Στο… δρόμο η δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων
Σήμερα εκταμιεύεται η υποδόση των 2 δις, μετά την έγκριση των δανειστών, ενώ τα περίπου 6 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι άμεσα διαθέσιμα. Πλέον το ενδιαφέρον της κυβέρνησης στρέφεται στην υλοποίηση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, η οποία θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Σε αυτήν, τη δεύτερη λίστα, περιέχονται τα «αγκάθια» των κόκκινων δανείων και της διαμόρφωσης του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις εγκρίθηκε χθες από τον ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), τα οποία παίρνουν «δρόμο» για την αποπληρωμή του χρέους και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, καθώς και τα συγχρηματοδοτούμενα από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έργα.
Γερούν Ντάισεμπλουμ, Πιέρ Μοσκοβισί και Κλάους Ρέγκλινγκ έκαναν σαφές ότι, τα 6 από τα 10 δις, που έχει ο ESM στη διάθεσή του για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι άμεσα διαθέσιμα. Πλέον, αυτό που αναμένεται είναι η οριστικοποίηση για το ακριβές ποσό που θα χρειαστεί η κάθε τράπεζα. Το ποσό που θα χρειαστούν οι μη συστημικές τράπεζες, θα εξεταστεί στα μέσα του Δεκέμβρη.
Οι δανειστές παρέδωσαν, την περασμένη Πέμπτη, στην ελληνική πλευρά τις προτάσεις τους, για το τι θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων. Η οριστικοποίηση της λίστας αναμένεται μέσα στην εβδομάδα και θα γίνει σε συνεδρίαση του Euroworking Group.
Τα περίπου 15 μέτρα, θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, όπως επεσήμανε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, ώστε να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα, πριν τα Χριστούγεννα, για τον έλεγχο της πορείας του προγράμματος. Ωστόσο, τα «καυτά» ζητήματα του Ασφαλιστικού και της φορολόγησης των αγροτών και των ενοικίων, δεν περιλαμβάνονται σε αυτήν τη λίστα και παραπέμπονται για τον Ιανουάριο.
Τα θέματα στο σύνολό τους, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016, που θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.
Στη λίστα των προαπαιτούμενων που παραδόθηκε στην ελληνική πλευρά περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα:
1. Η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.
2. Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις στον τραπεζικό κλάδο.
3. Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
4. Το ζήτημα των δημοπρασιών ηλεκτρικής ισχύος (ΝΟΜΕ).
5. Το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
6. Η δημιουργία της ομάδας δράσης που θα αναλάβει να διαμορφώσει το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο αναφέρθηκε χθες και ο κ. Ντάισελμπλουμ.
7. Η δημιουργία της νέας ανεξάρτητης γραμματείας εσόδων.
8. Η έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία.
9. Η προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.
10. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ μέσω των δύο εργαλειοθηκών του για τις αγορές προϊόντων (π.χ. μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές).
Ο Πιέρ Μοσκοβισί κάλεσε χθες την Ελλάδα να διατηρήσει τον μεταρρυθμιστικό ρυθμό στον οποίο έχει μπει, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία ότι «θα επιτύχουμε καλή συμφωνία και πάλι» για τα θέματα που ακολουθούν.
Μετά την υλοποίηση της δεύτερης λίστας των προαπαιτούμενων, θα ακολουθήσει η πρώτη αξιολόγηση, όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι θα είναι «μακριά». Ο ίδιος επανέλαβε ότι όταν κλείσει η αξιολόγηση, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, αλλά και θα ληφθεί και η απόφαση για τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Και ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, η οποία όπως είπε θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και θα καταστήσουν ευκολότερη την αποπληρωμή του χρέους, μειώνοντας παράλληλα τις όποιες προσδοκίες της ελληνικής πλευράς για αναδιάρθρωση του χρέους.