Πιέζουν οι δανειστές για εφαρμογή των μέτρων
«Σφιχτό» θα είναι το επόμενο χρονικό, με τους δανειστές να πιέζουν για εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ώστε να εκταμιευτούν οι δόσεις και την κυβέρνηση να περνά ακόμα ένα «τεστ αντοχής».
Ήδη χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εφαρμογή του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, ώστε να εκταμιευτεί η υποδόση του 1 δις ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Διαφορετικά, η εκταμίευση θα μεταφερθεί στο νέο έτος.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από την άλλη, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ειδικά για το ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες ήταν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες. Ο πρόεδρος του Eurogroup, μιλώντας στη Βουλή της Ολλανδίας, σημείωσε η Ελλάδα τελικά δε θα χρειαστεί πάνω από 70 δις, αντί των αρχικών υπολογισμών που ήταν 86 δις ευρώ.
Σταθερός στις «απόψεις» του πάντως, προσέθεσε ότι, η Αθήνα έχει να κάνει πολλά ακόμα για να σταθεροποιήσει την οικονομία της, ενώ αναφέρθηκε και αυτός στο ότι θα πρέπει μέχρι την άλλη Παρασκευή να ψηφιστεί η δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων.
Η αντιπροσωπεία των δανειστών, άλλωστε, έρχεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, λίγο πριν το Eurogoup της 7ης Δεκεμβρίου, που θα εγκρίνει τη λίστα των προαπαιτούμενων.
Μετά από την ψήφιση κι εφόσον η χώρα μας υλοποιεί τα μέτρα στα οποία έχει συμφωνήσει εξασφαλίζει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τον ESM μέχρι το 2018.
Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών και σε συνάρτηση με το βαθμό υλοποίησης του προγράμματος, που θα κριθεί μέσω της αξιολόγησής του, επανέρχεται το σενάριο να γίνουν και πάλι δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για το δανεισμό των ελληνικών τραπεζών και συνεπώς να διακοπεί η έκτακτη χρηματοδότησής τους μέσω ELA.
Η αξιολόγηση, που αναμένεται να λάβει χώρα μέχρι τον Φεβρουάριο, θα ανοίξει τη συζήτηση αφενός για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αφετέρου για το ελληνικό χρέος. Η ρύθμιση του χρέους αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ωστόσο, στην περίπτωση απομείωσής του, η Αθήνα θα πρέπει να αποδεχτεί την αύξηση της εποπτείας των δημοσιονομικών της από τους δανειστές, οι οποίοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι δεν θα χρειαστεί και τέταρτο πακέτο μνημόνιο, όπως συνέβη και στο παρελθόν.
Τέλος, η τελευταία παροχή που θα προκύψει μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα είναι η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, στοιχείο το οποίο επεσήμανε και ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές του δευτέρου εξαμήνου του έτους.