Χωρίς την οριστική μελέτη ψηφίστηκε η τροπολογία για τις άδειες
Εβδομάδες μετά από την ψήφιση στην Βουλή της τροπολογίας για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών και τον νέο τρόπο αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα, με αντισυνταγματική – σύμφωνα με τους ειδικούς – «παράκαμψη» του ΕΣΡ και υποκατάσταση του από κυβερνητικό όργανο, εκτιμάται ότι θα παραδοθεί στην Κυβέρνηση η οριστική μελέτη του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, την οποία τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη παρουσίαζαν ως «θέσφατο» και βάσει της οποίας καθορίστηκε το νέο πλαίσιο του τηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα.
Προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση, αποδεικνύοντας αν μη τι άλλο ανεξήγητη βιασύνη και «σπουδή», το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη προώθησαν στην Βουλή την ρύθμιση που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων και έχει «απορριφθεί» πλήρως (ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά της από παγκόσμιου βεληνεκούς επιστήμονες πληροφορικής και ως προς την συνταγματικότητα της από διακεκριμένους καθηγητές συνταγματικού δικαίου), έχοντας στα χέρια τους μόνο μια προπαρασκευαστική μελέτη του Ινστιτούτου και όχι το τελικό κείμενο με την γνωμοδότηση την οποία «παρήγγειλε» η Κυβέρνηση.
Η μελέτη θα δοθεί 3 εβδομάδες μετά την ψήφιση της τροπολογίας!
Το πλήρες πόρισμα του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας αναμένεται περί τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την σύμβαση που υπογράφηκε με τον εν λόγω φορέα, στην οποία προβλέπεται και αμοιβή του με 20.000 ευρώ.
Η οριστική μελέτη δηλαδή θα παραδοθεί 3 εβδομάδες μετά από την ψήφιση στην Βουλή της επίμαχης τροπολογίας, η οποία επικαλείται τα πορίσματα της!
Όπως αναφέρει το «Βήμα το Κυριακής», σε Εγκριτικό Σημείωμα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) με ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου του 2016, αφού παρατίθενται οι λόγοι για τους οποίους ο συγκεκριμένος φορέας (η Σχολή της Φλωρεντίας) είναι «ο κατ' αποκλειστικότητα κατάλληλος» για την παροχή της σχετικής τεχνογνωσίας, σημειώνεται «πως η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης εισηγείται την ανάθεση της οριστικής εμπειρογνωμοσύνης στον εν λόγω επιστημονικό φορέα , στον οποίο θα καταβάλλει ως αμοιβή το ποσό των 20.000 ευρώ, μετά την παράδοση της μελέτης που αναμένεται περί τα τέλη Φεβρουάριου του 2016».
Μπλέτσας: Επιστημονικά «διάτρητη» η προμελέτη
Μιλώντας στην εφημερίδα, αφού «αποδομεί» μία προς μια τις τελικές εισηγήσεις της προμελέτης του Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, λέγοντας ότι είναι διάτρητη σε ότι αφορά την επεξεργασία τεχνικών παραμέτρων και τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου ΜΜΕ του ΜΙΤ, Μιχάλης Μπλέτσας, χαρακτηρίζει ως «τουλάχιστον ειρωνεία» το γεγονός ότι οι αρμόδιοι στράφηκαν σε έναν ιταλικό φορέα για την εκπόνηση της μελέτης.
Σύμφωνα με τον κ. Μπλέτσα «αν υπάρχει μία χώρα που είναι πιο μπάχαλο από την Ελλάδα στα ραδιοτηλεοπτικά, αυτή είναι η Ιταλία».
«Κεραυνοί» Κασσιμάτη για αντισυνταγματική τροπολογία
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις έγκριτων συνταγματολόγων. Ο νέος νόμος για τις άδειες είναι σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα κι αν δεν εκπέσει στα ελληνικά, θα καταργηθεί από τα διεθνή δικαστήρια, τόνισε ο «πατριάρχης» του Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης.
Όπως σημείωσε, θα κριθεί άκυρη όποια διαδικασία τυχόν γίνει χωρίς εμπλοκή του ΕΣΡ και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει και να αναπέμψει τον νόμο στην Κυβέρνηση. «Είμαι βέβαιος ότι ο κύριος Παυλόπουλος που ανήλθε με την αξία του στο ύπατο Πολιτειακό αξίωμα θα πράξει το καθήκον του», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Κασιμάτη, η ψηφισμένη τροπολογία συνιστά «κατάφωρο σφετερισμό Συνταγματικής αρμοδιότητας από υπουργό και κυβέρνηση». «Είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της κυβέρνησης να χειραγωγήσει με κάθε τρόπο τους τηλεοπτικούς σταθμούς», τόνισε ο καθηγητής.
Όπως εξηγεί ο Γιώργος Κασιμάτης, ο –πλέον - νόμος παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 15 παράγραφος 2 του Συντάγματος που ορίζει ρητά ότι το καθεστώς αδειοδότησης για τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς υπάγεται στην έννοια του ελέγχου του κράτους, τον οποίον το Σύνταγμα υπάγει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ανεξάρτητης Αρχής.
«Είναι σαφές ότι, βάσει της διάταξης του Συντάγματος και του σκοπού της συνταγματικής εγγύησης, τόσο ο καθορισμός του αριθμού των δημοπρατουμένων αδειών, όσο και η όλη διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του ΕΣΡ» υπογραμμίζει ο κ. Κασιμάτης.
Αίσθηση έχει προκαλέσει και η δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία, κατ΄ αυθεντική ερμηνεία του Συντάγματος, ορίζει ότι τηλεοπτικές άδειες δύναται να χορηγεί μόνο το ΕΣΡ και κανένα άλλο όργανο ή πρόσωπο.
«Η χορήγηση των αδειών, ο έλεγχος της εξυπηρέτησης των ανωτέρω σκοπών δημοσίου συμφέροντος και η επιβολή κυρώσεων ανατίθεται σε ανεξάρτητη αρχή, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης», τονίζει το ΣτΕ, ωστόσο, μέσω κύκλων της, η Κυβέρνηση απαντά ότι η εν λόγω απόφαση δεν αναιρεί την αναγκαιότητα για ένα κρατικό όργανο που θα «τρέξει» τον διαγωνισμό για τις άδειες.
Η ΕΙΤΗΣΕΕ ζητά εξηγήσεις από Σπίρτζη
Για τακτική μισής αλήθειας και δημιουργίας φανταστικών εχθρών κατηγορούν την κυβέρνηση πηγές της ΕΙΤΗΣΕΕ, την οποία ακολούθησε, όπως λένε, και ο Υπουργός Υποδομών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης, σε τηλεοπτική συνέντευξη το Σάββατο, εκθέτοντας τον εαυτό του και την κυβέρνηση.
«Για μία ακόμα φορά, ο Υπουργός Υποδομών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τον αριθμό των αδειών και πώς η Κυβέρνηση κατέληξε σε αυτόν, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα και δεν απάντησε», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.