείες που θα ενδιαφερθούν για την εκμετάλλευση ελληνικών «κόκκινων» δανείων με έναν από τους παραπάνω τρόπους.
Ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τονίσει την ανάγκη να παραδειγματιστεί η Ελλάδα από τα λάθη του παρελθόντος και το παράδειγμα των χωρών που ξεπέρασαν επιτυχώς τα μνημόνια, ώστε η χώρα να μπορέσει να βγει από την κρίση.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την έξοδο από την κρίση, σύμφωνα με όσα αναμένεται να πει ο κ. Στουρνάρας, είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, οι ιδιωτικοποιήσεις, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων.
Ο κ. Σουρνάρας αναμένεται να τονίσει επίσης οτι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο όταν επιτυγχάνεται με μείωση δαπανών και όχι με αύξηση φόρων. Όπως θα πει, οι φορολογικές ελαφρύνσεις επιδρούν θετικότερα στη μείωση της ανεργίας από τις επιδοτήσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να κάνει και στις συντάξεις, λέγοντας ότι κανείς δεν θέλει να μειωθούν, αλλά θα πρέπει να επιλέξουμε το μέγεθος του μικρότερου κόστους για το σύνολο της κοινωνίας.