Κατρούγκαλος: Μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό πέρα από τα μνημόνια
Τη βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει μια μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό πέρα από τα μνημόνια που είναι ένα "εισιτήριο εξόδου από την Ευρώπη", εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, στη συνάντηση που είχε με την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον πρόεδρο της Τόμας Χάντελ.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε: "Ανέφερα στον κ. Χάντελ ότι επιδιώκουμε να προωθήσουμε τις δικές μας μεταρρυθμίσεις και στα εργασιακά, ώστε να επανέλθουμε στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, γιατί τα μνημόνια ήταν στην πραγματικότητα ένα εισιτήριο εξόδου από την Ευρώπη. Μας απομόνωσαν από την παράδοση του κοινωνικού διαλόγου, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που αποτελεί την ψυχή του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Και του ανέφερα επίσης, ότι και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις των συντάξεων, του ασφαλιστικού συστήματος, τη δική μας μεταρρύθμιση θέλουμε να προωθήσουμε πέραν των μνημονίων, γιατί αυτό που θέλουμε είναι ένα σύστημα βιώσιμο, δίκαιο και ένα σύστημα που οι αναγκαίες εξοικονομήσεις δεν θα γίνουν από μια ακόμα μείωση των συντάξεων, αλλά από τον εξορθολογισμό του συστήματος. Ευελπιστώ λοιπόν, σε μια σταθερή και μόνιμη συνεργασία με την Επιτροπή Απασχόλησης και την Επιτροπή Παρακολούθησης των διαπραγματεύσεων και ευχαριστώ ξανά τον πρόεδρό της για τη συμμετοχή του στην προσπάθεια αυτή".
Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελούν τους βασικούς στυλοβάτες της προσπάθειάς για μεταρρυθμίσεις στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος, τέτοιες που να έχει ανάγκη η χώρα, και όχι τέτοιες που της υπαγορεύονται απ' έξω - ενώ πρόσθεσε ότι ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχει μια μόνιμη συμμετοχή στα θέματα της διαπραγμάτευσης.
Ο κ. Χάντελ δήλωσε η συνάντηση αποτελεί το πρώτο βήμα της συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση και σημείωσε ότι "αυτό που θέλουμε εμείς να προσέξουμε, είναι τα μνημόνια να συνάδουν με την Κοινωνική Χάρτα της Ευρώπης και τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας του ILO, έτσι ώστε να μην έχουμε μια επιδείνωση της κοινωνικής και εργασιακής κατάστασης στη χώρα".