Γιώργος Κατρούγκαλος
Δημοσίευση: 25 Νοεμβρίου 2015 14:51Τι ενέκρινε το ΚΥΣΟΙΠ για το Ασφαλιστικό
Ομόφωνα κατέληξε στην εισήγηση που θα κάνει προς το υπουργικό συμβούλιο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά το τέλος της συνεδρίασης υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, είναι ένα βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα περιλαμβάνει ένα νέο θεσμό, αυτού της "εθνικής σύνταξης" η οποία θα δίνεται ακόμα και σε μακροχρόνια ανέργους.
Η Εθνική σύνταξη θα χρηματοδοτείται από τη Γενική Φορολογία και θα λειτουργεί ως ένα δίχτυ ασφαλείας για όλους όσοι συμπληρώνουν τις γενικές αρχές συνταξιοδότησης. «Όλοι θα πάρουν σύνταξη, ώστε να μην κινδυνεύουν από τη φτώχεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.
Πάνω σε αυτή τη σύνταξη θα χτίζεται η υπόλοιπη σύνταξη, με το σύστημα να παραμένει «αναδιανεμητικό καθορισμένων παροχών» και όχι «καθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση» και ατομικές μερίδες.
Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι θα υπάρξει ένα ταμείο ασφάλισης με ενιαίους κανόνες για όλους, προκειμένου, όπως είπε να μην «υπάρχουν προνομιούχες ομάδες».
Ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι το κυβερνητικό συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής απασχόλησε ιδιαίτερα το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που Ταμεία της δεν έχουν αποθεματικά λόγω των εγκληματικών πολιτικών του παρελθόντος.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ο κοινωνικός διάλογος θα συνεχιστεί στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, με τον ίδιο να προτείνει το τελικό σχέδιο νόμου να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στον Δεκέμβριο.
Όσο για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στην οποία αντιδρούν δανειστές και εργοδότες, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να εμείνει στο θέμα «μέχρι τέλους».
Η ανακοίνωση του ΚΥΣΟΙΠ
"Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.) συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.
Το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π., μετά την εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι προχωρούν οι επεξεργασίες των προτάσεων που αφορούν στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Στην κατεύθυνση αυτή θεωρεί αναγκαίο τον πλέον ευρύ και ουσιαστικό διάλογο μέσα στην κοινωνία με σκοπό τόσο την υπέρβαση των σημερινών επιτακτικών αναγκών του ασφαλιστικού συστήματος όσο και την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών, στρεβλώσεων, αδυναμιών και αδικιών του.
1. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος την οποία εισηγείται η κυβέρνηση εντάσσεται σε μία συνολική στρατηγική η οποία έχει στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς προς το ασφαλιστικό σύστημα και τη δυνατότητά του να εγγυάται τις συντάξεις των πολιτών. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, η μεταρρύθμιση θα πρέπει να διασφαλίζει τους όρους βιωσιμότητας του συστήματος σε βάθος χρόνου.
2. Οι όποιες αλλαγές πρέπει να διασφαλίζουν τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος στη βάση των αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αλληλεγγύης των γενεών, και όχι στη λογική των εξατομικευμένων λογαριασμών.
3. Το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει ένα σύστημα εγγυημένων παροχών, στο πλαίσιο του οποίου η συνολική σύνταξη θα αποτελείται από:
• Την εθνική σύνταξη, η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία
• Την αναλογική σύνταξη, η οποία θα προκύπτει από την προσμέτρηση του μισθού (για μισθωτούς) ή του εισοδήματος (για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κλπ), το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης και τα έτη ασφάλισης.
4. Το νέο ασφαλιστικό σύστημα, με απλούς, ενιαίους και διαφανείς κανόνες για όλους, πρέπει να υπερβαίνει δραστικά την οργανωτική και λειτουργική διάσπασή του, καθώς και τα αποσπασματικά και πελατειακά χαρακτηριστικά που το διέκριναν έως σήμερα, εμπεδώνοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και ενισχύοντας την προστασία των πλέον αδύναμων.
Σημαντικός πυλώνας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι η ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος μέσω:
• Ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων
• Της αξιοποίησης μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία θα πρέπει να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως περιουσία των νέων γενεών
Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η σημαντική βελτίωση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών και η δραστική αντιμετώπιση των ποικίλων εκδηλώσεων του φαινομένου της «μαύρης» εργασίας»."
KKE: Άγριο τσεκούρι στις συντάξεις και αντικατάστασή τους από ένα επίδομα πτωχοκομείου
«Στο λεξιλόγιο κυβέρνησης και κεφαλαίου «αναδιανομή» και «δικαιοσύνη» στο ασφαλιστικό σημαίνει: Άγριο τσεκούρι στις συντάξεις και αντικατάστασή τους από ένα επίδομα πτωχοκομείου (εθνική σύνταξη), που κι αυτό ακόμη θα δίνεται υπό προϋποθέσεις. Συμπίεση των παροχών στο ελάχιστο, μέσω της ενοποίησης των ταμείων και της προς τα κάτω εξίσωσης. Παράδοση των εργαζομένων στα νύχια των ασφαλιστικών εταιρειών και των μεγαλεμπόρων υγείας.
Η εφαρμογή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και δεσμεύσεων των μνημονίων αποτελεί για τους εργαζόμενους αιτία πολέμου και πρέπει να δοθεί μαχητική απάντηση, με τη μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία, στις 3 Δεκέμβρη», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.