LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 10 Μαΐου 2025 09:51

Youth Pass: Πάνω από 147000 αιτήσεις για νέους 18 και 19 ετών - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Από αυτούς, οι 64.872 είναι οι δικαιούχοι που είχαν υποβάλει αίτηση το 2024 και αυτοδίκαια θα λάβουν επιπλέον το ποσό των 150 ευρώ.

Youth pass - Logo

Μεγάλη είναι η απήχηση του Youth Pass στους νέους δικαιούχους, καθώς μέχρι στιγμής 147.130 νέοι, 18 και 19 ετών, έχουν υποβάλει αίτηση για να το λάβουν. Από αυτούς, οι 64.872 είναι οι δικαιούχοι που είχαν υποβάλει αίτηση το 2024 και αυτοδίκαια θα λάβουν επιπλέον το ποσό των 150 ευρώ. Η πλατφόρμα vouchers.gov.gr θα παραμείνει ανοιχτή για αιτήσεις έως τη 15η Μαΐου 2025, ενώ προς τα τέλη του μήνα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το market place που αποτελείται από επιχειρήσεις που επιθυμούν να προσφέρουν επιπλέον ειδικές εκπτώσεις και προνόμια στους νέους, δικαιούχους του Youth Pass.

«Μένουν ακόμη λίγες μέρες, μέχρι τις 15 Μαΐου, ώστε οι νέοι 18 και 19 ετών να υποβάλουν την αίτησή τους για το Youth Pass. Πρόκειται για μια δράση με κοινωνικό πρόσημο, που ενισχύει τη συμμετοχή των νέων στην κοινωνική ζωή, καθώς και την εγχώρια τουριστική και πολιτιστική δραστηριότητα. 147 χιλιάδες νέες και νέοι έχουν προχωρήσει ήδη στην υποβολή της αίτησης» επισημαίνει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και προσθέτει:

«Είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία μέσω του vouchers.gov.gr, που απαιτεί μόλις μερικά λεπτά. Όλοι οι δικαιούχοι λαμβάνουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να κλείσουν ακτοπλοϊκά εισιτήρια, να πάνε σε συναυλίες ή θέατρο, να μείνουν σε κάποιο κατάλυμα και γενικότερα στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών. Επιπλέον, εντός του Μαΐου τίθεται σε λειτουργία και market place, ώστε οι δικαιούχοι να λαμβάνουν επιπλέον εκπτώσεις από τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν σε αυτό».

Η πλατφόρμα Youth Pass - Τι είναι και ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα του προγράμματος αποτελεί μέτρο ενθάρρυνσης και εισαγωγής των νέων στις πολιτιστικές και τουριστικές δραστηριότητες, ενίσχυσης του εγχώριου πολιτιστικού και τουριστικού κλάδου, καθώς και εξοικείωσης των νέων με τη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Με άλλα λόγια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Ενδεικτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές από αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καταλύματα, θαλάσσιες μεταφορές, ακτοπλοϊκά, ηλεκτρονικά βιβλία, ταινίες, μουσική, κάμπινγκ, σινεμά, μουσεία και θεατρικές επιχειρήσεις.

Δικαιούχοι του Youth Pass ανά έτος είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, που κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου από την αίτησή τους ημερολογιακού έτους έχουν συμπληρώσει το 18ο ή το 19ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν συμπληρώσει κατά την ίδια ημερομηνία το εικοστό 20ό έτος. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν σε μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας 150 ευρώ κατά το έτος υποβολής της αίτησης και, εφόσον εξακολουθούν να πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, επιπρόσθετα 150 ευρώ κατά το επόμενο έτος. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος για το 2025 ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό. Οι νέοι, για να υποβάλλουν την αίτησή τους, πρέπει προηγουμένως να έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (E.M.Eπ.), στο emep.gov.gr.

Να σημειωθεί ότι από την 1η Απριλίου, οπότε και άνοιξε η πλατφόρμα, περισσότεροι από 26.000 νέοι, που ανήκουν στις ηλικιακές κατηγορίες όπου απευθύνεται το πρόγραμμα, έλαβαν push notification στο ψηφιακό τους πορτοφόλι Gov.gr Wallet, προκειμένου να κάνουν την αίτηση τους για το Youth Pass.

Σύσταση Μητρώου Επιχειρήσεων Προωθητικών Ενεργειών (market place)

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης , μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Εσωτερικών αποφάσισαν τη σύσταση Μητρώου Επιχειρήσεων Προωθητικών Ενεργειών (market place), στο πλαίσιο της ενίσχυσης των νέων και της στήριξης της συμμετοχής τους στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή. Το Μητρώο δημιουργείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Μ.Α.Ε.), φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αφορά επιχειρήσεις που επιθυμούν να προσφέρουν επιπλέον ειδικές εκπτώσεις και προνόμια στους νέους, δικαιούχους του Youth Pass. Δηλαδή, όταν ένας δικαιούχος του Youth Pass, απευθύνεται σε μια επιχείρηση ενταγμένη στο market place, θα λαμβάνει την επιπλέον έκπτωση που θα προσφέρει η συγκεκριμένη επιχείρηση. Με αυτόν τον τρόπο, οι νέοι θα έχουν μέσω της πρωτοβουλίας Youth pass μεγαλύτερη συνολικά οικονομική ενίσχυση.

Το market place αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία προς τα τέλη Μαΐου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων για το Youth Pass. Ήδη, επιχειρήσεις έχουν δείξει ενδιαφέρον ώστε να ενταχθούν στο market place.

Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο Μητρώο θα πρέπει να δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών. Η συμμετοχή τους στο Μητρώο προϋποθέτει την παροχή εκπτώσεων στους δικαιούχους του Youth Pass για όσο χρονικό διάστημα είναι ενεργή η ψηφιακή τους κάρτα, ανεξάρτητα από το αν οι αγορές ή οι συναλλαγές πραγματοποιούνται με χρήση της κάρτας ή με άλλο τρόπο.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα και ευκολίες στους νέους, ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο το Πρόγραμμα Youth Pass, απολαμβάνοντας περισσότερες εμπειρίες, μετακινήσεις και πολιτιστικές δράσεις. Παράλληλα, η συμμετοχή των επιχειρήσεων ενισχύει την εξωστρέφεια και την κοινωνική τους παρουσία, ενώ συμβάλλει ενεργά στην υποστήριξη της νέας γενιάς.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Ειδήσεις σήμερα:

Ινδία - Πακιστάν: Μπαράζ αεροπορικών επιδρομών εναντίον στρατιωτικών βάσεων

ΑΕΚ - Μάλαγα: Το final 4 και το όνειρο που “έσβησε” νωρίς για την ένωση

Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι: Σταματήστε αυτόν τον ηλίθιο πόλεμο!


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠλήθος κόσμου τιμά την 52η επέτειο της εξέγερσης του ΠολυτεχνείουΣήμερα 12:20 | Ειδήσεις

Ο εορτασμός της 52ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα κορυφωθεί, όπως κάθε χρόνο, με την πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Ράνια Καρατζαφέρη: Τι είπε στον ΑΝΤ1 η δημοσιογράφος που εμπλέκεται στο επεισόδιο με τους αστυνομικούςΣήμερα 11:39 | Ειδήσεις

«Η ανθρωποφαγία που έγινε δεν υπάρχει. Έχουν γραφτεί τέρατα», ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Το Πρωινό».

Πολυτεχνείο 1973: Το χρονικό της εξέγερσης των φοιτητών (εικόνες)Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 08:35 | Ειδήσεις

Στις 17 Νοέμβρη κορυφώθηκε η αντιδικτατορική δράση των φοιτητών, με την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τα αιτήματα, το ραδιόφωνο στη σχολή ηλεκτρολόγων, το τανκ.

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από αύριο - Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούνΣήμερα 12:06 | Ειδήσεις

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πολυτεχνείο: Έντεκα προσαγωγές από προελέγχους λίγο πριν την πορεία14:34Μακρόν και Ζελένσκι υπέγραψαν συμφωνία για την πώληση 100 γαλλικών στρατιωτικών αεροπλάνων στην Ουκρανία14:22Ηράκλειο: Σοκάρουν οι εικόνες του τροχαίου δυστυχήματος14:10Ολυμπιακός: «Βροχή» οι προτάσεις για τον Golden Boy Μουζακίτη13:58Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 80χρονος που ανατίναξε το σπίτι του γιού του13:44Κιλκίς: 74χρονος παρέσυρε πεζή με το αυτοκίνητό του και εγκατέλειψε το σημείο13:32Γερμανία: Αστυνομικοί πυροβόλησαν 12χρονο κωφό κορίτσι που τους επιτέθηκε με μαχαίρια 13:18Δραματική διάσωση ποδηλάτη στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης13:07Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από αύριο - Σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν12:56Πλήθος κόσμου τιμά την 52η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου12:43Ηράκλειο: Ανήλικοι έκλεψαν αλκοολούχα ποτά από κατάστημα12:29Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Λευκάδα12:15Λίβανος-Ισραήλ: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως σκότωσε μέλος της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο12:01Ράνια Καρατζαφέρη: Τι είπε στον ΑΝΤ1 η δημοσιογράφος που εμπλέκεται στο επεισόδιο με τους αστυνομικούς11:47Σοβαρό τροχαίο στην Πτολεμαΐδα: ΙΧ συγκρούστηκε με φορτηγάκι - Δύο τραυματίες στο νοσοκομείο (βίντεο)11:34Γλυφάδα: Συνελήφθη 42χρονος που προέβαινε συστηματικά σε κλοπές από σταθμευμένα οχήματα11:20Κυπριακό: Την Πέμπτη η συνάντηση Χριστοδουλίδη – Έρχιουρμαν στην Λευκωσία11:06Δευτέρα 17 Νοεμβρίου: Το πρώτο web δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας10:52Μητσοτάκης για Πολυτεχνείο: Το μετατρέπουμε σε καθημερινή προσπάθεια για Ελλάδα ισχυρή και δίκαιη10:38Πετρέλαιο: Πτωτικά κινούνται οι τιμές10:24
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο